Rabobank: Komende jaren minder caf�s

9 oktober 2012 |
<

Vooral cafés en discotheken hebben het de komende jaren moeilijk. Dat blijkt uit de sectorprognose van Horeca en Recreatie. Er wordt wel een toename van Oost-Europeanen in discotheken verwacht.

Schaalvergroting
De sectorprognose maakt deel uit van Rabobank Cijfers & Trends. Andere ontwikkelingen die naar voren komen in de prognose zijn verstedelijking van discotheken, schaalvergroting: afname aantal bedrijven, maar toename verkoopoppervlakte, toenemende ketenvorming en groei aantal formules en minder contant geld door nieuwe betaalvormen (zoals mobiele pin, mobiele telefoon, MyOrder). Maar ook de concurrentie van festivals en evenementen vlakt af, daling van de gemiddelde besteding per gast en een toename van Oost-Europeanen in discotheken wordt verwacht.

Slecht toekomstperspectief
Cafés begeven zich in een moeilijke markt. Steeds minder gasten weten de weg naar het café te vinden. De omzetkrimp van het eerste halfjaar van 2012 is volledig te wijten aan een daling in het volume, de prijzen zijn gestegen. Een nog verdere stijging van de prijzen kan de branche nekken. De BTW-verhoging van 19 naar 21 procent zal voor veel bedrijven niet doorberekend kunnen worden wat direct gevolg heeft voor het bedrijfsresultaat. Nergens in Europa is het verschil tussen prijzen in de supermarkt en in de horeca zo groot als in Nederland. Dat mensen door de crisis minder uitgeven, maakt de zorgen voor cafés nog groter. Een deel van de bedrijven verdient structureel te weinig en daarmee ontbreekt een goed toekomstperspectief.

Minder cafés
Dit leidt de komende jaren tot een afname van het aantal cafés. Cafés zullen de openingsuren weer rendabel moeten krijgen. Dit kunnen ze doen door in te spelen op andere doelgroepen en samenwerking. Veranderen van concept is hierbij vaak een must. Naar verwachting zal de omzet in 2012 en 2013 stabiliseren, waarbij prijsverhogingen en volumeafname elkaar opheffen.

Leegloop clubs en discotheken
Er dreigt een verdere leegloop van clubs en discotheken. Terwijl de concurrentie van festivals en evenementen afvlakt, vindt er een verschuiving plaats naar (feest)caf√©s die in de weekenden ook een dj hebben. Door de verstedelijking zullen de plattelandsdisco's het steeds moeilijker krijgen, omdat de doelgroep kleiner wordt. Onder maatschappelijke druk zal het verkopen van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar verdwijnen, de vraag is alleen wanneer. De bedrijven die 16- en 17-jarigen als doelgroep hebben zullen hierop in moeten gaan spelen door zich te richten op andere doelgroepen of andere concepten. Er is al een beweging gaande dat club- en discotheekeigenaren stoppen met reguliere discotheekavonden en zich meer richten op events zowel binnen het bedrijf, als er buiten. Clubeigenaren moeten alle zeilen bijzetten om te ‚Äėoverleven'.

Kansen en bedreigingen
In de sectorprognose wordt ingegaan op de kansen en bedreigingen in de branche. Zo kan de café-eigenaar inspelen op gezondheidstendensen en daardoor het draagvlak van het café verbreden. In de toekomst zal er meer aandacht zijn voor gehoorschade en wordt het aanbieden van preventieve maatregelen gewaardeerd. Daarnaast zijn de kosten voor beveiliging en deurbewaking zijn fors gestegen, vinden verschuivingen van specifieke disco’s naar (feest)cafés plaats en hebben deze cafés in de weekenden een dj (verkapte disco’s). De kosten voor dj's en/of musici zijn de laatste tien jaar buitenproportioneel gestegen. Daarentegen geeft de BTW-verlaging op podiumkunsten naar 6 procent wel weer kansen.

De nieuwe Drank- en Horecawet
De nieuwe Drank- en Horecawet maakt het mogelijk om een art. 35 ontheffing te krijgen, waardoor feesten georganiseerd kunnen worden zonder verklaring sociale hygi√ęne. De nieuwe Drank- en Horecawet verplicht gemeenten om beleid te maken ten aanzien van paracommerci√ęle instellingen. Hierdoor kan meer concurrentie ontstaan (sportkantines zouden bruiloften e.d. kunnen organiseren);
De gemeente is in deze nieuwe wet verantwoordelijk voor toezicht op de naleving.

Crisisposter
In de afgelopen editie van De CaféKrant is een poster gepresenteerd met 127 tips om de crisis door te komen. Doe er uw voordeel mee.
Myrtille Vromans

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Bier
Bierfans halen abdijbier persoonlijk op

Zondag 1 december 2019 was de introductie en ophaaldag van de éérste Vatgerijpte Speciale Editie. Dit vatgerijpte nieuwe bier werd natuurlijk op de Abdij van Berne geïntroduceerd. Eeuwen geleden rijpte het bier van de abdij ook altijd op eikenhouten vaten. Het werd door de bierbe...

Awards Bier
Scheldebrouwerij pakt weer goud

Bij de prestigieuze Brussels Beer Challenge heeft de blonde Strandgaper van Scheldebrouwerij voor de tweede keer dit jaar hoge ogen gegooid. Na in augustus al als ‘Belgian Country Winner’ uit de bus te komen bij de World Beer Awards in Londen staat hun ‘Golden Ale’ voor de tw...

Economie Achtergronden
Horeca ziet personeelstekort oplopen: 23.000 openstaande vacatures

De omzet van de horeca steeg in het derde kwartaal van 2019 met 0,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Het volume nam echter met 0,3 procent af. De omzet van logiesverstrekking steeg met 0,1 procent, de omzet van eet- en drinkgelegenheden met 0,2 procent. Omzet logiesver...

Opening Den Haag
Nieuwe hotspot op het Kurhausplein officieel geopend 

Restaurant Blaze & Co is dit weekend feestelijk geopend. Ruim 100 genodigden genoten van signature Blaze Bites en luisterden naar het eerste optreden van Blaze of Glory - de huisband onder leiding van Emanuel Assies. Het interieur is kleurrijk en geïnspireerd op tatoeages. Dit komt terug...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: