Lik over je kale hoofd

8 oktober 2013
Lik over je kale hoofd

In deze nieuwe column vertel ik vanaf nu regelmatig over mijn ervaringen in de caféwereld. Vrijwel wekelijks kom ik over de vloer bij verschillende cafés, waar ik als muzikant optreed met
de "Matt Jacobs Band":http://www.matt-jacobs.com (blues en bluesrock), "René Meijer & Friends":http://www.renemeijer.eu (country/americana) en "Jonny at the Exit":http://exit-music.nl/ (sixties muziek). Zodoende kom ik heel veel verschillende kroegen en de meest fantastische ondernemers tegen. In deze column maak ik je deelgenoot van mijn ervaringen in de kroegwereld. Zo bekijk je je eigen zaak eens van de andere kant.

*Slimme ondernemers*
Er zijn veel manieren om als café-eigenaar meer omzet te genereren. Een pubquiz, een kleine kaart, het organiseren van bijeenkomsten (voor ondernemers, jonge moeders, et cetera)of natuurlijk het organiseren van een evenement. In deze laatste categorie valt natuurlijk de avond/middag met livemuziek. Vaak zijn café-eigenaren die met livemuziek bezig zijn, slimme ondernemers. Laten we dat voorop stellen. Ze steken immers hun nek uit om iets leuks te organiseren voor hun gasten en nieuw publiek aan zich te binden.

*Het gaat niet vanzelf*
Dat gaat niet vanzelf; naast (idiote) regelgeving van gemeenten en de financiële kant van de zaak moet de uitbater ook rekening houden met een aanlooptijd. Men moet er immers aan wennen dat er regelmatig wat te doen is in het café. Handig om een vaste dag in de week of in de maand te kiezen. Zo heeft café Lokaal in Heemskerk een leuke agenda bijvoorbeeld. Of het Nonnetje in Amersfoort. Ondertussen weet iedereen in de stad wanneer er daar wat te doen is. Het resultaat? Een kroeg die vele malen drukker is dan de overige kroegen in de buurt. Dat is slim ondernemen. Je hoeft ook helemaal geen hele dure coverband neer te zetten. Mensen willen vaak een lekkere blues-, rock- of countryband. Vaak goedkoper, meestal beter en minstens zo gezellig.

*Lik over je kale hoofd*
Als kroegeigenaar ken je je vaste klanten al langer dan vandaag. Vaak zijn het excentrieke mensen. Wij komen binnen en kennen ze nog niet, dus weten niet wat we kunnen verwachten (en zeker geen lik over het hoofd). Je kunt je voorstellen dat we ons soms de ogen uitkijken. Het meest vreemde dat we tegen zijn gekomen? We traden eens op in Ierland en daar lust men wel een drankje. Dat is nog voorzichtig uitgedrukt. Tegen het einde van de avond was iedereen daar dus behoorlijk 'in de olie'. Onze zanger had destijds een geheel glad geschoren hoofd, dus daar droop het nodige zweet vanaf. Kennelijk was dit aangezicht voldoende voor een vrouw van middelbare leeftijd, voorzien van strakke leggings met tijgermotief en overladen met blinkende, imitatiegouden juwelen om hem eens stevig aan te pakken. Hoe? Ze pakte hem beet bij zijn hoofd en likte zijn kale bats van voor naar achteren. Slurrrrrrppp! Je kunt je voorstellen dat we helemaal krom lagen.

*Danspaal*
Die keer dat er midden óp het podium een danspaal stond. Ook zo'n aparte ervaring. Zo'n paal waaraan wulpse vrouwen de edele danskunst vertonen. Je raadt het al. Tijdens het optreden gingen twee prachtige dames compleet uit de kleren. Over multitasking gesproken! Probeer maar eens de goede noten te raken, wanneer zoiets gebeurt.


~Gezelligheid in het Nonnetje, Amersfoort met René Meijer & Friends~

*Volgende keer*
De volgende keer waarschijnlijk wat minder sappige verhalen, want natuurlijk gebeurt zoiets niet iedere week. Komend weekeinde gaan we naar Roosendaal en Hooghalen. Zo kom je nog eens ergens. De kans dat er daar een danspaal aanwezig is, lijkt me klein. Dat we leuke café-uitbaters tegen gaan komen, lijkt me wel zeker. Tot de volgende keer!

"~Thijs Jacobs~":mailto:thijs.jacobs@uitgeverijps.nl

Overig nieuws