Zakentaal

23 juli 2014
Zakentaal

Café-eigenaren zijn vaak recht voor zijn raap. Mooi is dat: geen blad voor de mond nemen en gewoon zeggen waar het op staat. In de zakenwereld gaat het er vaak heel anders aan toe. Sterker nog:
aan de taal van managers is vaak geen touw vast te knopen. In deze column een leuk voorbeeld. Omdat het komkommertijd is, maar vooral ook leuk om te ontcijferen.
*Hieronder een fictieve brief van een 'collega'.*

Beste Thijs,

Ik voel een stukje irritatie. Probeer even te sparren over dit onderwerp met een young professional. Dan kun je het vervolgens kortsluiten met een trainee, zodat wij elkaar daarna even kunnen contacten. We gaan deze case vervolgens even handjes en voetjes geven, zodat we de afspraken kunnen borgen. Een proactieve houding is gewenst in dit soort kwesties: we hebben immers tools nodig om het proces te kunnen inregelen en het definitieve eindconcept te kunnen finetunen. Let wel: denk vooral out-of-the-box, zodat je anderen kunt motiveren. Prikkel je zintuigen en verleg je focus. Zo creëer je support bij je achterban.

Vraag die intern anders even of zij een en ander even kan levellen? Dan zitten wij weer op één lijn. De behandeling van deze key-issue doe ik na het driehoeksoverleg, zodat er daarna een follow-up komt. Ik ben bereid om middels mediation tot een oplossing te komen. Dit is immers een non-issue, waarbij de key-issue (afhankelijk van de sterkte van het rukwindenbeleid) uit het zicht is geraakt. De span of control moet verbreed worden; dan is de stressfactor weg.

Tijdens de laatste vrijmibo werd de volgende follow-up-meeting aangekaart, zodat de time-to-delivery verkort kan worden. Wij houden immers van korte lijnen binnen de organisatie. Een issue moet je tackelen, zodat de targets in zicht blijven, nietwaar? Egbert-Jan geniet op dit moment van zijn sabbatical en zijn tikgeit denkt er niet aan om te outsourcen. Met de invoering van de nieuwe clean desk policy (we hebben een paperless office tegenwoordig) heeft zij vergeten een overlegmoment voor ons beiden te creëren. Jammer, want ik had graag met je willen sparren over dit issue. Misschien moeten we het offline maar even bespreken? Om gelijk maar even off-topic te gaan: kunnen we de geplande release even parkeren? Ik ben namelijk bezig met het kantelen van de organisatie en gebruik mijn helicopter view om daarna de bottleneck te tackelen. Dan hebben we het lek weer boven zodat alle neuzen dezelfde kant op wijzen. Met een stukje hands-on-mentaliteit en een proactieve houding komen we er wel. Fijne vakantie en geniet van je welverdiende bonus.

Groet,

Evert-Jan

"*MEER COLUMNS LEZEN? KLIK HIER!*":http://www.decafekrant.nl/dossier/je-maakt-wat-mee-in-het-cafe/

~Auteur: Thijs Jacobs~

Overig nieuws