KHN: voorstel om roken op terras te verbieden is betutteling ten top

31 mei 2018 | David Bakker

Vandaag, donderdag 31 mei, gaf staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis, op NPO Radio 1 aan dat hij roken op het terras wil verbieden. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dit betutteling ten top. Mensen die roken (en dat is ongeveer 25% van alle Nederlanders boven de 18 jaar!) zijn natuurlijk van harte welkom in de horeca en wij willen deze gasten dan ook kunnen faciliteren. Bovendien kan het wat KHN betreft niet zo zijn dat het kabinet roken op het terras gaat verbieden, terwijl er nog niet eens afspraken zijn gemaakt over het aangekondigde verbod op rookruimten.

Robèr Willemsen, voorzitter van KHN: “In april heeft staatssecretaris Blokhuis aangekondigd dat hij de rookruimten in de horeca over 2 jaar wil verbieden. En dat hij daarover met ons in gesprek wil. Dat overleg heeft nog niet eens plaatsgevonden en nu komt hij al met een volgend verbod. Ik vind dat geen manier van besturen! Als er straks geen rookruimten meer zijn in de horeca en onze gasten mogen ook niet op het terras roken, dan wordt het horecaondernemers toch onmogelijk gemaakt om rokers te ontvangen? Bovendien, in de praktijk levert het roken in de buitenlucht niet of nauwelijks problemen op. Er zijn horecaondernemers die een deel van hun terras rookvrij maken. Dat is dan hun keuze. En zo hoort het ook. Want onze branche is gastvrij voor iedereen en zo moet het ook blijven. Wij gaan ons dan ook zeker verzetten tegen dit voorstel van de staatssecretaris.”

Preventie

Wat KHN betreft zou het kabinet veel meer moeten inzetten op preventie. Op die manier kunnen we er voor zorgen dat er minder mensen gaan roken. Robèr Willemsen: “Wij vinden het hypocriet dat het kabinet ieder jaar wel 2,3 miljard euro aan tabaksaccijnzen int en nu inzet op een anti-rook beleid over de rug van de horeca. Dat gaat ons echt veel te ver.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Terrasactie wordt ludiek; er wordt niet geserveerd

Op dinsdag 2 maart geeft een grote groep horecaondernemers gehoor aan de oproep van Johan de Vos om de terrassen buiten uit te stallen. De actie krijgt een ludiek karakter; de terrassen worden wel opgezet, maar geserveerd wordt er niet. Dat meldt De Telegraaf. Johan de Vos is horecaondernemer in ...

Horeca stemt deel 3; PVV

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De CaféKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonderne ...

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Interview Longread
Een blikje cola drinken op het eigen terras, direct een boete

Café-eigenaresse Tessa Hassing werd afgelopen zaterdag geconfronteerd met een ijverige boa. Nietsvermoedend trok zij op haar eigen terras van Café Tess in het centrum van Heerlen een blikje cola open, waarna ze door een opsporingsambtenaar werd aangesproken. “Het wordt een heel v ...

Themamaand energie
Alles over energielabels en keurmerken

Wie bewust onderneemt binnen de horeca, heeft zich vast al verdiept in de verschillende keurmerken en het energielabel van zijn of haar horecabedrijf. In dit artikel besteden we aandacht aan de verplichting om een energielabel te kunnen overleggen en de eisen die gesteld worden aan het verkrijgen er ...

Economie Corona
CBS: omzet horeca krimpt ongekend hard

De omzet van de horeca daalde in het vierde kwartaal van 2020 met bijna 44 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dat is vooral te wijten aan de aanscherping van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. In het derde kwartaal maakte de horeca nog een forse o ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: