De kunst van het alsjeblieft zeggen

27 december 2013 |
De kunst van het alsjeblieft zeggen<

“Een glas koude chardonnay, en dan bedoel ik ijskoud. En een glas ijswater. En snel een beetje.” Niet geheel verbaasd kijken mijn collega en ik elkaar aan. Deze gast is een
bekende geworden. Door het personeel wordt hij inmiddels ‘meneer Chardonnay’ genoemd. Een man die indruk heeft gemaakt door nooit het woord ‘alsjeblieft’ in de mond te nemen. Helaas is hij niet de enige.

Waar aan kinderen nog steeds wordt geleerd eerst alsjeblieft te zeggen, kennen de volwassenen van vandaag dit woord niet meer. Wat is er gebeurd met de beleefdheid? In een tijd waar alles snel, sneller, snelst gaat, vergeet men de kunst van het alsjeblieft zeggen. Gasten willen alles zo snel mogelijk op tafel hebben staan. Dit is niets nieuws, de gast is immers de koning in het café. Maar het horecapersoneel is hiervan de dupe. Met de telefoon nog in de hand worden de drankjes besteld, zonder op te kijken, zonder alsjeblieft te zeggen. Terwijl dit ene woordje zoveel voor elkaar kan krijgen.

Meneer Chardonnay kijkt me nog steeds vragend aan. “Nou, komt er nog wat van?” Mijn collega vraagt aan hem of hij niet iets is vergeten. Licht verontwaardigd kijkt hij haar aan. Hij zucht een tijdje, maar dan komt het eruit. “Alsjeblieft.” Zie je nou, zo moeilijk is het helemaal niet. Het is immers maar één woordje.

(MvG)

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Bier Brouwerijen
Vier brouwerijen sluiten zich aan bij Nederlandse Brouwers

Brouwerij Two Chefs Brewing, Kompaan Dutch Craft Beer Company, Brouwerij Noordt en Brouwerij Duvel Moortgat Nederland zijn per februari 2020 lid bij Nederlandse Brouwers. Hiermee telt de vereniging Nederlandse Brouwers voortaan veertien leden, die samen ruim 95 procent van de bierproductie in Nederl...

PUZO bar opent haar deuren in Amsterdam

PUZO maakt uitsluitend gebruik van duurzame producten van hoogstaande kwaliteit. Geen junkfood, maar fusion recepten bereid met natuurlijke ingrediënten. Zo puur mogelijk, zonder onnodige extra’s. Goed voor jou en de wereld om je heen. PUZO’s zijn driehoekige rijstpakketjes met daa...

Columns Bier
Column Richard Moerkerk: Vader Jacob ...

Het mooie aan bier is dat het verweven zit in veel van ons dagelijks leven. Bijvoorbeeld in (straat)namen, kinderliedjes of uitdrukkingen in de Nederlandse taal. Metten zijn ochtendgebeden van monniken. Het woord stamt af van het Latijnse matutinus, dat ‘ochtend’ betekend. De metten z...

Opening Rotterdam
Maritiem museum gooit het roer om met eigen horeca

Het Maritiem Museum Rotterdam opent een gloednieuw café op zaterdag 22 februari. Vanaf dat moment baat het museum zijn horeca zelf uit om de bezoekerservaring nog beter te maken, nadat eind vorig jaar ook de museumwinkel in eigen beheer is genomen. Het café draagt de naam ‘Het La...

Events Brouwerijen
Heineken terug als hoofdsponsor van SAIL

Heineken verbindt zich als hoofdsponsor aan de jubileumeditie van SAIL, van 12 tot en met 16 augustus voor de 10e keer in Amsterdam. De brouwer was in 1975 al betrokken bij de start van SAIL, toen vanwege het 700-jarig bestaan van Amsterdam. Als Nederlands icoon met de wortels in Amsterdam wil Heine...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: