Wet DBA: driekwart overeenkomsten afgekeurd door Belastingdienst

2 september 2016 | Thijs Jacobs

Een kwartaal na de lancering van de nieuwe Wet DBA als vervanging van de VAR blijkt de toetsing van zzp-contracten een bloedbad te zijn. Slechts een zeer klein aantal (17 procent) van alle ingediende contracten is goedgekeurd.

Een groot aantal procedures is tussentijds afgebroken en meer dan de helft is nog in behandeling. De Belastingdienst belooft binnen zes weken een oordeel te geven, maar de daadwerkelijke doorlooptijd is volgens zijn eigen gegevens liefst elf weken.
 
Dit alles blijkt uit gegevens die MKB Belangen middels een Wob-verzoek van de Belastingdienst verkregen heeft. In een eerder onderzoek dat MKB Belangen zelf uitvoerde onder enkele duizenden zzp’ers, bleek ongeveer de helft te vrezen niet door de toetsing te komen. Deze angst blijkt dus terecht.
 
'In juli concludeerden we al dat de Wet DBA gefaald heeft', reageert Adrienne van Veen, directeur van MKB Belangen. 'Maar van de cijfers die nu naar buiten zijn gekomen, schrikken we enorm. Onder ondernemers heerst onzekerheid en angst. Je kunt het je toch niet veroorloven om elf weken te wachten om een opdracht aan te kunnen nemen? Bovendien blijkt niemand te weten waar die overeenkomsten aan moeten voldoen: de Belastingdienst keurt ongeveer driekwart af.'
 
Van de 4.481 binnengekomen modelovereenkomsten is nog maar de helft afgehandeld. Daarvan werd een kleine 17 procent goedgekeurd en 47 procent afgekeurd, en werd in nog eens 37 procent van de gevallen de procedure afgebroken. 2.264 modelovereenkomsten doorlopen nog de procedure, of wachten op behandeling.


De doorlooptijd van de procedure was gemiddeld elf weken, bijna twee keer zo lang als de zes weken die de Belastingdienst belooft op zijn website. Er is geen informatie beschikbaar over de redenen waarom modelovereenkomsten worden afgekeurd.


Adrienne van Veen: 'Volgens het CBS zijn er ruim één miljoen zelfstandigen zonder personeel, maar er zijn slechts 4.481 overeenkomsten ter toetsing voorgelegd. Toch kan dat relatief kleine aantal blijkbaar al niet verwerkt worden. Ondernemers kunnen niet op deze manier in onzekerheid gehouden worden. Opdrachtgever of opdrachtnemer: je wilt en je moet je zaken goed voor elkaar hebben. Maar uit de percentages blijkt dat nog steeds bijna niemand weet hoe het werkt. MKB Belangen gaat dit goed in de gaten houden en wij zullen contact houden met onze ruim 100.000 aangesloten zzp’ers over de gevolgen hiervan.'

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Drinks
Dit wist je (nog) niet over grappa

Grappa is een Italiaanse gedistilleerde drank, vervaardigd uit de restanten van de druiven na de wijnbereiding. De schillen en de pitten van de druiven (pulp) vormen de basis van grappa. Vroeger gold het als een economische manier om alles uit de wijnproductie te halen, tegenwoordig is het een delic...

Opening Rotterdam
[FOTO'S] Is dit de gaafste horecahotspot van Rotterdam?

Één plek waar je terecht kunt voor een tal van uiteenlopende culturen, thema's en smaken. Midden in het centrum van Rotterdam opende café DoDo haar imposante deuren voor publiek. Met maar liefst 220 zitplaatsen verdeeld over 7 uiteenlopende wereldse themaruimtes, belooft dez...

Café Achtergronden
Café De Singel (Zwolle) staat te koop

Eén van de bekendste cafés van Zwolle, Café De Singel, staat in de verkoop. De kroeg is eveneens een muziekpodium en verschillende beroemde muzikanten zetten er hun eerste stappen op het podium, zoals Miss Montreal, Bertolf en Typhoon. De liveoptredens maakten van dit café...

Wet- en regelgeving
Handhaving verbod rookruimtes horeca vanaf 1 april 2020

Vanaf 1 april 2020 zal het verbod op rookruimtes in de horeca worden gehandhaafd. Eind september werden in een uitspraak van de Hoge Raad al deze rookruimtes per direct verboden. De komende tijd kunnen horecaondernemers zich voorbereiden en heeft de NVWA de tijd om het toezicht in te richten. Blo...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: