Alles heeft een einde en een worst wel twee

20 oktober 2020 | Richard Moerkerk

De avondschemering is ingevallen. De sfeer in het café is als een glas bockbier. Verwarmend en rijk, maar tegelijkertijd ook fris en monter. Er ligt niets zwaar op de maag. Hoewel dat makkelijk ook anders zou kunnen, maar dat past niet bij ons team. We zijn types van handen uit de mouwen, blijmakers tot de laatste druppel. We denken nog niet aan de sluiting. En dus vieren we nog een laatste feestje, dertig man binnen en veertig personen op het terras.

De avond vordert, tien uur nadert en ik draai ‘De hoogste tijd’ van Rudi Carrell. Dat liedje is totaal anders dan het gelijknamige nummer van André Hazes, het liedje van Carrell is weemoedig. Het doet me denken aan de soundtrack van Baantjer, zo’n sfeer. ‘Morgen zit ik ergens anders, je bent me weer voor heel lang kwijt…’ zingt Rudi. Het zet een andere sfeer neer. Ondanks dat de woorden van Rudi anders bedoeld zijn, zijn ze wel waar. De lichten gaan aan en we sluiten. In ieder geval voor vier weken.

De volgende ochtend vergaderen we met het team. Waar we bij de vorige sluiting al tijdens de vergadering met verf en kwasten in de handen stonden, zijn er dit keer maar een paar kleine klusjes te verdelen. Dus vier weken treurig op de bank zitten? Nee, natuurlijk niet.

We duiken onze keuken in om bier te gaan brouwen. Als een soort studieproject en teambuilding tegelijkertijd. Ieder personeelslid van De Boom krijgt een training over bier als hij of zij aangenomen wordt. Hoe wordt bier gemaakt, waar komt de kleur, geur en smaak vandaan? Hoe ontstaat alcohol in het bier? Wat zijn de juiste taproutines? Het wordt tijdens de training allemaal uitgelegd. De meesten van ons team hebben meerdere brouwerijen bezocht, maar aanhoren hoe het brouwproces in elkaar steekt is anders dan het zelf doen. En dus gaan we zelf de handen uit de mouwen steken.

We gaan twintig liter bier brouwen. Eerst beslissen we gezamenlijk wat voor soort bier we willen gaan maken. We ontwikkelen onze eigen receptuur en schroten onze mout. Om beurten roeren we onze maisch, alles met de hand. Met het brouwproces zijn we een dag bezig. En als het brouwsel af is zal het gebotteld moeten worden. Daar zijn we een middagje mee bezig. Alles bij elkaar niet voldoende werk om vier weken volledig mee te vullen.

De overige dagen staan in het teken van veel sporten, want tijdens ons werk bewegen we veel, maar nu staan we dus letterlijk stil. Daarnaast stoppen we veel tijd in het op de hoogte houden we onze gasten. Er ligt al een heel plan klaar met social media uitingen en online proeverijen. Lang niet voldoende om elke dag mee bezig te zijn, maar we maken het beste er van.

Ik zeg wel eens: “Alles heeft een einde en een worst wel twee…”. Van de caféondernemers wordt weer veel gevraagd deze periode. Het is lastig om creatief en positief te blijven. Het ene einde van de worst staat voor het wéér dicht moeten. Het niet meer mogen doen wat we het liefste doen en wat we zelfs nodig hebben voor ons voortbestaan. Maar het andere einde van de worst staat voor het einde van de horecasluiting. Wanneer dat zal zijn is nog onzeker, maar dat er ook aan de sluiting een einde zit is zeker.

Richard is de vaste columnist van De Cafékrant, Internationaal biersommelier en eigenaar van De BierBasiliek en bereikbaar via richard@debierbasiliek.nl. Iedere derde maandag van de maand publiceert Richard een inspirerende column. Lees ze hier

Blijf je graag op de hoogte?

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie KHN
Fors deel van de horeca staat op omvallen

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT advies – en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari uiterm ...

KHN Coronacrisis
Gelderse horecaondernemers kunnen voucher met waarde tot 5000 euro aanvragen

De provincie Gelderland stelt 1 miljoen euro beschikbaar aan ondernemers in de horeca-, toerisme- en vrije tijdsector die door de coronacrisis in zwaar weer zijn gekomen. Dit ‘steuntje in de rug’ kunnen ondernemers in deze hard getroffen sectoren inzetten voor adviesdiensten en ondersteu ...

Wet- en regelgeving
Viswinkel of horeca?! Het slotstuk!

Een jaar geleden schreven wij over de handhavingszaak die door de gemeente Amsterdam was gestart tegen The Seafood Shop, een luxe viswinkel in het hart van Amsterdam, waar ook diverse vissnacks en maaltijden worden verkocht. In dit artikel staan wij nogmaals stil bij het verloop van deze zaak en kij ...

Digitaal Ondernemen
Digitaal ondernemen in het café

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: