Wet DBA: driekwart overeenkomsten afgekeurd door Belastingdienst

2 september 2016 | Thijs Jacobs

Een kwartaal na de lancering van de nieuwe Wet DBA als vervanging van de VAR blijkt de toetsing van zzp-contracten een bloedbad te zijn. Slechts een zeer klein aantal (17 procent) van alle ingediende contracten is goedgekeurd.

Een groot aantal procedures is tussentijds afgebroken en meer dan de helft is nog in behandeling. De Belastingdienst belooft binnen zes weken een oordeel te geven, maar de daadwerkelijke doorlooptijd is volgens zijn eigen gegevens liefst elf weken.
 
Dit alles blijkt uit gegevens die MKB Belangen middels een Wob-verzoek van de Belastingdienst verkregen heeft. In een eerder onderzoek dat MKB Belangen zelf uitvoerde onder enkele duizenden zzp’ers, bleek ongeveer de helft te vrezen niet door de toetsing te komen. Deze angst blijkt dus terecht.
 
'In juli concludeerden we al dat de Wet DBA gefaald heeft', reageert Adrienne van Veen, directeur van MKB Belangen. 'Maar van de cijfers die nu naar buiten zijn gekomen, schrikken we enorm. Onder ondernemers heerst onzekerheid en angst. Je kunt het je toch niet veroorloven om elf weken te wachten om een opdracht aan te kunnen nemen? Bovendien blijkt niemand te weten waar die overeenkomsten aan moeten voldoen: de Belastingdienst keurt ongeveer driekwart af.'
 
Van de 4.481 binnengekomen modelovereenkomsten is nog maar de helft afgehandeld. Daarvan werd een kleine 17 procent goedgekeurd en 47 procent afgekeurd, en werd in nog eens 37 procent van de gevallen de procedure afgebroken. 2.264 modelovereenkomsten doorlopen nog de procedure, of wachten op behandeling.


De doorlooptijd van de procedure was gemiddeld elf weken, bijna twee keer zo lang als de zes weken die de Belastingdienst belooft op zijn website. Er is geen informatie beschikbaar over de redenen waarom modelovereenkomsten worden afgekeurd.


Adrienne van Veen: 'Volgens het CBS zijn er ruim één miljoen zelfstandigen zonder personeel, maar er zijn slechts 4.481 overeenkomsten ter toetsing voorgelegd. Toch kan dat relatief kleine aantal blijkbaar al niet verwerkt worden. Ondernemers kunnen niet op deze manier in onzekerheid gehouden worden. Opdrachtgever of opdrachtnemer: je wilt en je moet je zaken goed voor elkaar hebben. Maar uit de percentages blijkt dat nog steeds bijna niemand weet hoe het werkt. MKB Belangen gaat dit goed in de gaten houden en wij zullen contact houden met onze ruim 100.000 aangesloten zzp’ers over de gevolgen hiervan.'

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food Achtergronden
Prijs voeding fors gestegen, vooral vlees en vis veel duurder

De prijzen van voedingsmiddelen stegen in mei 3,8 procent, nagenoeg de hoogste prijsstijging van voedsel in de afgelopen tien jaar. De prijzen voor vlees en vis stegen het sterkst. Dit meldt het CBS op basis van nadere analyse van de consumentenprijsindex. Na de eerste maanden van 2009 stegen de ...

Opening Utrecht
Familiezaak KARAF Food & Drinks opent haar deuren

Utrecht heeft er een nieuwe horecagelegenheid bij: KARAF Food & Drinks aan de Korte Jansstraat. Na meerdere succesvolle restaurants, beginnen eigenaren Fatma en Mustafa Kara deze nieuwe zaak met terras op een prachtige locatie in de Domstad. Voor Utrechtse horecaliefhebbers is KARAF geen onbe...

Columns
Column: roken verbieden is juist gastvrij!

Ik blijf het opmerkelijk vinden. Dat alle berichten die betrekking hebben op ‘roken’ op onze caféwebsite de grootste bezoekersaantallen krijgen, vrijwel zonder uitzondering. Wat is dat toch, die fascinatie voor het rookverbod in de horeca? Inmiddels is het rookverbod ruim tien jaa...

Onderzoek: aantal nieuwe foodfestivals drastisch gedaald

Het aantal festivals is in twee jaar tijd met ruim 10% teruggelopen. Dat blijkt uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam naar het festivallandschap in Nederland. Verantwoordelijk lector Harry van Vliet (Crossmedia): "De daling in het aantal muziekfestivals was al zichtbaar in 2017, maar de...

Amsterdam Opening
Nieuwe pop-up keuken Luca's Pizza opent in de Kopstootbar

Vanaf zaterdag 15 juni opent er een nieuwe pop-up keuken in de Amsterdamse Kopstootbar. Om de paar maanden werkt er een nieuwe chef in de pop-up keuken van de bar. Dit keer is het de beurt aan Luc Geertzen, die er Luca's Pizza opent. De pizzeria is gedurende de zomer te bewonderen. De pizzeri...

Achtergronden
Mag een café lachgas verkopen?

Lachgas is een middel dat wordt gebruikt als verdovingsmiddel bij operaties en recreatief als roesmiddel. Sinds juli 2016 valt lachgas dat verkocht wordt in ballonnen onder de Warenwet, dus niet meer onder de Geneesmiddelenwet. Hierdoor is de NVWA de partij die toeziet op de verkoop van lachgasballo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: