Waddeneilanden controleren goed op leeftijd

4 maart 2016
Waddeneilanden controleren goed op leeftijd

De horecaondernemers op de Friese waddeneilanden Ameland, Vlieland, Schiermonnikoog en Terschelling scoren hoog in de naleving van de
leeftijdsgrens. Landelijk ligt de naleving op 24% en de waddeneilanden scoren gemiddeld 73,5%. Een geslaagde aanpak volgens alle betrokken partijen. In dit project hebben gemeenten, ondernemers en Bureau Horeca Bijzondere Wetten (BHBW) samengewerkt.

*Zelfregulering*
Doel was om de naleving te verbeteren met een methodiek die uit gaat van zelfregulering. De afspraken zijn in een convenant vastgelegd. De ondernemers investeren een bedrag als borg en krijgen daar een deel van terug bij correcte naleving van de leeftijdsgrens. Daarnaast is een deel van de investering besteed aan voorlichting over de nieuwe wetgeving voor alle betrokkenen. "Een goede werkbare methode waarbij de verantwoordelijkheid uiteraard bij de ondernemer ligt, maar deze niet meteen ongekend hard gestraft wordt met een torenhoge boete bij een misstap,’ aldus Chris Wiersema voorzitter afdeling Schiermonnikoog van Koninklijke Horeca Nederland. ‘Van je fouten moet je leren en van die kans moet je gebruik maken. Een kwestie van wederzijds vertrouwen en een goede samenwerking."

*Verantwoord alcohol verstrekken*
Bij iedere gemeente is er inzichtelijk gemaakt naar welke horecabedrijven de jeugd voornamelijk gaan. Aan deze bedrijven is gevraagd om deel te nemen en te investeren in verantwoord alcohol schenken. In de aanpak is er naast het reguliere toezicht van de gemeenten ook alternatief toezicht uitgevoerd door BHBW.

*De toezichthouders hebben gelet op:*
· Worden er alcoholhoudende dranken aan minderjarigen verstrekt?

· Beschikt het horecabedrijf over een actuele drank- en horecavergunning?

· Aanwezigheid van leidinggevenden.

· Voldoet de inrichting aan de gestelde regels ten aanzien van de inrichtingseisen?

*Lokjongeren*
Daarnaast hebben jonge toezichthouders zich onder het uitgaanspubliek gemengd en hebben zij gekeken naar zaken als deurbeleid, leeftijdsgrensaanduidingen, check op legitimatie en of er aan jongeren onder de 18 jaar alcohol wordt verstrekt.

*Nalevingspercentage per Waddeneiland:*


~Thijs Jacobs~

Overig nieuws