Amsterdam gaat strijd aan tegen crimineel geld in de horeca

7 november 2018 | Thijs Jacobs

De gemeente Amsterdam heeft samen met andere overheidsinstanties een manier gevonden om crimineel geld te weren uit de horeca. De rechter heeft ingestemd met 'omkering van de bewijslast', waardoor ondernemers aan moeten tonen dat hun kapitaal legitiem is.

Dit was eerder niet het geval, eerder konden vergunningen pas geweigerd worden wanneer de gemeente aan kon tonen dat het geld 'fout' was. De gemeente, politie, Openbaar Ministerie, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Financial Intelligence Unit hebben het gezamenlijke project IJgeld ontwikkeld. Ze kunnen met dit instrument de ondernemer vragen om aan te tonen dat het kapitaal op legitieme wijze is verkregen. De universiteiten van Tilburg en Harvard hebben het project begeleid.

Niet legaal?

De bestuursrechter heeft de gemeente in een eerste zaak toegestaan om de exploitatievergunning niet te verlenen aan een Syriër die met onderhands geleend geld fastfoodrestaurant Bread and Salt had gestart. De leningen waren afkomstig van een man uit Saoedi-Arabië. De ondernemer kon onvoldoende gegevens onverhandigen, waaruit zou blijken dat het geld legaal was verkregen. De horecazaak zal nu naar alle waarschijnlijkheid afstevenen op een faillissement.

Inmiddels zijn er meer gevallen bekend, waarbij de legaliteit van onderhandse leningen volgens de rechter onvoldoende kon worden bewezen. Van de ongeveer vierduizend horecazaken in Amsterdam blijkt ongeveer de helft (gedeeltelijk) gefinancierd te zijn met onderhandse leningen, zo lezen we in Het Parool. Of er in gevallen sprake is van 'fout' geld, is nog onduidelijk.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Amsterdam
Ministerie sluit horecazaken vanwege arbeidsmarktfraude

Vervalsing van loonstroken, het tewerkstellen van vreemdelingen zonder vergunning, sjoemelen met arbeidstijden en onderbetaling. De Inspectie SZW constateerde deze overtredingen bij diverse horecaondernemingen in de Amsterdamse binnenstad. Ook bij hercontroles bleek er geen verbetering te zijn. In s...

Bier
Nick Driehuis tapt mooiste biertjes van Noord-Holland

De best getapte biertjes van de regio Noord Holland worden getapt in Aalsmeer. Barman Nick Driehuis van The Beach won maandag 12 november de regionale tapwedstrijd in de Brafoer in Beverwijk. Van de 66 deelnemers was Nick Driehuis met een score van 178 punten de absolute winnaar. Hij tapte goed, ...

Columns
Column: Hoe zorg je dat je ambitie geen droom blijft?

Tuurlijk heb jij ambities. Elke ondernemer heeft die toch? Want je wilt groeien en je bedrijf continu verbeteren. Meer omzetten en meer overhouden. Meer vrije tijd en toch goed bezig zijn met je bedrijf. 'Ah’s en Oh’s' krijgen als mensen bij je binnenstappen en komen genieten. ...

Achtergronden
Feestdagen in de horeca, wees voorbereid!

De welbekende feestmaand is aanstaande. December is de maand waarin we Sinterklaas en Kerst vieren, maar wist je dat midwinter op 21 december valt, dat het WK Hockey wordt gespeeld en ook het EK handbal voor vrouwen op het programma staat? Goed om te weten. Al deze data vind je in de HorecaMarket...

Awards Onderwijs
Top 10 Beste Leerbedrijf Horeca bekend

Op woensdag 7 november heeft SVH de Top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca bekendgemaakt. Nadat de nominatieronde op vrijdag 12 oktober werd gesloten, hebben leerlingen, docenten en leermeesters hun leerbedrijven kunnen beoordelen tijdens de beoordelingsronde. De tien hoogst geëindigd...

Awards KHN
René Bogaart is Meest Markante Horecaondernemer Zuid-Holland-Noord

René Bogaart van Big Horeca B.V. is uitgeroepen tot de Meest Markante Horecaondernemer van Zuid-Holland-Noord. Juryvoorzitter Bart Hogenboom maakte dat bekend tijdens de Onderwijsdag die KHN en het Mondriaan College organiseren om de samenwerking tussen onderwijs en de horeca verder te verbet...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: