James Chaib is Bartender of the Year

3 juli 2019 | David Bakker

Na een bloedstollende finale op 1 en 2 juli in de Nolet Distillery in Schiedam, werd James Chaib van The Tailor in Amsterdam bekroond tot Nederlandse DIAGEO WORLD CLAS Bartender of the Year 2019 tijdens de Noord-Europese finale van de World Class Competition. 18 Bartenders uit 6 verschillende landen namen het tegen elkaar op. Per land werd één winnaar verkozen. James Chaib treedt in de voetsporen van Ben Lobos als beste bartender van Nederland.

Andrea Boi van The Duchess in Amsterdam, Helder Fortes Silva van DR. in Rotterdam en James Chaib van The Tailor in Amsterdam vertegenwoordigden ons land in de finale. Het was echter James Chaib die tijdens de zenuwslopende finale het publiek en de driekoppige jury wist te overtuigen. 

Naast het behalen van deze felbegeerde titel, is James Chaib nu ook deel van de World Class Family. Hij mag op 25 en 26 september naar Glasgow voor de internationale finale van de World Class Competition, waar bartenders van over de hele wereld meestrijden om de titel van World Class Bartender of the Year 2019 Worldwide. Dan komen we te weten wie de Australische bartender Orlando Marzo zal opvolgen als ‘s werelds beste bartender.

Alle Noord-Europese landen organiseerden in mei een halve finale waarbij per land drie finalisten werden verkozen om naar de finale te gaan. Op 1 en 2 juli namen 18 bartenders het tegen elkaar op tijdens de Noord-Europese finale in de iconische Nolet Distillery in Schiedam, de thuisbasis van Ketel One vodka.

De juryleden beoordeelden de kandidaten  op techniek, presentatie, creativiteit, smaak en balans. De jury voor de Nederlandse finalisten bestond uit niemand minder dan:

 - Charlotte Halsius (Diageo Reserve Brand Ambassador)

 - Fjalar Goud (Isaac Company & former World Class Western Europe winnaar '12)

 - Ingmar Voerman (Bar Industry Journalist)

De laatste twee rondes stonden in het teken van duurzaamheid en snelheid. Tijdens de Bee Conscious proef moesten de bartenders een concept bedenken rond het behouden van bijen in hun eigen regio waarbij een cocktail op basis van Ketel One vodka gecreëerd werd. Tijdens de laatste proef beter gekend als The Showdown kregen de finalisten 7 minuten om 6 cocktails te maken die de jury beoordeelde op snelheid, creativiteit en elegantie.

56 landen

De WORLD CLASS Competition is 's werelds grootste bartending wedstrijd met meer dan 10.000 bartenders uit 56 verschillende landen. Dit jaar werd er voor de eerste keer een Noord-Europese finale georganiseerd, waarbij er tijdens een twee-daagse wedstrijd de beste bartender per land wordt verkozen.

De winnaars van de andere landen zijn: 

• Thomas Timmermans (Belroy's Bijou - Antwerpen, België)
• Alexander Remoundos (Ruby Cocktail Bar - Kopenhagen, Denemarken)
• Liisa Lindroos (Kuuma - Tampere, Finland)
• Malin Stavsøien (Nordøst - Trondheim, Noorwegen)
• Josephine Sondlo (Indio Kitchen - Stockholm, Zweden)

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Café organiseert 'heliumkaraoke', zodat iedereen Gerard Joling kan imiteren

Het Noordhollands Dagblad komt met een wel heel speciaal nieuwsitem: in eetcafé Van Dam in Sint Maartensvlotbrug gaan ze zaterdag van start met heliumkaraoke. Er is niet meer voor nodig dan een beeldscherm, een flinke teug helium, een geluidsinstallatie en sloten bier. Want iedereen moet natu...

trends Bier
Onderzoek: Dit zijn de huidige biertrends

De Nederlandse consument staat open voor het groeiende aantal nieuwe biersoorten dat verkrijgbaar is in de horeca en supermarkt. Maar als men dan kiest, zijn een bekende smaak en een al eerder gedronken merk doorslaggevend. De bierdrinker zoekt vanuit die zekerheid naar nieuwe ervaringen. Dit en ...

Opening
Opening Franklin: Zeeuwse charme in Middelburg [foto's]

In een monumentaal pand uit 1752 in de oude binnenstad van Middelburg heeft Brasserie Franklin recentelijk haar deuren geopend. De brasserie is onderdeel van Boutique Hotel Franklin die samen met de eerste cocktailbar van Zeeland, Sir Franklin, op 10 augustus 2019 wordt geopend. In dit nieuwe bou...

Columns Blog
Horecaondernemer, kijk uit voor stress!

Het is hollen of stilstaan. Het ene moment is het loei druk en kun je het niet bijbenen en het volgende moment kun je een kanon afschieten. De horeca in een bedrijfstak waar de vraag naar diensten fluctueert. Mensen gaan rond dezelfde periode op vakantie, eten op vaste tijden en gaan het liefst uit ...

Interview Longread
Interview: de mooiste strandtent van Nederland

Strandpaviljoen De Staat viert deze zomer haar tienjarig bestaan. Jeroen Kuiper is de trotse eigenaar van deze ultieme ‘strandhotspot’ op Scheveningen, die vooral door locals wordt bezocht. Toeristen bezoeken de boulevard, wie de drukte wil vermijden en wil genieten van één...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Restaurants proppen zich vol

Niet alleen in Amsterdam, maar ook in bijna alle andere drukke toeristensteden zijn ze niet te missen: proppers. Medewerkers van de horecagelegenheid benaderen voorbijgangers en proberen hen te verleiden om hun zaak binnen te gaan. Een gratis drankje of een 3-gangen deal, de proppers halen alles uit...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: