Zwolse rechter verbiedt alcoholverkoop in boekhandel

6 april 2016
Zwolse rechter verbiedt alcoholverkoop in boekhandel

De Zwolse boekhandel Waanders In de Broeren mag van de rechter geen alcohol meer verkopen. Ook heeft de gemeente een tik
op de vingers gekregen.

*Blurring-proef*
Zwolle is een van de gemeenten die zich bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft aangemeld voor de proef met blurring. Hierbij experimenteren ruim vijftig gemeenten met de Drank- en Horecawet, door mengvormen tussen retail en horeca te testen.

*Slijtersunie*
De uitspraak van de rechter volgt op een zaak die de Slijtersunie heeft aangespannen. De rechter oordeelt dat Zwolle op onjuiste gronden heeft afgezien van handhavend optreden tegen de verkoop van alcohol in de boekhandel. De Slijtersunie had eerder de gemeente verzocht op te treden, maar die weigerde dat vanwege de deelname aan de pilot.

*Van Rijn*
De landelijke proef met blurring kwam al eerder onder vuur te liggen. Staatssecretaris Martin van Rijn wilde niet dat de proef met mengvormen tussen retail en horeca van start zou gaan, omdat daar met de huidige regels geen ruimte voor is. De VNG riep gemeenten volgens de staatssecretaris op bewust de regels te overtreden. De vereniging had al laten weten geen gehoor te geven aan de oproep van Van Rijn.

~Christel Tuin~

Overig nieuws