Elf wijngaardeniers uit Nederland en België ontvangen ereprijs voor hun wijnen

Auteur: redactie
Drinks Awards 11 september 2023
Elf wijngaardeniers uit Nederland en België ontvangen ereprijs voor hun wijnen

Stichting Wijninstituut Nederland heeft elf wijngaardeniers uit Nederland en België een ereprijs toegekend. De ereprijs voor Beste wijngaardeniers van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2023 gaat dit keer naar Betuws Wijndomein, Wijngaard Hesselink, Wijndomein St. Martinus, De Nieuwe Fontein, Keulenhof en Wijngaard De Koen. Een erevermelding is er voor Wijndomein Kitsberg uit België.

De ereprijzen zijn gekoppeld aan de uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2023. De makers van wijnen met de hoogste score in elke categorie ontvangen deze bijbehorende prijs. De uitreiking onder leiding van wijnschrijver en gastro-entertainer Janna Rijpma gebeurde na de bekendmaking van alle medaillewinnaars, in de tuin van Kasteel Amerongen. Dit zijn de winnaars binnen elke categorie:

•             Beste witte wijnen: Betuws Wijndomein, Keulenhof en Wijndomein Kitsberg.

•             Beste rode wijnen: Betuws Wijndomein, Wijnboerderij ’t Heekenbroek en Wijndomein Haksberg.

•             Beste rosé wijnen: De Nieuwe Fontein, Keulenhof en Wijngaard Hesselink.

•             Beste mousserende wijnen: Frysling, Land en Boschzigt en Wijnboerderij ’t Heekenbroek.

•             Beste parelwijnen: Betuws Wijndomein, Wijngaard De Koen en De Nieuwe Fontein.

•             Beste zoete wijnen: Betuws Wijndomein, Wijngaard De Koen en Wijngaard Hesselink.

Beste wijngaardeniers Wijnkeuring van de Lage Landen 2023

Deze ereprijs gaat naar wijngaardeniers die wijnen hebben gemaakt van witte en blauwe druiven en de hoogste scores voor de drie beste wijnen hebben gekregen (minstens één wit en één rood of rosé). Dit jaar is er een extra vermelding voor Wijndomein Kitsberg. Het domein produceert enkel witte wijn, maar behaalt daarmee al meerdere jaren uitzonderlijke scores.

•             Betuws Wijndomein - Diederik Beker

•             De Nieuwe Fontein - Sander Kroeze

•             Keulenhof - Arjan Stam

•             Wijndomein St. Martinus - Stan Beurskens

•             Wijngaard De Koen - Pieter de Boer

•             Wijngaard Hesselink - Gerhard Ensing

Beste Wijngaardeniers Wijnkeuring van de Lage Landen 2021, 2022 en 2023

Deze wijngaardeniers leveren steeds weer mooie kwaliteitswijn voor de keuring. De winnaars zijn gebaseerd op het samengetelde resultaat voor de drie beste wijnen van de wijngaardenier bij de keuringen van 2021, 2022 en 2023. De wijnen moeten gemaakt zijn van witte en rode druiven.

•             Betuws Wijndomein - Diederik Beker

•             Wijndomein St. Martinus - Stan Beurskens

•             Wijngaard Hesselink - Gerhard Ensing

Wijnfestival van de Lage Landen

Tijdens de uitreiking heeft de stichting tevens bekendgemaakt dat volgend jaar het eerste Wijnfestival van de Lage Landen plaatsvindt. De invulling hiervan wordt in de komende maanden gedaan. Het festival wordt in ieder geval georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse en Belgische wijngaardeniers van de wijnkeuring en zal toegankelijk zijn voor consumenten, pers en andere geïnteresseerden.

Over de Wijnkeuring van de Lage Landen

Stichting Wijninstituut Nederland (WIN) organiseert jaarlijks de Wijnkeuring van de Lage Landen voor wijngaardeniers in Nederland en België. De wijnen worden gekeurd bij het Weinbauamt in Neustadt an der Weinstrasse. Tegelijkertijd met de Nederlandse en Belgische wijnen proeven de keurders ook wijnen uit onder andere de Pfalz.

Een vaste organisatie van proevers beoordeelt de wijnen ‘blind’ op smaak en kwaliteit. De wijngaardenier ontvangt een oorkonde wanneer een wijn wordt onderscheiden met een keurzegel, bronzen, zilveren of gouden medaille. Ook mag hij de uitslag middels een sticker op de fles aangeven.

Blijf op de hoogte!

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws