Amsterdam gaat strijd aan tegen crimineel geld in de horeca

7 november 2018 | Thijs Jacobs

De gemeente Amsterdam heeft samen met andere overheidsinstanties een manier gevonden om crimineel geld te weren uit de horeca. De rechter heeft ingestemd met 'omkering van de bewijslast', waardoor ondernemers aan moeten tonen dat hun kapitaal legitiem is.

Dit was eerder niet het geval, eerder konden vergunningen pas geweigerd worden wanneer de gemeente aan kon tonen dat het geld 'fout' was. De gemeente, politie, Openbaar Ministerie, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Financial Intelligence Unit hebben het gezamenlijke project IJgeld ontwikkeld. Ze kunnen met dit instrument de ondernemer vragen om aan te tonen dat het kapitaal op legitieme wijze is verkregen. De universiteiten van Tilburg en Harvard hebben het project begeleid.

Niet legaal?

De bestuursrechter heeft de gemeente in een eerste zaak toegestaan om de exploitatievergunning niet te verlenen aan een Syriër die met onderhands geleend geld fastfoodrestaurant Bread and Salt had gestart. De leningen waren afkomstig van een man uit Saoedi-Arabië. De ondernemer kon onvoldoende gegevens onverhandigen, waaruit zou blijken dat het geld legaal was verkregen. De horecazaak zal nu naar alle waarschijnlijkheid afstevenen op een faillissement.

Inmiddels zijn er meer gevallen bekend, waarbij de legaliteit van onderhandse leningen volgens de rechter onvoldoende kon worden bewezen. Van de ongeveer vierduizend horecazaken in Amsterdam blijkt ongeveer de helft (gedeeltelijk) gefinancierd te zijn met onderhandse leningen, zo lezen we in Het Parool. Of er in gevallen sprake is van 'fout' geld, is nog onduidelijk.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Rechter: maaltijdbezorgers Deliveroo geen zzp'ers, Deliveroo in beroep

De maaltijdbezorgers van Deliveroo zijn zzp'ers en mogen aanspraak maken op dienstverband. Dat bepaalde de rechter in Amsterdam vanmiddag. Deliveroo gaat in beroep tegen de uitspraak. Vorig jaar besloot Deliveroo om de aflopende contracten van bezorgers niet te verlengen. Zo konden bezorgers...

Zo zet je een succesvol horecaconcept neer

Het ene na het andere horecaconcept werd de laatste jaren geopend. Van vegan koffie bars en bierkelders tot een heus avocadorestaurant. En allen succesvol! De wens van de consument verandert drastisch en om bij te blijven is een helder concept nodig. De HM Academy helpt je daarbij en organiseert op ...

Koffie & thee Achtergronden
Onderzoek prijsontwikkeling koffie en thee in lunchrooms

De prijsontwikkeling van koffie en thee binnen lunchrooms is nog vrijwel nooit onderzocht. Daarom deed de redactie van vakblad Lunchroom zelf een onderzoekje naar de prijsontwikkeling gedurende de afgelopen twee jaar en daarbij keken zij ook nog verder terug, naar het jaar 2001 om precies te zijn. I...

Onderwijs Ondernemen
Training concepting voor gepassioneerde horecaondernemers

Op 21 januari 2019 vindt de eerstvolgende trainingsdag over 'concepting' plaats in Bunnik. Onderscheidend zijn met je zaak is immers lastig, zeker met de hoeveelheid trends die je om de oren vliegen en al die zaken om je heen die ook vernieuwend (denken te) zijn. Hoe val jij dan juist op? De...

Achtergronden Longread
Cash verdwijnt voorlopig nog niet uit de horeca

Na een jarenlange promotie van pinnen en contactloos betalen, hoor je de laatste tijd steeds vaker de roep om contant betalen. De Nederlandsche Bank laat van zich horen als voorstander van cash. Wat moet je daarmee in de horeca, waar contant geld voor onveilige situaties zorgt? Maatregelen nemen! ...

Koffie & thee Longread
Achtergrond: Koffie is complex, maar de moeite waard

Koffie is een complex product. Er zijn zoveel verschillende smaakvariëteiten en koffielanden. En dan de prijs. Is koffie nu duurder geworden de laatste jaren? Volgens verschillende onderzoeken blijkt van wel. Volgens koffiekenner Frans Kooijman, eigenaar van koffiehotspot 30ml in Utrecht, moete...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: