KHN: voorstel om roken op terras te verbieden is betutteling ten top

31 mei 2018 | David Bakker

Vandaag, donderdag 31 mei, gaf staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis, op NPO Radio 1 aan dat hij roken op het terras wil verbieden. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dit betutteling ten top. Mensen die roken (en dat is ongeveer 25% van alle Nederlanders boven de 18 jaar!) zijn natuurlijk van harte welkom in de horeca en wij willen deze gasten dan ook kunnen faciliteren. Bovendien kan het wat KHN betreft niet zo zijn dat het kabinet roken op het terras gaat verbieden, terwijl er nog niet eens afspraken zijn gemaakt over het aangekondigde verbod op rookruimten.

Robèr Willemsen, voorzitter van KHN: “In april heeft staatssecretaris Blokhuis aangekondigd dat hij de rookruimten in de horeca over 2 jaar wil verbieden. En dat hij daarover met ons in gesprek wil. Dat overleg heeft nog niet eens plaatsgevonden en nu komt hij al met een volgend verbod. Ik vind dat geen manier van besturen! Als er straks geen rookruimten meer zijn in de horeca en onze gasten mogen ook niet op het terras roken, dan wordt het horecaondernemers toch onmogelijk gemaakt om rokers te ontvangen? Bovendien, in de praktijk levert het roken in de buitenlucht niet of nauwelijks problemen op. Er zijn horecaondernemers die een deel van hun terras rookvrij maken. Dat is dan hun keuze. En zo hoort het ook. Want onze branche is gastvrij voor iedereen en zo moet het ook blijven. Wij gaan ons dan ook zeker verzetten tegen dit voorstel van de staatssecretaris.”

Preventie

Wat KHN betreft zou het kabinet veel meer moeten inzetten op preventie. Op die manier kunnen we er voor zorgen dat er minder mensen gaan roken. Robèr Willemsen: “Wij vinden het hypocriet dat het kabinet ieder jaar wel 2,3 miljard euro aan tabaksaccijnzen int en nu inzet op een anti-rook beleid over de rug van de horeca. Dat gaat ons echt veel te ver.”

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Rechter: maaltijdbezorgers Deliveroo geen zzp'ers, Deliveroo in beroep

De maaltijdbezorgers van Deliveroo zijn zzp'ers en mogen aanspraak maken op dienstverband. Dat bepaalde de rechter in Amsterdam vanmiddag. Deliveroo gaat in beroep tegen de uitspraak. Vorig jaar besloot Deliveroo om de aflopende contracten van bezorgers niet te verlengen. Zo konden bezorgers...

Zo zet je een succesvol horecaconcept neer

Het ene na het andere horecaconcept werd de laatste jaren geopend. Van vegan koffie bars en bierkelders tot een heus avocadorestaurant. En allen succesvol! De wens van de consument verandert drastisch en om bij te blijven is een helder concept nodig. De HM Academy helpt je daarbij en organiseert op ...

Koffie & thee Achtergronden
Onderzoek prijsontwikkeling koffie en thee in lunchrooms

De prijsontwikkeling van koffie en thee binnen lunchrooms is nog vrijwel nooit onderzocht. Daarom deed de redactie van vakblad Lunchroom zelf een onderzoekje naar de prijsontwikkeling gedurende de afgelopen twee jaar en daarbij keken zij ook nog verder terug, naar het jaar 2001 om precies te zijn. I...

Onderwijs Ondernemen
Training concepting voor gepassioneerde horecaondernemers

Op 21 januari 2019 vindt de eerstvolgende trainingsdag over 'concepting' plaats in Bunnik. Onderscheidend zijn met je zaak is immers lastig, zeker met de hoeveelheid trends die je om de oren vliegen en al die zaken om je heen die ook vernieuwend (denken te) zijn. Hoe val jij dan juist op? De...

Achtergronden Longread
Cash verdwijnt voorlopig nog niet uit de horeca

Na een jarenlange promotie van pinnen en contactloos betalen, hoor je de laatste tijd steeds vaker de roep om contant betalen. De Nederlandsche Bank laat van zich horen als voorstander van cash. Wat moet je daarmee in de horeca, waar contant geld voor onveilige situaties zorgt? Maatregelen nemen! ...

Koffie & thee Longread
Achtergrond: Koffie is complex, maar de moeite waard

Koffie is een complex product. Er zijn zoveel verschillende smaakvariëteiten en koffielanden. En dan de prijs. Is koffie nu duurder geworden de laatste jaren? Volgens verschillende onderzoeken blijkt van wel. Volgens koffiekenner Frans Kooijman, eigenaar van koffiehotspot 30ml in Utrecht, moete...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: