Franse wijnen zijn niet giftig

27 september 2013 |
Franse wijnen zijn niet giftig<

Franse wijnen zijn niet giftig en voldoen aan de residu-limiet, zegt de Franse wijnbouwsector. Zij reageert hiermee op de berichtgeving in de Nederlandse media over sporen van bestrijdingsmiddelen in
Franse wijn. Deze sporen in de betreffende 92 Franse wijnen zijn niet gevaarlijk voor de volksgezondheid, aldus de sector.

Binnen Europese richtlijnen
Deze reactie volgt naar aanleiding van een onderzoek dat verricht is door de Franse consumentenorganisatie 'UFC Que Choisir'. Het blad publiceerde de resultaten van analyses die uitgevoerd zijn door een privé-laboratorium op 92 verschillende Franse wijnen. De onderzoeksresultaten bevestigen dat er residuen zijn in deze
wijnen. De wijnsector reageert hierop dat bij alle onderzochte wijnen blijkt dat de hoeveelheid residuen binnen de strenge Europese richtlijnen zijn gebleven en dat de vastgestelde limieten niet overschreden zijn.

Regelgeving is nageleefd
Er zijn Maximale Residu Limieten (MRL)
vastgelegd om de voedselkwaliteit en veiligheid van consumenten te garanderen. In de wijnsector worden de MRL voor druiven vastgesteld rekeninghoudend met het feit dat druiven tot wijn worden verwerkt. De vinificatie speelt een rol. Slechts enkele moleculen die aanwezig zijn op
de druiven zullen in kleine hoeveelheden terug te vinden zijn in de wijn. De sporen in de wijn vallen
dus lager uit dan MRL op druiven. Uit alle uitkomsten van de analyses van Franse wijnen blijkt dat de
regelgeving en de geldende wetgeving zijn nageleefd.

Bestrijdingsmiddelen controleren
Zowel de onderzoeken van de Algemene Directie van de Franse Voedselautoriteit van het Ministerie
van Landbouw en het Franse Instituut van de Wijnbouw (IFV) als de regelmatig uitgevoerde onderzoeken van professionals uit de wijnsector bevestigen deze resultaten. Al twintig jaar worden inspanningen geleverd door de Franse wijnindustrie en door andere Europese
landen om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te controleren en te beperken.

Myrtille Vromans

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Nieuwe Rotterdamse hotspot Williams Canteen biedt gast all day concept

Sinds vorige week heeft het Witte de With kwartier in Rotterdam er met Williams Canteen een uitstekende publiekstrekker bij. Dit all day concept van Kim Riekwel, Jamil Sancha en zijn vrouw Stefanie - bekend van Supermercado - biedt niet alleen een uitstekende dinerkaart met culinaire hoogstandjes en...

Amsterdam Opening
Michiel van der Eerde opent Bar BAUT op permanente plek

Op 13 januari 2020 opent Michiel van der Eerde permanent 'Bar BAUT' aan de stadionweg in Amsterdam Zuid. Ruim 7 jaar geleden maakte Michiel van der Eerde naam als pop-up goeroe van Amsterdam. Na zes succesvolle rondreizende edities is het tijd voor een nieuwe dimensie binnen het horeca conce...

Bier Achtergronden
Koninklijke Grolsch stimuleert verantwoord alcoholgebruik

?Koninklijke Grolsch gaat al haar klanten met een focus op sport- en studentenverenigingen én evenementen helpen om een gezonder alcoholbeleid te voeren. Barvrijwilligers kunnen sinds deze maand via de Enschedese brouwer een face-to-face Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA) training ...

Columns Blog
Hoe makkelijk maak je het de gast om voor jou te kiezen?

Heb je je weleens afgevraagd waarom gasten überhaupt bij je reserveren of binnenstappen? Het kan niet zijn omdat je de enige plek bent waar ze wat kunnen eten of drinken. Zoals heel vroeger toen je als reiziger blij was dat je een dak boven je hoofd had en een warme maaltijd kreeg. De 'herb...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een groter terras op een warme dag? Soms mag het!

De herfst is inmiddels in volle gang, de winter is in zicht en zelfs de jaarwisseling laat niet lang meer op zich wachten. De zomer lijkt alweer lang geleden. Dat betekent niet dat we niet kunnen terugblikken. Graag zelfs! De afgelopen zomer kende de warmste dagen ooit gemeten. Ook de terrassen prof...

Amsterdam Opening
Pop-up lunchcafé volledig gerund door vrouwen met vluchtelingenachtergrond

A Beautiful Mess opent op donderdag 12 december een pop-up lunchcafé in het 17-eeuwse Cromhouthuis aan de Herengracht in Amsterdam. Vrouwen tussen de 35 en 65 jaar met een vluchtelingenachtergrond gaan de nieuwe locatie volledig runnen. Ook het menu is door de vrouwen ontwikkeld en geïns...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: