Hotellerie straks voorop in herstel horeca

26 augustus 2009 |
Hotellerie straks voorop in herstel horeca<

Hoewel de hotellerie in het tweede kwartaal nog diep moest gaan wat betreft de tegenvallende omzetcijfers, schijnt er licht aan het einde van de tunnel. 'Herstel in verschiet, 2010: Groei in meeste sectoren' zo luidt de kopt boven het meest recente sector-update van het ING Economisch Bureau. De productiekrimp is in 2010 voor een meerderheid van de sectoren voorbij, zo is te lezen in het rapport. Doordat de uitvoer naar verwachting volgend jaar weer stijgt, laten vooral exportgerichte sectoren als transport, groothandel en de industrie dan een productietoename zien. In delen van de horeca, vooral in de hotellerie, zijn prijsverlagingen noodgedwongen doorgevoerd. Deze beginnen in de financieel zwaar getroffen hogere segmenten wel effect te krijgen; de daling van het aantal overnachtingen vermindert.

Volgens het ING Economisch Bureau laat de totale Nederlandse economie in 2010 nog wel een nulgroei zien. Het eerste herstel voor de horeca wordt op basis van het minder hard dalend aantal overnachtingen dus verwacht in de hotellerie.

In de horeca lopen dit jaar de omzetten in cafés en hotels het sterkst terug, in het eerste kwartaal van 2009 zelfs met 9 procent op jaarbasis. In restaurants gaat het echter nog niet veel beter, zeker niet in de hogere segmenten. De recessie begint vanaf dit jaar ook in de horeca door te werken in termen van banenverlies. Bedrijven zijn immers gedwongen om te snijden in de kosten. Personeelsreductie is dan de meest toegepaste maatregel. Al met al gaat naar verwachting 8 procent van het aantal voltijd- en deeltijdbanen in de horeca verloren. Dit vindt deels in 2009 plaats (2,5%) en goeddeels in 2010 (5,5%).

Hospitality Management; De CaféKrant; De RestaurantKrant, Frank Lindner






Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Nice 'n Easy
Convenience: van café tot 'dark kitchen' en sterrenrestaurant

Of je convenience- of gemaksproducten gebruikt in de keuken is vaak afhankelijk van het type restaurant waarin je werkt en welke volumes je draait. We benaderden verschillende chefs die in uiteenlopende restaurants werken en zij vertellen je meer over hoe zij werken. Peter Postma is chef-kok en m...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Columns
Column: Het kanten randje van gastvrijheid

“Ah! Ge zijt nen nieuwe zeker, van hier verderop?” zei de man met een vrolijk gezicht tegen me. Ik stond me te vergapen aan de enorme hoeveelheid soorten bier, dat had ik nog nooit gezien. Allemaal verschillende flesjes, met kleurrijke etiketten. De ene nog mooier dan de andere. Het had ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: