Kansspelautomaten in het café; een korte uitleg

7 oktober 2019 | Michèl Kaptein

Liever reguleren dan verbieden. Dat is in een notendop wat de wetgever al sinds het begin van de twintigste eeuw moet hebben gedacht over kansspelen. Van een kleurrijke en lichtgevende gokkast in het café meer of minder kijkt niemand op, maar dat daarachter een berg aan regelgeving schuilgaat is misschien niet bij iedereen bekend. Hoogdrempelig, laagdrempelig, één of twee automaten? Een korte uitleg.

Wat is een kansspel?

Een pubquiz, een Risk-toernooi of een biljartwedstrijd. De ene relatief nieuw en de andere decennia oud. Wat ze in ieder geval alle drie gemeen hebben, is dat het weliswaar spellen zijn, maar dat ze niet gekwalificeerd worden als kansspelen. Dat is maar goed ook, want kansspelen aanbieden in Nederland is op grond van de Wet op de kansspelen verboden, tenzij daarvoor een vergunning is verleend. Maar wat is nou precies een kansspel, en wat mag dus wel en wat mag niet in het café? Op grond van de Wet op de kansspelen is het verboden om gelegenheid te geven om mede te dingen naar prijzen of premies, indien de aanwijzing der winnaars geschiedt door enige kansbepaling waarop de deelnemers in het algemeen geen overwegende invloed kunnen uitoefen, tenzij daarvoor vergunning is verleend. Kortom: kunnen de deelnemers (overwegende) invloed uitoefenen om te winnen of niet? Bestaat die mogelijkheid niet en is de aanwijzing van de winnaars willekeurig, zoals bij een loterij, dan is er sprake van een kansspel. Maar bijvoorbeeld ook poker wordt gezien als kansspel volgens het gerechtshof Amsterdam en is daarmee, wanneer het pokertoernooi voor publiek toegankelijk is en er prijzen worden verdeeld, verboden.

Hoog- of laagdrempelig?

De spellen hierboven zijn vaak incidenteel en vinden niet elke dag plaats, in tegenstelling tot de speelautomaten. Een speelautomaat is onder te verdelen in een kansspelautomaat, zoals een fruitautomaat, en een behendigheidsautomaat, zoals een flipperkast. Bij een behendigheidsautomaat wordt de winst voor het grootste deel bepaald door de behendigheid van de speler, bij een kansspelautomaat is dat doorgaans het lot. De Wet op de kansspelen verbiedt het aanwezig hebben van een kansspelautomaat in het café of restaurant, tenzij daarvoor door de burgemeester een aanwezigheidsvergunning is verleend. De burgemeester bepaalt ook hoeveel automaten er in de inrichting geplaatst mogen worden, met een maximum van twee kansspelautomaten. Vanwege het verslavende karakter van de kansspelautomaten mogen zij overigens niet overal staan, de inrichting dient hiervoor hoogdrempelig te zijn. De termen hoog- en laagdrempelig zien op de aantrekkelijkheid voor jongeren om de inrichting te betreden. De intentie is om jongeren niet in contact te brengen met de verleidingen van de kansspelautomaten en daarbij wordt ervan uitgegaan dat jongeren niet snel een restaurant of café, dat gericht is op schenken van alcoholhoudende dranken, betreden. Daarmee zijn meteen de (enige) twee hoogdrempelige inrichtingen genoemd. Ook moeten de hoogdrempelige  inrichtingen beschikken over een geldige DHW-vergunning, moeten de activiteiten gericht zijn op personen van 18 jaar en ouder en mogen er geen activiteiten plaatsvinden waaraan zelfstandige betekenis kan worden toegekend. Wanneer van de laatste sprake is, lees je hieronder.

Zelfstandige betekenis

Wanneer een activiteit binnen de inrichting een zelfstandige stroom aan bezoekers trekt en dus niet ten dienste staat van het café- of restaurantbezoek, heeft deze activiteit zelfstandige betekenis. Denk bijvoorbeeld aan een bowling- of poolcentrum waarbij bezoekers specifiek komen om te bowlen of poolen, waar ook op basis van een DHW-vergunning geschonken mag worden. Gevolg voor de hoogdrempelige inrichting is dat die door de activiteiten met zelfstandige betekenis laagdrempelig wordt en daarmee de geschiktheid voor het plaatsen van kansspelautomaten verliest. Het niet verwijderen van de kansspelautomaten kan grote gevolgen hebben en uiteindelijk zelfs leiden tot het intrekken van de DHW-vergunning. In ieder geval worden als activiteit met zelfstandige betekenis bestempeld; het afhalen van maaltijden, dansen, bowlen, biljarten (bij méér dan drie tafels), zalenverhuur en regelmatige live optredens. Wanneer je als horecaondernemer besluit voorgaande activiteiten te ontplooien, moeten de kansspelautomaten eruit.

Amsterdamse shishalounge

Dat de lijst van activiteiten met zelfstandige betekenis niet vast staat, werd in 2013 pijnlijk duidelijk voor de exploitant van een Amsterdamse shishalounge. Zoals waarschijnlijk bekend, worden er in een shishalounge, naast de café-exploitatie, tegen betaling rookbare waterpijpen aangeboden. In dit geval ging het om vijftien stuks, waarop de burgemeester concludeerde dat de inrichting daarmee zijn hoogdrempeligheid verloor. De burgemeester was van mening dat het aanbieden van zo’n groot aantal waterpijpen als activiteit met zelfstandige betekenis naast de activiteiten van het café kon worden gezien en trok zodoende de aanwezigheidsvergunning voor de twee aanwezige kansspelautomaten in. Met het aanbieden van de waterpijpen werd het café immers laagdrempelig en dan mogen er geen kansspelautomaten aanwezig zijn. De exploitant legde zich hier niet bij neer en stapte naar de voorzieningenrechter. De voorzieningenrechter kwam tot dezelfde conclusie als de burgemeester. Het aantal waterpijpen is zo substantieel dat het roken ervan niet uitsluitend ter ondersteuning van het cafébezoek kan dienen en dus een zelfstandige bezoekersstroom teweeg brengt.

Tot slot

Pas goed op! Wettelijk gezien is het lang niet altijd vanzelfsprekend dat kansspelautomaten zijn toegestaan binnen een inrichting en een overtreding kan vervelende gevolgen hebben. Niet alleen de aanwezigheidsvergunning kan in het gedrang komen, maar ook de exploitatie- en DHW-vergunning zijn voorwerp van onheil. Ook wanneer de bedrijfsvoering van de onderneming aangepast wordt, of het tijd is voor een nieuw concept, is het verstandig na te gaan of de kansspelautomaten mogen blijven staan of niet. Laagdrempelig betekent de kansspelautomaten eruit, wat het fysiek verwijderen dan wel weer een stuk gemakkelijker zou moeten maken.

Deze bijdrage is geschreven door Michèl Kaptein (links op de foto). Hij is werkzaam bij Catch Legal, dat bestaat uit een team van gedreven juristen. Op het gebied van horeca bezit Catch Legal veel expertise en op dit vlak staan ze horecaondernemers dagelijks bij. Meer info: www.catchlegal.nl

Klik hier voor de overige bijdragen van Catch Legal

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Handhaving verbod rookruimtes horeca vanaf 1 april 2020

Vanaf 1 april 2020 zal het verbod op rookruimtes in de horeca worden gehandhaafd. Eind september werden in een uitspraak van de Hoge Raad al deze rookruimtes per direct verboden. De komende tijd kunnen horecaondernemers zich voorbereiden en heeft de NVWA de tijd om het toezicht in te richten. Blo...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Awards
Nederlandse biersommeliers in top 50 op het WK Biersommelier

Op het WK voor biersommeliers in Rimini (IT) zijn de drie deelnemers van het Nederlandse team alle drie in de top 50 geëindigd. Nog niet eerder deed er een Nederlands team mee met de prestigieuze competitie. Het WK wordt elke twee jaar gehouden. Dit jaar ging de winst voor het eerst naar een vr...

Bier Interview Longread
Bierkenner Thomas Wijns over tapverlies en speciaalbieren

Welk bier heb je op de tap? Natuurlijk het ‘gewone’ pils, want dat is de nummer één en lekker doordrinkbaar, maar steeds vaker zien we dat cafés het aantal tapkranen uitbreiden om aan de vraag naar andere bieren te kunnen voldoen en ook restaurants hebben een steeds ...

Video
Video: spoken nemen café over

In dit café in Nottingham, dat ook nog eens op een oud gevangenisterrein staat, waren geesten rond. En dat terwijl Halloween aanstaande is. De eigenaar van de bar besloot de videobeelden eens goed te bekijken toen er op een dag flessen en eten op de vloer werden aangetroffen. De avond ervo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: