BierTalent biedt innovatieve bieropleiding voor de horeca

8 mei 2019 | Yonne van Geene

Een brede variatie aan bier op de menukaart is niet meer weg te denken uit de Nederlandse horeca. De consument is gewend aan een ruime keuze en steeds veeleisender. De nieuwe opleiding BierTalent biedt horecaondernemers een betaalbare en flexibele manier om bierkennis én enthousiasme van de medewerkers te vergroten.

In de BierTalent bieropleiding ligt de nadruk op praktisch toepasbare biervaardigheden. Gastgericht advies geven speelt een belangrijke rol in alle lesblokken.

De opleiding start in mei met de eerste lessen in Breda en Amsterdam. Na de zomer staat onder andere Utrecht op de rol. Op termijn zal de opleiding in heel Nederland gegeven worden. BierTalent is opgezet door drie biersommeliers die gepokt en gemazeld zijn in de wereld van het bier en horeca: Henri Reuchlin, Bas Schampers en Pepijn van der Waa.

Flexibel in te richten

De opzet van de opleiding is onderscheidend. Waar je bij een traditionele opleiding alle lessen achter elkaar moet volgen, bestaat BierTalent uit nevengeschikte lesblokken. Ieder lesblok is afzonderlijk en op willekeurige volgorde te volgen. Praktische kennis en vaardigheden staan daarbij centraal.

"De opleiding bestaat uit zes lesblokken, die in de loop van het jaar gegeven worden", legt Bas Schampers uit. "Een aantal van die lessen is seizoensgebonden, andere zijn algemener van aard. Je kunt alle lesblokken volgen, of alleen die blokken die je voor je werk nodig hebt."

Modules

Het hele rooster bestaat uit de volgende modules:

Lente- en zomerbieren

Herfst- en winterbieren

Het brouwproces

Bierbehandeling: tappen en schenken

Klassieke en moderne biertypen

Bier aan tafel

Praktijk

"De praktische insteek is voor ons erg belangrijk", aldus Pepijn van der Waa. "Vandaar dat we geen online lesprogramma aanbieden. Het gaat in de horeca immers om de menselijke interactie. Iedere les bestaat uit een introductie met basisuitleg. Daarna komt het centrale  thema van de les aan bod. In het derde afsluitende deel brengen we deze kennis in de praktijk. We hebben dat laatste deel zo opgezet dat de deelnemende medewerker de verworven kennis ook kan delen met zijn of haar collega’s op de werkvloer."

Opleiden van horecatalent steeds meer van belang

 "In een tijd dat horecatalent steeds schaarser wordt, kan BierTalent ook helpen goed personeel vast te houden", meent Henri Reuchlin. "Als mensen opleidingen mogen volgen, bind je ze juist en motiveer je ze. Het hoort bij goed werkgeverschap. Bovendien hebben we het zo eenvoudig en flexibel mogelijk opgezet. We bieden de opleidingen aan via een strippenkaartsysteem voor ondernemers. Iedere strip geeft een medewerker toegang tot een les. Zo kun je naar eigen inzicht kiezen welke lesblokken passen bij jouw bedrijf en team. Bijvoorbeeld; nieuwe terrasmedewerkers voor het seizoen stuur je naar het lesblok lente- en zomerbieren en een ander naar de les over bier aan tafel. Je kunt de opleiding naar eigen inzicht spreiden over verschillende medewerkers. Die kunnen hun kennis vervolgens weer overbrengen op hun collega’s zodat iedereen kan profiteren van hun ervaring."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Columns
Column: Het kanten randje van gastvrijheid

“Ah! Ge zijt nen nieuwe zeker, van hier verderop?” zei de man met een vrolijk gezicht tegen me. Ik stond me te vergapen aan de enorme hoeveelheid soorten bier, dat had ik nog nooit gezien. Allemaal verschillende flesjes, met kleurrijke etiketten. De ene nog mooier dan de andere. Het had ...

Nice 'n Easy
Convenience: is het wel gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, maar ook in het café. Vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en ...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Branded Content Nice 'n Easy
Horeca-hotspot op het Eindhovense Strijp-S

Bram van Uden: “Parkeren doe je voor de deur of dichtbij op P De Hoek. Blok 63-S vind je op 5 minuten loopafstand van station Strijp-S, het Klokgebouw of het PSV-stadion. Hier beleef je de energie en open sfeer van het culturele en creatieve hart van Eindhoven. Gewoon lekker eten, gezelligheid...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: