Brouwerij Het Paleisje zet met crowdfunding in op verdere groei

Auteur: Redactie
Drinks Financieel 24 november 2022
Brouwerij Het Paleisje zet met crowdfunding in op verdere groei

Sinds haar start in 2020 heeft Brouwerij Het Paleisje een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Van één eigen bier en een sterke focus op Amsterdam is de jonge lokale brouwerij doorgegroeid naar een assortiment van vijf speciaalbieren die bij ruim 200 horecalocaties en supermarkten in het hele land verkrijgbaar zijn. De namen van alle bieren bevatten een ‘koninklijke knipoog’. Met behulp van een crowdfundingactie wil Brouwerij Het Paleisje een volgende stap maken in zichtbaarheid en schaalgrootte.

Met doos onder de arm naar supermarkt

Brouwerij Het Paleisje is op Koningsdag 2020 opgericht door Justin Oosterveer, nadat hij samen met twee vrienden min of meer voor de grap had geroepen dat ze een eigen bier gingen maken. De grap werd al snel serieus, zeker toen Justin van een vriend van zijn vader de fijne kneepjes van het brouwersvak geleerd kreeg. In juli 2020 werd het eerste eigen biertje van Brouwerij Het Paleisje gebrouwen: Willem’s Wit. Justin: “Dan krijg je opeens 6.000 flesjes met je eigen bier thuisbezorgd, die je nog ‘even’ moet zien te verkopen. Ik ging letterlijk met een doos onder de arm naar supermarkten en moest eerlijk gezegd nog maar zien of het allemaal ging lukken. Maar binnen anderhalve maand was de eerste partij uitverkocht!”

Mede aangemoedigd door dit succes kwam er al snel een tweede biertje bij: Maximaaltje. Begin 2021 kwam Justin in contact met Joost Ronnes. Het klikte direct en ze bleken elkaar zakelijk perfect aan te vullen. Joost werd mede-eigenaar en samen bouwden ze verder aan Brouwerij Het Paleisje. Het aantal verkooppunten groeide, zowel in de horeca als bij supermarkten, en het assortiment werd uitgebreid met Tripel A, Prins Pale Ale en Bernard’s Blond. Joost: “Onze biertjes zijn toegankelijk voor een brede groep mensen. Dus niet té zoet of té hoppig, maar een biertje dat je gezellig met zijn allen kunt drinken. Bier dat mensen bij elkaar brengt, verbindt over culturen heen. Zoals ook het koningshuis een verbindende factor in Nederland is, dat is mede de gedachte achter de naam en de ‘koninklijke knipoogjes’.”

Werken aan zichtbaarheid en opschalen volume

Dat het bier goed ontvangen wordt, blijkt uit de sterke stijgende verkoopcijfers: van zo’n 13.000 flesjes in het oprichtingsjaar 2020 naar het tienvoudige daarvan in 2022. Om een volgende stap te kunnen zetten, met behoud van het persoonlijke karakter van de brouwerij, willen Justin Oosterveer en Joost Ronnes meer bier brouwen én werken aan de zichtbaarheid van het merk. Justin: “Dat willen we doen door onder meer de plaatsing van eigen displays en koelkasten in supermarkten, het laten varen van een Paleis-boot door de Amsterdamse grachten, het bestickeren van de bestelbus en de aanschaf van eigen fusten. Een ander belangrijk speerpunt is het bouwen van een mobiele bar, zodat we op festivals kunnen staan.”

Om alle dromen te kunnen verwezenlijken, is Brouwerij Het Paleisje een crowdfundingsactie gestart. Met deze actie wil Brouwerij Het Paleisje nog dit jaar honderdduizend euro bij elkaar halen. Geïnteresseerden kunnen op twee manieren bijdragen aan de crowdfunding: door in te tekenen op de voorverkoop van bier en/of bar, of door het verstrekken van een lening. Naast een bescheiden rendement, staan hier vanaf investeringen van 250 euro ook andere tegenprestaties tegenover.

Volgende grote stap

In de eerste weken wist Het Paleisje al ruim 35.000 euro binnen te halen op de crowdfunding. Joost: “Het is geen ‘hardcore commerciële investering’, we mikken op mensen die het leuk vinden om ons als ‘new kids on the block’ op weg te helpen. Het is dan ook echt te gek om te zien dat zoveel mensen vertrouwen hebben in onze plannen en ons dit gunnen. We zijn er nog niet, maar het begin is er en dat versterkt ons geloof dat deze crowdfunding een succes wordt en we met Brouwerij Het Paleisje een volgende grote stap kunnen zetten!’

De crowdfundingsactie is te vinden op www.crowdaboutnow.nl/brouwerijhetpaleisje en loopt nog tot 31 december van dit jaar.

Foto: Joost Ronnes en Justin Oosterveer vullen elkaar zakelijk perfect aan

Blijf je graag op de hoogte?

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws