'Brandweer kan besparen via regionalisering'

16 juli 2010 |
'Brandweer kan besparen via regionalisering'

Een onderzoeks-commissie onder leiding van de Maastrichtse waarnemend burgemeester Jan Mans heeft onlangs berekend dat de brandweer jaarlijks 85 miljoen euro zou kunnen besparen. Een van de maatregelen is het stoppen met brandveilig-heidscontroles in bedrijfsgebouwen. Hieronder vallen ook horecapanden. Met het afkappen van inspecties en er van uit gaan dat horecapanden bij voorbaat onveilig zijn, zou de brandweer volgens het rapport 33 miljoen euro kunnen besparen. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is van mening dat preventie en inspectie een exclusieve taak van de overheid is, en moet blijven. Daarnaast zou de brandweer beter kunnen besparen wanneer systemen zouden worden geregionaliseerd.

Reactie KHN
In een reactie op het rapport laat een expert bij de branchevereniging weten: "Brandveiligheid is in het belang van de gasten. Horecaondernemers doen er alles aan het bedrijf naar de actuele eisen in te richten. De controle en handhaving van de brandveiligheidseisen is een exclusieve overheidstaak en dient uit de algemene middelen gefinancierd te worden. Dat de (horeca)exploitant zich verder aan de opgelegde normen en eisen dient te houden en daarvoor verantwoordelijk is, is voor KHN vanzelfsprekend. De brandweer moet zich bij het uitoefenen van haar toezicht- en handhavingstaak blijven focussen op de meest risicovolle bedrijven en notoire overtreders hard aanpakken."

Niet via de achterdeur
"Dit betekent wel dat de brandweer tijdig preventieve meldingen blijft geven en blijft toetsen bij die bedrijven/instellingen die sinds 2008 nog 'slechts' meldingsplichtig zijn in plaats van vergunningplichtig. KHN wil voorkomen dat als de brandweer niet meer vooraf inspecteert bij en adviseert aan de horecaondernemer, dat zij daardoor de deskundigheid van marktpartijen (certificering via de achterdeur) moeten gaan inhuren. Marktpartijen hebben per definitie belang bij inkomsten."

Onafhankelijke commissie
"Bij een wezenlijk verschil van mening tussen de gemeente en een horecaondernemer over te treffen voorzieningen voor de brandveiligheid, kan er gebruik worden gemaakt van de deskundigheid van de onafhankelijke commissie praktijktoepassing brandveiligheid die het ministerie van VROM/WWI heeft opgericht."

Regionaliseer toezicht
"Koninklijke Horeca Nederland streeft, in de lijn van de visie van VROM, naar meer regionalisering van toezicht op milieugebied en brandveiligheid. Doelstelling: deskundigheid, efficiency en uniformiteit bevorderen. Wij hopen dat gemeenten deze positie ondersteunen want die vorm regionalisering geeft voordelen voor de ondernemers: transparantie en meer eenduidigheid, snellere codificatie van interpretaties van regels en het beperkt rechtsgangen. Wij zijn van mening dat hierdoor ook voor de brandweer kosten worden bespaard."

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
11 jaar geleden in De CaféKrant: Wijnbar Viqh, Haarlem

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2010. We bezochten wijnbar Viqh in Haarle ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
''Het terras openen heeft eigenlijk geen zin voor ons''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: