KHN geeft uitleg: wat mag wel, wat mag niet per 1 juni?

11 mei 2020 | Redactie

Het kabinet maakte tijdens de persconferentie van woensdagavond 6 mei 2020 bekend dat de horeca met ingang van 1 juni 2020, mits het coronavirus voldoende onder controle is, gedeeltelijk weer open mag. Wat zijn de voorwaarden? Met welke beperkingen hebben we te maken? Wat mag er binnen? En wat zijn de regels op het terras? KHN geeft uitleg.

Eet en drinkgelegenheden zijn sinds half maart 2020 op last van de overheid gesloten, maar afhalen en bezorgen mag zonder consumptie ter plaatse en zonder samenscholen of groepen. Dit afhalen en bezorgen verandert ook per 1 juni 2020 niet. De hotels zijn nu in mei 2020 niet door de overheid gesloten, zijn open en ook hun restaurant mag worden gebruikt door hotelgasten met logies. Uiteraard met hygiëne en 1,5 meter afstand.

Vanaf 1 juni 2020

Met ingang van 1 juni 2020 mogen restaurants en cafés onder strenge voorwaarden deels open en mogen terrassen ook, met flinke beperkingen, open. Dat geldt ook voor het hotel-restaurant voor gasten zonder logies. Het voorbehoud van het kabinet is minder besmettingen en voldoende zorgcapaciteit. Voorop staan de beheersbare bezoekersaantallen en de beperkte mobiliteitsstromen en het voorkomen van groepsvorming. De vragen worden vanuit deze achtergrond beantwoord.

KHN-noodplan

De zeer beperkte openstelling maakt reparatie van bestaande steunmaatregelen nodig en ook een nieuwe ronde steunmaatregelen blijft nodig. KHN heeft daarvoor een noodplan ingediend.

Uit de Kamerbrief van Minister De Jonge: Stap 2a (per 1 juni)

Bij deze stap gaat het om sectoren die lokaal of regionaal georiënteerd zijn, waarbij gehanteerde maximale bezoekersaantallen een beheersbaar beroep houden op de openbare ruimte en mobiliteitsstromen. Groepsvorming dient ook hierbij voorkomen te worden.

Voorwaarde voor opening is dat sectoren in staat zijn om de 1,5 meter maatregel te implementeren, te werken op basis van reservering én triage, en hygiënemaatregelen op locatie te realiseren. Aangestuurd dient te worden op gebruik door mensen uit de buurt in nader overleg met gemeenten en veiligheidsregio’s indien nodig. Het kabinet denkt hierbij aan een (beperkte) opening van horecagelegenheden.

Restaurants, cafés, bioscoopzalen, concertzalen en theaters mogen vanaf 1 juni binnenmaximaal 30 mensen ontvangen, inclusief personeel en ook onder voorwaarden.

 

  1. Gasten moeten reserveren
  2. Uiteraard geldt de 1,5 meter afstand
  3. En vervolgens vindt ook hier aan de voorkant een controlegesprek plaats om in te kunnen schatten of er risico’s zijn. Het is natuurlijk cruciaal dat mensen die check vooraf wel heel serieus nemen. Maar dat vertrouwen mogen we na de laatste maanden wel hebben

 

Per 1 juni mogen ook de terrassen weer open onder twee voorwaarden:

 

  1. Iedereen zit aan een tafeltje en
  2. Mensen (gasten en personeel) houden 1,5 meter afstand van elkaar

 

Voor hotels gelden geen andere restricties dan er nu zijn. Voor de openstelling van het hotel-restaurant voor publiek van buiten (zonder logies) gelden dezelfde regels als voor restaurants en cafés.

Algemeen: hoofdregels

De hoofdregels zijn bindend. Het horecaprotocol wordt volgende week verwacht en zal dan zijn aangepast op de nieuwe uitgangspunten voor de beperkte openstelling per 1 juni 2020. Ook zal volgende week duidelijk worden hoe met het vervolg op de tijdelijke steunmaatregelen wordt om gegaan. KHN heeft daarvoor een noodplan ingediend.

De regels per 1 juni gelden voorlopig alleen voor restaurants en cafés. Voor grotere (sport) bijeenkomsten en evenementen wordt per 1 september versoepeling verwacht. Voor een uitgebreid overzicht, verwijzen we je naar de informatie op Rijksoverheid.nl.

Groepen en groepsvorming blijven niet toegestaan. Eventcatering van groepen kan dus ook niet, wel kan de catering worden bezorgd. Groepsbijeenkomsten (ook na reserveren) vallen op dit moment buiten de toegestane opening.

De ondernemer is verantwoordelijk voor het nakomen van de regels op zijn locatie(s). Hij mag de gast die zich niet aan de regels houdt de toegang ontzeggen of verwijderen. Daarom is het noodzakelijk de regels kenbaar te maken en het eigen toezicht te organiseren. KHN zal het protocol met posters e.d. ondersteunen. Daarnaast kan de gemeente of politie handhaven, boetes uitdelen of tot sluiting overgaan.

In zijn algemeenheid geldt dat voor de vragen naar meer of anders toestaan dan uit de Kamerbrief blijkt, als antwoord hebben: dat kan dus nog niet.

Algemeen ‘binnen’

Gasten voor restaurants en cafés moeten reserveren voor ‘binnen’. Doel is buurtgebonden en geen groepen (dagjes)mensen en niet te veel mobiliteit van buiten de buurt te krijgen. Reserveren kan door vooraf te reserveren of door middel van triage (bij binnenkomen vragen en check naar capaciteit). Het maximum van 30 personen per locatie is hard, inclusief personeel. Dit maximum voorkomt naast groepsvorming ook te veel mobiliteit. Voor personeel in een andere ruimte is nog geen uitzondering gemaakt. Reserveren aan de deur voor binnenkomst is ook reserveren, mits triage wordt toegepast en het maximum van 30 personen binnen en de afstand van 1,5 meter niet in het geding is. Alles wat van deze stelregels afwijkt kan dus nog niet.

Vanzelfsprekend werkt KHN verder aan een protocol dat deze regels ook praktisch werkbaar maakt, zoals de vraag naar bedienen aan tafel. Daarover volgt uiterlijk volgende week uitsluitsel vanuit de verschillende ministeries.

 

  1. Ondernemers zullen de hoofdregels moeten communiceren en handhaven.
  2. Als er meerdere en afzonderlijke locaties op een terrein of gebouw zijn is strikte scheiding van routes noodzakelijk en mag er geen groepsvorming zijn. Verder gelden per locatie dezelfde restricties zoals reserveren, triage bij binnenkomsten en maximum aantal personen en 1,5 meter afstand.
  3. Als er binnen geen garantie op 1,5 meter afstand kan zijn, kunnen harde aanvullende maatregelen worden getroffen zoals het scheiden van looproutes of afscheiden van tafels door kunststof, etc.
  4. Het meer mensen naar binnen halen mag geen doel zijn. Reserveren en toelaten van groepen is niet toegestaan omdat het strijdt met te veel mobiliteit en groepsvorming.
  5. Voor binnen is er geen eis om aan tafel te zitten. Dat ligt bij restaurants voor de hand. Voor cafés is zitten aan de bar of aan statafels geen belemmering, mits reserveren, triage, hygiëne en 1,5 meter afstand.
  6. Het reserveren maakt het ook mogelijk de krappe capaciteit over meerdere shifts in te delen, mits reserveren, triage, maximumaantal personen en 1,5 meter afstand. Reserveren van groepen is in strijd met het uitgangspunt om groepsvorming te voorkomen.

 

Algemeen buiten (terras)

Terrassen mogen open onder twee voorwaarden:

 

  1. Iedereen zit aan een tafel
  2. Er is onderling 1,5 meter afstand

 

Deze voorwaarden geven direct een limiet aan het aantal personen op het terras. De 1,5 meter geldt voor iedereen dus ook voor personeel. Hoe groter het terras hoe meer mensen, maar niet meer per vierkante meter. Voor het terras blijven verder de regels van de gemeente van toepassing. Die kunnen in overleg tussen de KHN-afdeling en de gemeente worden aangepast.

Ook hier zoekt KHN via het protocol naar een praktisch werkbaar handvat. Daarover volgt uiterlijk volgende week uitsluitsel vanuit de verschillende ministeries.

 

  1. Het terras is niet aan reserveren gebonden. Wel geldt aan een tafel zitten en 1,5 meter afstand voor iedereen.
  2. Mensen op het terras kunnen niet naar binnen zonder triage (vragen en check naar klachten) en 1,5 meter afstand, mits het aantal van 30 personen binnen niet wordt overschreden (toezicht!)

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Terrassen per 19 mei open van 6 tot 20 uur

De terrassen mogen vanaf aanstaande woensdag 19 mei vanaf 06.00 uur tot 20.00 uur open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Met de verruiming van de openingstijden van de terrassen hebben horecaondernemers meer mogelijkheden om ook diner op de terrassen te draaien ...

Achtergronden
11 jaar geleden in De CaféKrant: Wijnbar Viqh, Haarlem

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2010. We bezochten wijnbar Viqh in Haarle ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: