Edger Groeneveld geslaagd voor Meesterproef SVH Wijnmeester

Auteur: Yonne van Geene
Gastronomie Michelin 21 maart 2019
Edger Groeneveld geslaagd voor Meesterproef SVH Wijnmeester

Op woensdag 20 maart 2019 is Edger Groeneveld, Sommelier bij Restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Wijnmeester. Na zijn inauguratie mag Edger als 35ste SVH Wijnmeester toetreden tot de SVH Meesterfamilie. Tweesterrenrestaurant ’t Nonnetje wordt daarmee 1 van de 11 restaurants van Nederland waar twee SVH Meesters werkzaam zijn: SVH Meesterkok Michel van der Kroft behaalde in 2005 zijn SVH Meestertitel. 

De Meesterproef van Edger Groeneveld werd afgenomen door SVH Meestergastheer/Wijnmeester Johan Kragtwijk (Grand Restaurant Karel V, Utrecht), SVH Wijnmeester Ronald Opten (Restaurant La Rive, Amstel Hotel, Amsterdam) en Secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland. Deze commissie liep een hele dag met Edger mee in ’t Nonnetje en beoordeelde Edger op meer dan 100 punten. Het resultaat was meesterlijk. Niet alleen was de commissie onder de indruk van de vakkennis en de gemaakte wijn-spijscombinaties die Edger in het meesterlijk menu presenteerde, ook het enthousiasme en de betrokkenheid van het team spraken tot de verbeelding. In elk aspect van de proef en het bedrijf kwam dit naar voren. De wijnproeverij met als thema Portugal was voor de commissie een mooi voorbeeld van hoe kennis, durf en meesterschap samen kunnen komen.  

Ervaring  

Edger Groeneveld ziet het behalen van de SVH Meestertitel als een kroon op zijn werk als sommelier. Als leerling werkte hij bij verschillende sterrenzaken. Na zijn opleiding vervolgde Edger zijn carrière bij Het Koetshuis in Bennekom, waar hij in 2011 ook de titel Sommelier van het Jaar behaalde. In 2016 maakt Edger de overstap naar Restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk, waar hij op 20 maart 2019 zijn droom om SVH Wijnmeester te worden, waarheid zag worden. “Het behalen van deze titel is niet alleen een stuk erkenning door collega’s uit het vak, maar zeer zeker ook bedoeld als voorbeeld/stimulans naar jonge mensen. Vakkennis is van belang en moet overgedragen worden’’, aldus de nieuwe Meester. 

SVH Meestertitels  

Nederland heeft op dit moment 288 SVH Meesters verdeeld over de zes SVH Meestertitels (SVH Meestergastheer, Meesterhorecaondernemer, Meesterijsbereider, Meesterkok, Meesterschenker en Wijnmeester). In 1980 is de eerste SVH Meesterkok geslaagd voor de Meesterproef. Vanaf dat moment staat de titel symbool voor de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de Nederlandse horeca kan behalen. SVH Meesters leveren een grote bijdrage aan het imago van het vak. Ze zijn boegbeelden en inspireren anderen om voor een carrière in de horeca te kiezen. 

Overig nieuws