KHN wil vlotte heropening horeca na lockdown

5 januari 2021 | Redactie

Nederland zit door de huidige lockdown economisch voor een groot deel op slot en het is nog onduidelijk hoe de situatie er na 19 januari uit gaat zien. In andere landen is al besloten dat de strenge lockdowns langer gaan duren; in Engeland zeker tot medio februari en in Duitsland tot eind januari.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dat de horeca na de huidige lockdown als een van de eerste sectoren op een verantwoorde manier haar deuren weer kan openen. Daarom roept KHN het kabinet op om zo snel mogelijk met een economisch heropeningsplan te komen voor de getroffen sectoren. Daarnaast moet er zo snel mogelijk meer duidelijkheid komen als het gaat om sneltesten en ventilatiemogelijkheden, zodat ondernemers weten waar ze aan toe zijn. KHN pleit voor een steviger steunpakket voor de periode waarin ondernemen in de gehele sector niet voor 100 procent mogelijk is.

Vaccinatieplan moet hand in hand gaan met heropeningsplan

De situatie binnen de branche is al geruime tijd kritiek. KHN is dan ook van mening dat zodra er versoepelingen doorgevoerd worden, horecaondernemers als eerste weer ruimte moeten krijgen om te ondernemen. KHN wordt hierin gesteund door VNO-NCW, MKB-Nederland en INretail. Zowel de horeca als retail horen immers thuis in het straatbeeld en leveren een cruciale bijdrage aan de leefbaarheid in de stad. Het succes van de vaccinatiecampagne zal mede bepalen hoe snel maatregelen kunnen worden versoepeld en de economie weer vlot getrokken kan worden. Echter ontbreekt op dit moment ieder perspectief. KHN pleit er daarom voor dat de overheid - in lijn met het vaccinatieplan -  met een economisch heropeningsplan komt, waarbij er voor de getroffen sectoren weer ruimte komt voor economische activiteiten. En dat alles op een verantwoorde wijze.

Horeca kan verantwoord open

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “KHN is van mening dat met het eerder gepresenteerde slimme maatregelenplan van KHN de horeca op een verantwoorde manier open kan. Na de vele handreikingen vanuit KHN wordt het nu echt tijd voor het kabinet om dit sámen met de branche op te pakken.”

Dat de horeca op verantwoorde wijze open kan, wordt bevestigd in het rapport van het Crisislab. Uit dat rapport - waarin vragen van KHN over de effectiviteit van de coronamaatregelen worden beantwoord door professoren van de Radboud Universiteit - blijkt in ieder geval dat er buiten geen beperkingen nodig zijn. Met gerichte extra maatregelen die worden opgenomen in het al bestaande horeca-protocol, moet een verantwoorde opening van de horeca mogelijk zijn. Het liefst zo snel mogelijk. Maar in ieder geval kan de horeca verantwoord open als de huidige lockdown wordt versoepeld.

Zo spoedig mogelijk duidelijkheid over sneltesten en ventilatiemogelijkheden

Er wordt veel gesproken over de rol van sneltesten en ventilatieoplossingen als het gaat om versoepelingen van de maatregelen. Wat KHN betreft is het van nationaal belang dat de overheid hierin de regie neemt en samen met brancheorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW zo snel mogelijk met meer duidelijkheid komt; niet alleen voor de horeca, maar voor alle locaties waar mensen samenkomen. Ondernemers kunnen op basis daarvan beslissen of én welke investeringen ze willen doen.

Steviger steunpakket tot volledige heropening getroffen sectoren noodzakelijk

Begin december maakte het kabinet bekend dat de voorgenomen afbouw van de steunmaatregelen in ieder geval voor Q1 niet doorgaat. Ook is de TVL verbeterd. Echter zijn grote delen van de horeca straks minimaal zes maanden gesloten en clubs en discotheken zijn sinds 15 maart helemaal niet open geweest. Zelfs met de welkome én noodzakelijke aanpassingen van het steunpakket blijft 20 tot 40 procent van de loonkosten en vaste laten voor eigen rekening van horecaondernemers. Bovendien kunnen starters nog steeds nergens aanspraak op maken. Een onmogelijke situatie, zeker nu de verwachting is dat het nog zeker maanden duurt voordat we in de buurt van het oude normaal komen. Daarom is een structurele verdere verbetering van het steunpakket noodzakelijk.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Terrassen per 19 mei open van 6 tot 20 uur

De terrassen mogen vanaf aanstaande woensdag 19 mei vanaf 06.00 uur tot 20.00 uur open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Met de verruiming van de openingstijden van de terrassen hebben horecaondernemers meer mogelijkheden om ook diner op de terrassen te draaien ...

Achtergronden
11 jaar geleden in De CaféKrant: Wijnbar Viqh, Haarlem

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2010. We bezochten wijnbar Viqh in Haarle ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: