Hotellerie straks voorop in herstel horeca

26 augustus 2009 |
Hotellerie straks voorop in herstel horeca<

Hoewel de hotellerie in het tweede kwartaal nog diep moest gaan wat betreft de tegenvallende omzetcijfers, schijnt er licht aan het einde van de tunnel. 'Herstel in verschiet, 2010: Groei in meeste sectoren' zo luidt de kopt boven het meest recente sector-update van het ING Economisch Bureau. De productiekrimp is in 2010 voor een meerderheid van de sectoren voorbij, zo is te lezen in het rapport. Doordat de uitvoer naar verwachting volgend jaar weer stijgt, laten vooral exportgerichte sectoren als transport, groothandel en de industrie dan een productietoename zien. In delen van de horeca, vooral in de hotellerie, zijn prijsverlagingen noodgedwongen doorgevoerd. Deze beginnen in de financieel zwaar getroffen hogere segmenten wel effect te krijgen; de daling van het aantal overnachtingen vermindert.

Volgens het ING Economisch Bureau laat de totale Nederlandse economie in 2010 nog wel een nulgroei zien. Het eerste herstel voor de horeca wordt op basis van het minder hard dalend aantal overnachtingen dus verwacht in de hotellerie.

In de horeca lopen dit jaar de omzetten in cafés en hotels het sterkst terug, in het eerste kwartaal van 2009 zelfs met 9 procent op jaarbasis. In restaurants gaat het echter nog niet veel beter, zeker niet in de hogere segmenten. De recessie begint vanaf dit jaar ook in de horeca door te werken in termen van banenverlies. Bedrijven zijn immers gedwongen om te snijden in de kosten. Personeelsreductie is dan de meest toegepaste maatregel. Al met al gaat naar verwachting 8 procent van het aantal voltijd- en deeltijdbanen in de horeca verloren. Dit vindt deels in 2009 plaats (2,5%) en goeddeels in 2010 (5,5%).

Hospitality Management; De CaféKrant; De RestaurantKrant, Frank Lindner






Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Nieuwe Rotterdamse hotspot Williams Canteen biedt gast all day concept

Sinds vorige week heeft het Witte de With kwartier in Rotterdam er met Williams Canteen een uitstekende publiekstrekker bij. Dit all day concept van Kim Riekwel, Jamil Sancha en zijn vrouw Stefanie - bekend van Supermercado - biedt niet alleen een uitstekende dinerkaart met culinaire hoogstandjes en...

Amsterdam Opening
Michiel van der Eerde opent Bar BAUT op permanente plek

Op 13 januari 2020 opent Michiel van der Eerde permanent 'Bar BAUT' aan de stadionweg in Amsterdam Zuid. Ruim 7 jaar geleden maakte Michiel van der Eerde naam als pop-up goeroe van Amsterdam. Na zes succesvolle rondreizende edities is het tijd voor een nieuwe dimensie binnen het horeca conce...

Bier Achtergronden
Koninklijke Grolsch stimuleert verantwoord alcoholgebruik

?Koninklijke Grolsch gaat al haar klanten met een focus op sport- en studentenverenigingen én evenementen helpen om een gezonder alcoholbeleid te voeren. Barvrijwilligers kunnen sinds deze maand via de Enschedese brouwer een face-to-face Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA) training ...

Columns Blog
Hoe makkelijk maak je het de gast om voor jou te kiezen?

Heb je je weleens afgevraagd waarom gasten überhaupt bij je reserveren of binnenstappen? Het kan niet zijn omdat je de enige plek bent waar ze wat kunnen eten of drinken. Zoals heel vroeger toen je als reiziger blij was dat je een dak boven je hoofd had en een warme maaltijd kreeg. De 'herb...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een groter terras op een warme dag? Soms mag het!

De herfst is inmiddels in volle gang, de winter is in zicht en zelfs de jaarwisseling laat niet lang meer op zich wachten. De zomer lijkt alweer lang geleden. Dat betekent niet dat we niet kunnen terugblikken. Graag zelfs! De afgelopen zomer kende de warmste dagen ooit gemeten. Ook de terrassen prof...

Amsterdam Opening
Pop-up lunchcafé volledig gerund door vrouwen met vluchtelingenachtergrond

A Beautiful Mess opent op donderdag 12 december een pop-up lunchcafé in het 17-eeuwse Cromhouthuis aan de Herengracht in Amsterdam. Vrouwen tussen de 35 en 65 jaar met een vluchtelingenachtergrond gaan de nieuwe locatie volledig runnen. Ook het menu is door de vrouwen ontwikkeld en geïns...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: