Zo kom je de hitte in de horeca door

25 juni 2019 | David Bakker

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 38(!) graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Vanwege het personeelstekort zijn sommige bedrijven zelfs genoodzaakt om dicht te gaan. Zonde natuurlijk. Met deze tips acht helpen we je een beetje op weg.

 

1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat je genoeg water drinkt. Vanwege de warmte zal er genoeg gezweet worden op de terrassen en in de keukens. Om je vochtbalans op orde te houden, is het van groot belang voldoende water te drinken. Kleine tip: lauw water drinken kost het lichaam minder energie. Het lichaam moet koud water omzetten tot de lichaamstemperatuur van rond de 38 graden. Lauw water neemt het lichaam makkelijker op. Maar ja, niet zo lekker. Ook thee drinken wordt geadviseerd. Dit stimuleert de zweetklieren waardoor je lichaam afkoelt.

2. Kleine kans dat er gasten binnen zitten. Lampen geven hitte af, zorg er dan ook voor dat er zo min mogelijk lampen binnen aan staan en verduister zo veel als mogelijk de zaak. Het scheelt misschien een graad, maar alles is meegenomen.

3. Eet gekruid eten. Misschien een wat rare tip. Maar pittig eten zorgt ervoor dat je gaat transpireren en je lichaam dus afkoelt. Zorg er echter wel voor dat je voldoende blijft drinken om je vochtbalans weer op orde te krijgen.

4. Als je je de luxe kan permitteren: stel een tropenrooster op. Niemand kan 14 uur achter elkaar werken in deze hitte. Trommel alle parttimers op, steek de koppen bij elkaar, maak ze bewust van de problemen deze week en fabriceer een rooster waar iedereen mee kan leven. Nogmaals: als je de luxe hebt.

5. Verkoel je polsen en je nek. Je nek en polsen zijn goed doorbloed en er lopen slagaders. Slagaders vernauwen niet als de omgeving afkoelt, in tegenstelling tot de kleinere vaatjes in de huid. Daar heeft langer koelen dus wel effect. Plaats bakken met ijswater bij de bar en in de keuken.

6. Nog een cliché, maar hij moet er wel in: draag luchtige en lichtkleurige kleding. Een zwarte koksbuis in de keuken is natuurlijk een hel voor iedere kok op dit moment. Sta boven de dertig graden gewoon een T-shirt toe. Misschien niet hygiënische en veilig, maar een flauwgevallen sous-chef is dat ook niet. De bediening met een sloof laten lopen, is ook niet echt een goed idee.

7. Blijf relaxed! Dat moet je altijd doen natuurlijk, maar met deze hitte is het extra van belang. In Nederlander hebben we nogal de neiging om ons erg druk te maken over het warme weer. Dat zorgt voor extra stress, stress zorgt voor een hogere hartslag en als de hartslag stijgt, wordt het lichaam warmer. Be easy!

8. De laatste tip, en zeker niet de meest onbelangrijke: laat je gasten weten dat jullie last hebben van de hitte. Dat zorgt voor minder irritaties, minder stress en dus een koeler lichaam (zie tip 7). Leg uit dat het eten wat langer kan duren en het drankje iets langer op zich kan laten wachten. Daar hebben de gasten ongetwijfeld alle begrip voor!

Succes deze dagen!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Café organiseert 'heliumkaraoke', zodat iedereen Gerard Joling kan imiteren

Het Noordhollands Dagblad komt met een wel heel speciaal nieuwsitem: in eetcafé Van Dam in Sint Maartensvlotbrug gaan ze zaterdag van start met heliumkaraoke. Er is niet meer voor nodig dan een beeldscherm, een flinke teug helium, een geluidsinstallatie en sloten bier. Want iedereen moet natu...

trends Bier
Onderzoek: Dit zijn de huidige biertrends

De Nederlandse consument staat open voor het groeiende aantal nieuwe biersoorten dat verkrijgbaar is in de horeca en supermarkt. Maar als men dan kiest, zijn een bekende smaak en een al eerder gedronken merk doorslaggevend. De bierdrinker zoekt vanuit die zekerheid naar nieuwe ervaringen. Dit en ...

Opening
Opening Franklin: Zeeuwse charme in Middelburg [foto's]

In een monumentaal pand uit 1752 in de oude binnenstad van Middelburg heeft Brasserie Franklin recentelijk haar deuren geopend. De brasserie is onderdeel van Boutique Hotel Franklin die samen met de eerste cocktailbar van Zeeland, Sir Franklin, op 10 augustus 2019 wordt geopend. In dit nieuwe bou...

Columns Blog
Horecaondernemer, kijk uit voor stress!

Het is hollen of stilstaan. Het ene moment is het loei druk en kun je het niet bijbenen en het volgende moment kun je een kanon afschieten. De horeca in een bedrijfstak waar de vraag naar diensten fluctueert. Mensen gaan rond dezelfde periode op vakantie, eten op vaste tijden en gaan het liefst uit ...

Interview Longread
Interview: de mooiste strandtent van Nederland

Strandpaviljoen De Staat viert deze zomer haar tienjarig bestaan. Jeroen Kuiper is de trotse eigenaar van deze ultieme ‘strandhotspot’ op Scheveningen, die vooral door locals wordt bezocht. Toeristen bezoeken de boulevard, wie de drukte wil vermijden en wil genieten van één...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Restaurants proppen zich vol

Niet alleen in Amsterdam, maar ook in bijna alle andere drukke toeristensteden zijn ze niet te missen: proppers. Medewerkers van de horecagelegenheid benaderen voorbijgangers en proberen hen te verleiden om hun zaak binnen te gaan. Een gratis drankje of een 3-gangen deal, de proppers halen alles uit...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: