Amsterdamse terrassen bij lange na niet de duurste

Auteur: Redactie
Financieel 24 augustus 2023
Amsterdamse terrassen bij lange na niet de duurste

Amsterdam is een middenmoter als het gaat om horecaprijzen op het terras. Voor twee espresso, twee frisdranken, twee halve liters bier en twee rosé betaal je in de hoofdstad 45,80 euro. Dit is fors minder dan Oslo, dat dit jaar de duurste terrasstad is met een gemiddelde prijs van 69,91 euro. Dit blijkt uit het Europees Terrasonderzoek 2023 van Van Spronsen & Partners horeca-advies, dat het laatst werd uitgevoerd in 2018. 

Tijdens dit onderzoek werden de prijzen bij diverse restaurants en cafés in Europese hoofdsteden onderzocht en vergeleken met de resultaten uit 2018. Van Place Du Tetre in Parijs tot aan het Stare Miasto in Warschau en Old Town Square in Praag.

Rangorde

De drie Scandinavische landen staan bovenaan, de vierde en vijfde plek worden ingenomen door Engeland en Ierland. Wat betreft non-alcoholisch, cola en espresso, is Kopenhagen de duurste stad. Amsterdam is in vergelijking met de rest van Nederland al jaren aanvoerder van de lijst wat betreft de terrasprijzen, terwijl de hoofdstad in vergelijking met andere Europese steden een plek heeft in de middenmoot. De goedkoopste plek voor een rondje (wat betreft bovenstaande bestelling) blijven Centraal- en Oost-Europa, de laatste vijf plaatsen zijn namelijk allemaal hier te vinden. 

Koopkracht op het terras

Naast deze cijfers is er ook gekeken naar het aantal rondjes dat inwoners wekelijks kunnen uitgeven, ofwel de terraskoopkracht. Deze aantallen zijn berekend door het gemiddeld besteedbaar inkomen in het land af te zetten tegen de terrasprijzen. Lissabon heeft de laagste koopkracht met zes rondjes per week. Bern heeft net zoals in 2018 de hoogste terraskoopkracht, daar kan de inwoner gemiddeld 26 rondjes per week bestellen. In Nederland ligt de koopkracht bij negentien rondjes per week, dat is ruim twee rondjes meer dan in 2018.

Tabel naar onderzoek van Spronsen & Partners horeca-advies

Blijf op de hoogte!

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws