Bredase kroegbaas wint rechtszaak tegen AB InBev

29 december 2017 | Roy Spijker

Kroegbaas Corné Segeren heeft na een jarenlange juridische strijd een rechtszaak gewonnen van AB InBev. Dat schrijft BN De Stem. De inzet van de rechtszaak was 15.000 euro.

Segeren nam in 2009 café D'n Heilige Antonius over in de binnenstad van Breda. het pand is eigendom van AB InBev, een constructie die vaker voorkomt in de horeca. Segeren mag alleen in het café aan de slag als hij bereid is de contractvoorwaarden van AB InBev te accepteren. Daarin stond onder meer dat hij een lening van tienduizenden euro's moet overnemen die de vorige eigenaar van het café is aangegaan met de bierbrouwer. De lening kan hij aflossen door bier van AB InBev te schenken. Van Segeren besluit hiermee akkoord te gaan.

Als de zaken goed gaan met D'n Heiligen Antonius besluit Segeren dat hij ook live-muziek in zijn café wil. In het café dat hij op dat moment bezit is dat niet mogelijk, dus besluit hij het te verkopen en neemt café 't Fust over dat hij omdoopt tot Bourbon Street. Daar wordt geen bier van AB InBev geschonken.

Openstaande lening
De brouwer is echter nog niet klaar met Corné Segeren en eist dat de kroegbaas het restant van de lening terugbetaalt. Segeren weigert dit en de brouwer sleept de café-eigenaar voor de rechter. 

In eerste instantie werd de brouwerij in gelijk gesteld. Volgens de rechter moet een kroegbaas altijd een lening terugbetalen, ook als het café is overgegaan naar een andere eigenaar.

Bonussen
Segeren laat het er niet bij zitten en gaat in hoger beroep. Daar krijgt de zaak ineens een andere wending. Tijdens dit hoger beroep beweert AB InBev dat het de bonussen voor de bierverkoop aan de kroegbaas is blijven betalen. Op dat moment had Segeren café D'n Heilige Antonius al verkocht. 

Omdat de kroegbaas niet meer over de administratie van die tijd beschikt, kan hij dit niet bewijzen. Zijn advocaat vraagt vervolgens aan de de bierbrouwer om bewijs te leveren. Hieruit blijkt dat de bonussen niet naar Segeren maar naar de nieuwe uitbater van D'n Heilige Antonius zijn overgemaakt. 

Deze nieuwe informatie zorgde ervoor dat de zaak wordt heropend. Segeren werd in het gelijk gesteld. Volgens de rechtbank heeft AB InBev bedrog gepleegd door voor te spiegelen dat de bonus aan Segeren is betaald. De lening van 15.000 euro (die dankzij de renten inmiddels is opgelopen tot 22.000 euro), hoeft de kroegbaas niet meer te betalen.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

De oplossingen voor lastige medewerkers

Met regelmaat krijg ik een vraag van een werkgever wat hij kan doen met een medewerker als er iets niet meer lekker loopt in de arbeidsrelatie. Dat kan van alles zijn: de werknemer gaat zijn eigen gang, trekt zich weinig van werkafspraken of collega’s aan, maakt fouten, meldt zich te pas en te...

Bier Longread
Achtergrond: de kracht van de wisseltap

Voor veel gasten gaat er niets boven een vers getapt biertje. Hoewel pils nog altijd favoriet is, zijn seizoensbieren niet meer weg te denken. Maar waarom zou je daarin altijd het aanbod van de brouwerij volgen? Ook lokaal zijn er leuke biertjes te krijgen, waarmee je een onderscheidend aanbod neer ...

Awards Achtergronden
Directeur Horeca Stichting Nederland in de race voor succesvolste vrouwelijke ondernemer

Gabriëlla Café, directeur van Horeca Stichting Nederland (HSN), is doorgedrongen tot de finale van de Aithra-Award* 2018. Deze Award wordt toegekend aan een vrouwelijk rolmodel dat bekend staat voor succesvol ondernemerschap. Als oprichter van het grootste horeca opleidingsinstituut van...

Awards
Het best getapte bier in Nijmegen komt van Giulio Severijnen

De best getapte biertjes van regio Nijmegen zijn vanaf dit moment te vinden in Café Biessels. Barman Giulio Severijnen won afgelopen maandag 15 oktober de regionale tapwedstrijd van Nijmegen in het NEC-Goffertstadion. Van de 72 deelnemers wist Giulio Severijnen met een score van 171 punten...

Drinks Longread
Achtergrond: alcoholarm bier in opkomst, alcoholvrije wijn nog niet populair

Overdag een ijskoud glas bier of een goed glas wijn. Hoewel in Nederland die cultuur niet heerst, verandert de behoefte van de consument. De mogelijkheid om een glas wijn of een biertje bij de lunch te bestellen groeit. Alcoholvrije wijnen zijn (nog) niet populair in de horeca, maar bieren die weini...

Personeel Achtergronden
Onderzoek personeel & horeca: 'De horecaondernemer heeft geen plan'

‘’Het moet een familie zijn’’, ‘’ludieke wervingsfilmpjes helpen’’ en ‘’duidelijke communicatie is alles’’. Bovenstaande uitspraken komen van horecamanagers en -ondernemers. Kortom: elke ondernemer of manager die ik spreek heeft...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: