Column Monique van Gevelt: Bivakkeren in onze eigen bubbel

12 januari 2021 | Monique van Gevelt

‘The Future is private’ was een uitspraak van de Facebook-eindbaas Mark Zuckerberg in 2019. Achteraf gezien een waarheid als een koe als je het mij vraagt. Want al bijna een jaar is ons privédomein ons enige leefgebied. En vooral in deze winterse lockdown verkeren wij enkel in huiselijke kring.

De ‘private space’ is tegenwoordig zo’n beetje de enige omgeving waar je nog echt welkom bent. Afgezien van de bakker, drogisterij of supermarkt. De enige echte interactie met onze gasten is het vluchtige contact met een gast die wat komt afhalen om het vervolgens thuis te verorberen.

Wij bivakkeren in ons privédomein, ieder in zijn afzonderlijke bubbel, terwijl ons sociale leven zich grotendeels online afspeelt. Ik vermoed dat Zuckerberg zich zijn ‘private future’ anders had voorgesteld.

De relatie tussen mensen en online systemen

Zuckerbergs ‘private future’ gaat oorspronkelijk over de relaties tussen mensen onderling op sociale media. Mensen moeten meer privacy krijgen en minder online gedonder, gejank en geknetter tegenkomen. Het moet in de toekomst veiliger en meer afgebakend zijn. Geen digitaal marktplein meer met schreeuwende viswijven en grofgebekte marktkoopmannen. Vanaf nu moeten we beschaafd met elkaar omgaan en dat lukt veel beter als je niet meer alles te zien krijgt en je bereik wordt ingeperkt.

Van mensen met dezelfde achtergrond en mening als jezelf is minder tegenwind te verwachten. Want met gelijkgestemden ben je het veelal eens. De algoritmes haken gretig in op jouw voorkeuren en al snel word je dagelijks ‘gevoed’ met steeds hetzelfde of iets wat in het verlengde ligt en die slimme stukjes technologie zijn overal. Op sociale media, Spotify, Netflix, de Appie app en ook de overheid maakt er gebruik van. Zo sporen ze vermoedelijke fraudeurs op. Zelfs banken laten algoritmes los op aanvragen die hierdoor lekker snel en efficiënt verwerkt worden. Maar zonder een menselijke second opinion kan zo’n algoritme er ook goed naast zitten.

Stap uit jouw bubbel (en comfortzone)

Dit alles zet aan tot nadenken. Door de fysieke en online restricties wordt onze wereld op dit moment alleen maar kleiner en compacter. Ons sociale leven staat nagenoeg stil en algoritmes gijzelen onze online bewegingsvrijheid. Zo wordt alles wel erg privé en besloten. In zo’n beperkende omgeving is het onmogelijk te ondernemen in de horeca. Alle mazen in het net zijn gevonden, alle mogelijkheden benut en onze creativiteit is foetsie.

Deze crisis is als een sluipmoordenaar. De lockdowns, het gedwongen isolement en de oplopende schulden zullen de nekslag zijn voor tal van horecabedrijven. Tel daar alle onzekerheid en het gebrek aan vooruitzicht bij op en je hebt een giftige cocktail. We weten dat een kat in het nauw rare sprongen maakt.

Hopelijk geeft de overheid thuis en wordt het steunpakket meer maatwerk. Iedereen snapt dat je bij moet dragen en veren moet laten in een crisis. Maar het is meedogenloos om bedrijven die al zijn kaalgeplukt alsnog het vel over de oren te trekken.

Weer lekker aan het werk, gasten vermaken, met je team knallen en ondernemen. Dit alles komt pas weer op gang als wij uit deze opgelegde bubbel mogen stappen. Maar er is ook een bubbel waar je wel invloed op hebt. Waar je enkel moed voor nodig hebt om eruit te komen. Die bubbel heet jouw comfortzone. Uit die bubbel kun je stappen wanneer jij wilt. Niemand die je tegenhoudt. Als je uit die bubbel stapt kan je nog wel eens op mooie dingen stuiten. Zoals verwondering, expansie en persoonlijke groei.

Wij zitten niet in de toekomst die wij voor ogen hadden. Het echte leven speelt zich daarbuiten af en is mét elkaar. Natuurlijk waarderen wij allemaal onze privacy, maar wij hopen ook dat dit de laatste lockdown is voor onze branche. Want straks wij willen gewoon weer onze vrijheid terug.

Over Monique:

Monique is geboren en getogen in de horeca, in het restaurant van haar ouders. Daarna heeft zij meer dan 25 jaar gewerkt in de Internationale hotellerie en de meeting & events markt, in zo’n beetje alle disciplines, van medewerker tot commercieel directeur van een hotelgroep. Nu is ze eigenaar van Strategisch Horeca Advies en strategisch partner voor horecaondernemers. Verder is ze columnist en geeft ze trainingen aan de HM Academy op gebied van conceptontwikkeling en marketing.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Column: licht aan het einde van de tunnel…

Het lijkt het nieuwe mantra te zijn van Mark en Hugo, maar volgens mij hebben we nog heel veel bochten te nemen voordat we het licht aan het verre einde kunnen zien. Tot nu toe ga ik nog op de tast door het leven en duurt het heel lang voordat we ‘we zijn er bijna’ mogen zingen. De du ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Wet- en regelgeving Corona
NOW 3: helft toekenningen naar horeca en detailhandel

UWV heeft in totaal ruim 77.000 aanvragen toegekend voor de derde periode van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Deze werkgevers hebben samen zo’n 1,3 miljoen mensen in dienst. Inmiddels heeft UWV 1,7 miljard euro aan voorschotten overgemaakt aan deze werkgevers. D ...

Wet- en regelgeving Corona
Horeca zeker tot 9 februari gesloten, hotels wel open

De horeca blijft nog zeker tot 9 februari gesloten, hotels mogen wel 'gewoon' open blijven. Dat maakte premier Mark Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Hotels mogen naast zakelijke gasten, ook recreatieve gasten ontvangen. Eerder meldde De Telegraaf dat hotels de dupe zouden ...

Corona
Lockdown nog eens drie weken verlengd

De huidige lockdown, die is ingesteld om het aantal coronabesmettingen terug te dringen, wordt met nog eens drie weken verlengd. Dat is volgens Haagse bronnen de uitkomst van beraad op het Catshuis gisteren, zo meldt de NOS. Dinsdagavond volgt naar verwachting de persconferentie waarin de maatregele ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: