30 procent meer omzet tijdens WK

4 juni 2014
30 procent meer omzet tijdens WK

Bijna zeventig procent van de Nederlandse horeca gaat tijdens het WK Voetbal controleren of bezoekers onder de 18 alcohol drinken. Dat blijkt uit onderzoek van horecaplatform
Foodbrigade.nl onder 350 horecaprofessionals. Een op de zeven zaken controleert niet.

*Controle niet sluitend*
Veel horecaprofessionals verwachten dat de controle niet sluitend is. 18 procent geeft bijvoorbeeld aan dat in de drukte rond het WK er best wel eens iemand tussendoor kan glippen. Bij bedienend personeel is dit percentage 25 procent. Opvallend is dat van de zaken die nu al zeggen niet te gaan controleren, ongeveer een kwart dit niet doet omdat het WK volgens hen een feest moet zijn.

*Ruim 30 procent meer omzet*
De horeca kan een aardige omzetstijging tegemoet zien door het WK. Al in een eerder onderzoek concludeerde Foodbrigade dat het aantal kroegbezoekers met ruim een half miljoen mensen kan toenemen tijdens het WK. Patrick Severein van het horecaplatform Foodbrigade.nl: ‘Ongeveer één op de drie horecazaken verwacht een hogere omzet, gemiddeld 31 procent meer tijdens het WK. Meer horeca-bezoekers dragen bij aan de WK-sfeer en zijn goed voor de portemonnee van de sector.’ Bij eerdere sportevenementen, zoals het EK 2012 en het WK 2010, zagen zaken naar eigen zeggen een soortgelijke verhoging van de omzet.

*Ketens presteren minder*
Toch verwacht ook bijna twintig procent van de ondervraagde horecaprofessionals een omzetdaling. Severein: ‘Dat zullen vooral horecaketens zijn die even afscheid moeten nemen van hun vaste klantenkring, omdat die elders het WK gaan volgen. Of van bijvoorbeeld restaurants die minder goed bezocht worden tijdens de wedstrijden. Een goedrestaurant bezoeken vinden veel Nederlanders leuk, maar Sneijder zien scoren onder het genot van een bitterbal en een biertje vinden velen toch een leukere ervaring.’

*Mobiliteit*
Het WK zorgt ook voor mobiliteit op de arbeidsmarkt. Eén derde van de horecazaken doet een beroep op extra personeel, waarvan ruim 20 procent personeel in de bediening.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws