Fors deel van de horeca staat op omvallen

27 november 2020 | redactie

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT advies – en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari uitermate klein. Het toekomstperspectief is deze week volledig weggeblazen: de financiële gevolgen vanwege de overheidsmaatregelen zijn desastreus.

Dit zorgt voor een uitermate somber beeld voor de horeca voor de komende 1,5 maand. KHN maakt zich daarom grote zorgen over het toekomstige horecalandschap. Uit een recente enquête van KHN blijkt dat horecaondernemers verwachten dat de omzet in 2020 met 50% zal dalen ten opzichte van 2019. Inmiddels is er door ondernemers 3,5 - 4 miljard euro aan reserves en privévermogen in hun bedrijf gestoken. De reserves zijn nu op, horecabedrijven staan op omvallen en de sector kan niet langer wachten op openingsperspectief. De horeca kan en wil op een veilige manier - volgens protocol en mét slimme maatregelen - zo snel mogelijk de deuren openen, maar dat wordt gezien de uitspraken van de laatste dagen dan na de kerstvakantie. Aanvullende steun op korte termijn is keihard noodzakelijk om te voorkomen dat meer dan 50% van de sector op korte termijn failliet gaat. KHN roept het kabinet op daar per omgaande uitsluitsel over te geven.

Spoedige heropening volgens protocol mét slimme maatregelen

KHN maakt zich hard voor een spoedige heropening van de sector. Achter de schermen wordt er met partners (MKB-Nederland en VNO-NCW) alles aan gedaan om tot veilig en verantwoorde heropening te komen, maar de ministeries staan hierin grotendeels stil. Vorige week gaf premier Rutte aan dat er pas met fieldlabs gestart kan worden als we in fase waakzaam zitten. Dit is te laat! Er is geen perspectief, aanvullende steun blijft veel te lang uit, de uitrol van de NOW-regeling en de TVL laat erg lang op zich wachten en ook starters met verkeerde sbi-codes staan nog steeds met lege handen; de branche staat op omvallen. Fieldlabs hadden de afgelopen weken al gestart moeten zijn. Gezondheid en verantwoord ondernemen in de horeca hoeven elkaar zeker niet te bijten. KHN is ervan overtuigd dat de uitkomsten van de fieldlabs bevestigen dat de horeca op een verantwoorde manier open kan - ook op basis van de rapportage van het rapport van het Crisislab.

Uit dat rapport - waarin vragen van KHN over de effectiviteit van de coronamaatregelen worden beantwoord door wetenschappers van de Radboud Universiteit - blijkt in ieder geval dat er buiten geen beperkingen nodig zijn. KHN heeft richting de heropening concrete voorstellen voor gerichte extra maatregelen opgenomen in het al bestaande horeca-protocol. Bijvoorbeeld het aanwijzen van een corona-coördinator die verantwoordelijk is voor de naleving van de coronaregels in het bedrijf. Met die maatregelen moet een verantwoorde opening van de horeca mogelijk zijn. Liefst zo snel mogelijk, maar uiterlijk na de kerstvakantie op 12 januari.

Kabinet moet nú doorkomen met extra steun

100% verplichte sluiting, betekent 100% compensatie. Extra financiële ondersteuning bovenop het bestaande steunpakket is keihard noodzakelijk (zie infographic). Dankzij de intensieve lobby van KHN vinden er in Den Haag gesprekken plaats over aanvullende steunmaatregelen. Begin december komt hier ook een Kamerbrief over, maar de horeca kan daar niet langer op wachten. De problemen zijn nu! Bij een groeiende groep horecaondernemers loopt het water inmiddels naar binnen, dat ze bijna in staat zijn om de zaak gewoon open te gooien.

Oproep aan kabinet: duidelijkheid na ministerraad

KHN roept het kabinet dringend op om vrijdag na de ministerraad direct met meer duidelijkheid te komen, in ieder geval over extra financiële steunmaatregelen voor de horeca. De situatie is kritiek, de pijn en onzekerheid zijn enorm groot; horecaondernemers trekken het niet meer. Er is per direct aanvullende steun en perspectief nodig.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Horecaondernemers zijn de wanhoop nabij. De paniek en onrust is groot, ondernemers zijn radeloos. De volksgezondheid staat voor de horeca ook op nummer 1, dit hebben we de afgelopen 9 maanden bewezen. We zoeken absoluut niet de randen op, maar de hele sector wordt nu lijkt het opgeofferd voor de volksgezondheid, terwijl er geen evenredige steun c.q. perspectief wordt geboden. Dit is niet eerlijk tegenover alle ondernemers die hun levenswerk in rook zien opgaan, met pijn in het hart afscheid moeten nemen van betrokken medewerkers en op korte termijn – zonder extra steun - niet eens meer open kunnen omdat ze failliet zijn. Ik doe dan ook een klemmend beroep op het kabinet, om zo snel mogelijk met toezeggingen voor aanvullende steun te komen en met ons mee te werken richting een verantwoorde opening op uiterlijk 12 januari, maar liever eerder.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Column: licht aan het einde van de tunnel…

Het lijkt het nieuwe mantra te zijn van Mark en Hugo, maar volgens mij hebben we nog heel veel bochten te nemen voordat we het licht aan het verre einde kunnen zien. Tot nu toe ga ik nog op de tast door het leven en duurt het heel lang voordat we ‘we zijn er bijna’ mogen zingen. De du ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Wet- en regelgeving Corona
NOW 3: helft toekenningen naar horeca en detailhandel

UWV heeft in totaal ruim 77.000 aanvragen toegekend voor de derde periode van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Deze werkgevers hebben samen zo’n 1,3 miljoen mensen in dienst. Inmiddels heeft UWV 1,7 miljard euro aan voorschotten overgemaakt aan deze werkgevers. D ...

Wet- en regelgeving Corona
Horeca zeker tot 9 februari gesloten, hotels wel open

De horeca blijft nog zeker tot 9 februari gesloten, hotels mogen wel 'gewoon' open blijven. Dat maakte premier Mark Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Hotels mogen naast zakelijke gasten, ook recreatieve gasten ontvangen. Eerder meldde De Telegraaf dat hotels de dupe zouden ...

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: Bivakkeren in onze eigen bubbel

‘The Future is private’ was een uitspraak van de Facebook-eindbaas Mark Zuckerberg in 2019. Achteraf gezien een waarheid als een koe als je het mij vraagt. Want al bijna een jaar is ons privédomein ons enige leefgebied. En vooral in deze winterse lockdown verkeren wij enkel in hui ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: