Eigenaresse strandpaviljoen zwaar getroffen door coronacrisis

20 maart 2020 | Thijs Jacobs

Het is duidelijk dat de hele horeca in Nederland het zeer zwaar te verduren heeft door de gevolgen van het coronavirus. Om dit vreselijke virus weerstand te bieden is vanaf zondag besloten om alle restaurants, cafe’s, partycenta, lunchrooms, et cetera, te sluiten. De horecaondernemers staan hier vierkant achter, dat blijkt gelukkig uit de vele reacties.

Een relatief kleine - en misschien vergeten - groep ondernemers binnen dit segment, krijgt door deze sluiting te maken met extra, zeer forse financiële problemen; dit is de groep van de strandpaviljoens, die in een zeer korte periode hun omzet moeten zien te behalen.

Op het strand van Kijkduin is Brigitte van Benschop al 20 jaar lang de eigenaresse van Beachclub Titus en Beachclub At Sea en bouwt 20 jaar lang ieder jaar zelf haar zaken weer op:

"Ieder jaar mogen wij vanaf 1 maart op het strand van Kijkduin beginnen om onze strandtenten op te gaan bouwen, om dan tussen 10 en 15 maart voor onze gasten open te gaan. Wij waren inderdaad op zondag 15 voor het eerst open en met € 760 omzet op de kassa, werd om 17.00 aangegeven dat wij om 18.00 weer gesloten moesten zijn. Persoonlijk vind ik dit een terechte beslissing en sta ik hier 100 procent achter, immers de gezondheid van onze gasten, maar ook van onze medewerkers staat bij mij voorop."

Forse investeringen

Brigitte vervolgt: "Wij zijn echter het enigste segment binnen de algemene horeca die te maken heeft met zeer forse investeringen alvorens open te kunnen gaan en om het eerste kopje koffie te kunnen schenken. Hierbij moet je denken aan de kosten voor de opslag tijdens de wintermaanden, de kranen om alle containers op de plaats te zetten, de specialist Piet Meerkerk die met verantwoording en veiligheid de paviljoens opbouwt, alle bedrijven die ons voorzien van water, electra, gas, koffieapparatuur, vaatwasmachines et cetera, et cetera. Het is eigenlijk teveel om op te noemen. Je moet je ook voorstellen dat er op 5 maart bij ons op het strand 22 containers staan die allemaal een voor een 'met het handje' uitgepakt en leeggehaald moeten worden door een team medewerkers, bestaande uit 20 man.

"Globaal kun je stellen dat op 15 maart alles weer staat en functioneert en ieder paviljoen grofweg € 60.000 euro verder is qua 'opbouw'. Het is dus niet alleen 'de zaak dichtdoen' en de algemene en doorlopende kosten proberen te dragen, maar het is vooral en juist deze dikke post die nu een hap uit mijn budget heeft genomen, zonder dat daar omzet tegenover staat."

Complimenten voor de overheid

"Ik wil wel aangeven dat ik heel blij ben met de snelle voorzieningen die door onze regering zijn getroffen. Men denkt, voelt en acteert met ons mee om de uitgaven en schade zoveel mogelijk te beperken. Dikke pluim voor Mark Rutte en ‘zijn team”. Op 1 maart heb ik ook 8 medewerkers in vaste dienst genomen om vol het seizoen in te gaan, dus deze 90 procent WTV (Werk Tijd Verkorting) komt als een “geschenk uit de hemel."

"Mijn 'ergste' ervaring uit het verleden was dat ik tijdens een storm, s’nachts werd opgebeld met de boodschap dat mijn containers en paviljoen voor de kust van Scheveningen dreven en of ik ze even op wilde halen. Deze plaats is nu overgenomen door dit vreselijke virus."

Het zal nog wel langer gaan duren

"De toekomst? Ondanks de forse investering, de vele geannuleerde partijen en geen gasten meer te kunnen verwelkomen, gaan wij vol goede moed richting 6 april, wel met in het achterhoofd dat het waarschijnlijk nog langer gaat duren. Ik hoop dat, als alles weer voorbij is, heel Nederland weer volop ons komt bezoeken en weer mooie partijen gaan boeken. Maar ik hoop eigenlijk nog veel meer dat alle kwetsbare mensen, zoals de ouderen en de zwakkeren onder ons, dit drama goed doorkomen. In verhouding met hen is mijn probleem eigenlijk niets. De afgelopen weken heb ik mij ook weer gerealiseerd dat alleen met het fantastische team van medewerkers om mij heen de 'opstanding' weer mogelijk kan maken. Zonder hen ben ik machteloos."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Terrassen per 19 mei open van 6 tot 20 uur

De terrassen mogen vanaf aanstaande woensdag 19 mei vanaf 06.00 uur tot 20.00 uur open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Met de verruiming van de openingstijden van de terrassen hebben horecaondernemers meer mogelijkheden om ook diner op de terrassen te draaien ...

Achtergronden
11 jaar geleden in De CaféKrant: Wijnbar Viqh, Haarlem

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2010. We bezochten wijnbar Viqh in Haarle ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: