Zo betaalt een keukeninvestering zich terug

6 oktober 2017 | Roy Spijker

De keuken wordt steeds belangrijker voor het café, al was het maar voor het opmaken van de borrelplank. Maar ook lunch en hapjes groeien in populariteit. Wie meer met food wil doen, heeft veel plezier van een goed geoutilleerde keuken met een doordachte routing.

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN DE CAFÉKRANT

Veel cafés merken het. Nu het beter gaat met de economie, wil de gast zich ook in het café meer laten verwennen. Dat betekent kansen in de front office, met consequenties voor de back office. Maar al te vaak loopt de cafékeuken achter de feiten aan en wordt er pas iets nieuws aangeschaft als er iets stukgaat. Slimmer is het om van tijd tot tijd te investeren in de keuken, door te sparen of door te leasen. Dat werkt niet alleen prettiger, maar kan door tijd- en kostenbesparing ook geld opleveren.

Waarin investeren?

- Koken op een inductiekookplaat is energiezuiniger dan op gas. Een inductiekookplaat geeft de warmte alleen af aan de pan, zodat er nauwelijks warmte verloren gaat. Bovendien wordt het zo minder heet in de keuken. Koken op elektriciteit heeft de toekomst, hoewel koken op gas vooralsnog wel goedkoper is.

- Hygiënisch werken is een voorwaarde, die des te meer gaat spelen als er meer food aan te pas komt in het café. Dat betekent misschien dat er een grotere koeling of gekoelde werkbanken nodig zijn. RVS werkbanken zijn snel en gemakkelijk schoon te maken, wat tijdwinst oplevert. 

- Schone en koele lucht in de keuken maakt het werken tussen de warme apparatuur een stuk prettiger. Je kunt hiervoor denken aan een inblaaskanaal met motor, die schone en koele lucht de ruimte inblaast. Een goed afzuigsysteem is natuurlijk een eerste vereiste, liefst direct boven de producent van rook en stoom. Een koele keuken zorgt er ook voor dat koelkasten minder energie verbruiken. 

- Als je dan toch bezig bent om de keuken op de schop te nemen, is het goed om te kijken of er ook tijdwinst te behalen is. Hoe vaak loopt personeel naar de opslagplaats en is het misschien handiger om voor bepaalde veelgebruikte voorraden een plek dichterbij te creëren? Zijn er onhandige doorgangen, waar personeel elkaar in de weg loopt? Staan de koelingen op de juiste plek? Het kan verrassend veel opleveren om daar eens met het personeel en eventueel een professional over na te denken. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken.

Dit investeer ik in mijn keuken

Eric Harder, De Pintelier, Groningen
Vloeroppervlak: 120 m2
Terras: 70 stoelen

"De keuken? Ik heb een café, geen restaurant! Maar nu ik erover nadenk, ik heb toevallig wel pas de spoelkeuken vernieuwd. En de werkbanken. Dat is niet voor niks, want ik verkoop tegenwoordig wel tweeduizend snacks per week. In twintig jaar is het café daar naartoe gegroeid en de keuken heeft inmiddels een grote toegevoegde waarde. De theorie is dat gasten langer blijven als je ook eten aanbiedt, dat komt gastvrijer over. Maar dan moet je wel kwaliteit kunnen bieden. En net als bij bier willen gasten ook meer keus in snacks. Naast worst, ossenworst, kaas en kaasstengels hebben we daarom ook bourgondische bitterballen, dubbel donker brood met goede tapenades en truffelmayonaise. Daarom heb ik nu grotere werkbanken die makkelijker schoon te maken zijn. Het ziet er professioneler uit en werkt ook prettiger. Met een professional hebben we nagedacht over de routing, want tweeduizend hapjes snel klaarmaken en serveren is wat anders dan tweeduizend glazen bier schenken. O ja, we hebben ook de airco en een deel van de koelkasten vernieuwd. Die zijn nu veel zuiniger."

Wiggert Mes van ?t Veulen in Den Bosch
Vloeroppervlak: 55 m2
Terras: 25 stoelen

"Bij ons is de keuken een noodzakelijk kwaad. Sinds we zijn gestopt als eetcafé, is het borreluur gaan boomen. Maar borrelhapjes lopen dan weer wel. Mijn vrouw draait eigenhandig heerlijke gehaktballetjes, die we in de keuken opwarmen. Bitterballen zijn ook geliefd, maar door de week hebben we niemand in de keuken staan en dan vind ik dat te gevaarlijk. Als je een frituurpan niet in de gaten houdt, ga je hem een keer vergeten. Ik ben nog op zoek naar de borrelhap die perfect uit de keuken komt zonder dat je er veel aandacht aan hoeft te geven. Ik ben me nu aan het verdiepen in airfryers. Die zijn veiliger, maar ik hoor wisselende berichten over de smaak. Ik ga het eerst maar eens thuis uitproberen."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt en duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

Columns Blog
De kroon op je werk

Soms duizelt het mij van de ranglijsten in onze branche. Zo heb je de beste van de beste volgens de Lekker, GaultMillau of Michelingids. De verkiezing van de leukste, smakelijkste of meest duurzame. Dan draait het weer om het fraaiste design, beste concept of zit je in een competitie om de hoogste o...

Awards
SVH presenteert de Top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca  

Op vrijdag 8 november heeft SVH de top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca bekend gemaakt. Voor deze jaarlijkse wedstrijd werden dit jaar 150 leerbedrijven genomineerd. Tot maandag 4 november zijn deelnemende leerbedrijven met elkaar de strijd aangegaan om de eerste mijlpaal van de wedstrij...

Personalia
Van Duijnen Groep neemt Horecatechniek Nederland over

Van Duijnen Groep, onder andere eigenaar van Van Duijnen Horeca Service (VDHS) te Almere, (marktleider in Nederland op het gebied van drank-technische installaties en tapautomatisering voor de horeca), neemt per 1 november 2019 het Amsterdamse Horecatechniek Nederland over. De overname komt voort ui...

Bier
Nederlands Bockbier uniek in de wereld

Zodra de bladeren aan de bomen beginnen te kleuren, hunkert de Nederlandse bierliefhebber naar een zacht en verwarmend Bockbier. Met zo’n heerlijk roodbruin gekleurd biertje met karamelachtige aroma’s doorstaat de Nederlander al jaren elke herfststorm. En daarin is ons land uniek, zo con...

Economie KHN
Mark Rutte bespreekt pijnpunten met horecatop; OTA's, WAB en toerisme

De Nederlandse horecatop verzamelde zich gisteren in Den Haag. Niet op het Malieveld om te demonstreren, maar in het Mauritshuis om te discussiëren over de toekomst van de branche. Samen met premier Mark Rutte werden de uitdagingen besproken tijdens het allereerste Meesterwerkevent van de Konin...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: