Dit wist je (nog) niet over grappa

23 oktober 2019 | David Bakker

Grappa is een Italiaanse gedistilleerde drank, vervaardigd uit de restanten van de druiven na de wijnbereiding. De schillen en de pitten van de druiven (pulp) vormen de basis van grappa. Vroeger gold het als een economische manier om alles uit de wijnproductie te halen, tegenwoordig is het een delicatesse op zich. Grappa heeft een wettelijk alcoholpercentage van minimaal 37,5 procent.

Grappa is een beschermde productnaam binnen de Europese Unie en moet aan een drietal voorwaarden voldoen voordat het de naam grappa mag dragen:

 - Geproduceerd in Italië of het Italiaanse deel van Zwitserland.

 - Gemaakt van druivenpulp.

 - De fermentatie en de distillatie moet gebeuren van de pulp.

Grappa wordt gemaakt door de druivenresten te laten fermenteren en de overblijfselen daarna te distilleren. De smaak van de grappa kan bij de productie beïnvloed worden door de toevoeging van kruiden of zoete fruitsiropen.

Smaak en kleur

Doordat grappa, in tegenstelling tot bijvoorbeeld cognac, vaak niet van een en dezelfde druif wordt gemaakt, kan de smaak ontzettend divers zijn en zijn er talloze verschillende soorten grappa. Ook de manier waarop het distillaat wordt gelagerd heeft invloed op kleur en smaak. De ‘jonge’ of ‘witte’ grappa wordt al vrij snel na productie gebotteld. De oudere grappa’s liggen lang in houten vaten. Dat heeft invloed op de smaak en op de kleur. Hoe langer de grappa in de vaten wordt gelagerd, des te zachter en ‘warmer’ de smaak en bruiner de kleur (afhankelijk van het type hout).

Serveren

Grappa serveer je in de regel op kamertemperatuur. Ongelagerde grappa kan overigens wel een tijd in de koeling liggen. De serveertemperatuur ligt rond de twaalf graden. Grappa wordt geschonken in een tulpglas. Dezelfde waarin jenever wordt uitgeserveerd. Laat de grappa na het uitschenken even tot rust komen. Dan komen de aroma’s ‘los’, wat de geur- en smaakbeleving intenser maakt.

De legende vertelt dat een Romeinse soldaat in de tweede eeuw voor Christus voor het eerst grappa maakte met gestolen instrumenten uit Egypte. Dit is echter waarschijnlijk een mythe, omdat de middelen voor distillatie uit die tijd niet geschikt waren voor het maken van grappa. Naar alle waarschijnlijkheid werd in de veertiende eeuw voor het eerst grappa gemaakt, nadat kruisvaarders vanuit Perzië wel de juiste technieken en middelen hadden meegebracht. Het verhaal wil dat in het Noord-Italiaanse dorpje Bassano del Grappa de drank het levenslicht zag.

Koffie

Grappa is van oudsher een digestief. De laatste jaren wordt het drankje steeds populairder en kan het ook op andere momenten genuttigd worden dan alleen na het diner. Als basis voor cocktails, los of zelfs als aperitief wordt grappa inmiddels ook gebruikt. In Italië drinkt men vaak ook de caffè coretto, vrij vertaald als gecorrigeerde koffie. Een scheutje grappa belandt hierbij in de koffie. Een andere variant is amazzacaffè (koffie-doder), waarbij een kopje espresso wordt gevolgd door een glaasje grappa.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Een blikje cola drinken op het eigen terras, direct een boete

Café-eigenaresse Tessa Hassing werd afgelopen zaterdag geconfronteerd met een ijverige boa. Nietsvermoedend trok zij op haar eigen terras van Café Tess in het centrum van Heerlen een blikje cola open, waarna ze door een opsporingsambtenaar werd aangesproken. “Het wordt een heel v ...

Interview Longread
Een nieuw grand café openen in coronatijd, waarom niet?

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Video Corona
Video: café-eigenaresse zingt gevoelig lockdownlied

Café Ons Dorp in Nuenen doet haar naam eer aan. Sharon Hems zong een nieuwe tekst op de muziek van het befaamde lied 'Ons Dorp'. De caféonderneemster dreigde het contact met haar vaste gasten te verliezen en wilde op deze weg iedereen bereiken en een hart onder de riem steken. ...

Tweede Kamer wil terrassen open

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat het kabinet de mogelijkheden moet onderzoeken om de terrassen onder voorwaarden te openen. Dat blijkt uit het debat in de Tweede Kamer dat naar aanleiding van de persconferentie van dinsdag 23 februari werd gehouden. Op die persconferentie van 23 febr ...

Horeca naar de stembus deel 2: de PvdA

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De CaféKrant wat de grote politiek partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernem ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: