Voorjaarswijnen: Het terrasseizoen is geopend!

10 april 2017 | José Mast

Hoe beter het terrasweer, des te eerder gaat de wijnfles open. Zorg voor een uitgekiende selectie van elegante wijnen met een frisse smaak en een iets lager alcoholpercentage, zodat het hoofd licht en het terras vol blijft.

DOWNLOAD HIER GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN DE RESTAURANTKRANT

Als de zon weer hoger aan de hemel klimt, als de winterjas aan de kapstok blijft, als de winterbanden weer van de auto gaan, dan is het ook tijd voor een frisse voorjaarswind door het wijnassortiment. De tijd van houtgelagerde, kruidige en stevige wijnen is voorbij. En hoewel sommige gasten het hele jaar door wel een vette Chardonnay lusten, komt er door de bank genomen toch meer vraag naar frissere wijnen die beter passen bij de belofte van een zonnig voorjaar.

Minder alcohol
Mooi weer nodigt uit om wat vroeger met een glas wijn te beginnen, maar gasten willen niet in de vooravond al een zwaar hoofd hebben. De oplossing is een lichtere wijn met een wat lager alcoholpercentage. 

Door de opwarming van de aarde stijgt ook de temperatuur in sommige wijnstreken, waarmee de druiven een flinke stoot extra zon en warmte krijgen. Ze krijgen daardoor extra suiker, wat ze zoeter maakt. Voor de wijn betekent het dat bij de vergisting meer suiker wordt omgezet in alcohol. Het alternatief, zoetere wijn, is vaak geen optie. Dat maakt de wijn dus sterker. Wie altijd wijn kiest uit dezelfde streek, drinkt nu in veel gevallen een zwaardere wijn dan één of meer decennia geleden. Voor lichtere wijn kun je beter omzien naar de noordelijker gelegen wijngebieden of de wat meer ‘cool climate’ wijngebieden die koeler zijn door bijvoorbeeld hoogte of ligging aan zee.

Een Vinho Verde uit Portugal is zo’n lichtere wijn, met citrustonen en een lichte tinteling. Met maar 10 tot 12 procent alcohol heeft deze fruitige wijn een streepje voor. Ook Duitse Rieslings zijn relatief wat lager in alcohol. Altijd goed in het voorjaar is ook de vertrouwde Sauvignon Blanc, een Verdejo of een Grüner Veltliner.

Liefhebbers van rode wijn kiezen nu voor meer fruitige smaken, in plaats van voor stevige, vlezige tempranillo’s, die in hun smaakomschrijving standaard de toevoeging ‘warm’ meekrijgen. Dat mag nu wel een graadje minder. Een lichtvoetige rode wijn is bijvoorbeeld een Pinot Noir, een jonge Rioja en een fruitige Cabernet Franc uit de Loire.

Rosé mag weer
Na een grote populariteit als mooi-weer-drankje is rosé een tijdje minder geliefd geweest. Daarbij maakt het echter een groot verschil welke rosé je schenkt. Donkergekleurde rosés die smaken naar framboos en aardbei hebben een vaste schare liefhebbers, maar maken de wijn minder geschikt om culinair te combineren. Een onverminderd een succes is rosé uit de Provence, die de framboos en aardbei heeft ingeruild voor een droge, sappige en kruidige smaak met meer diepgang. De elegante, lichtroze wijn is al zo populair dat andere wijngebieden de smaak, maar vooral de kleur proberen te imiteren. 

Hapje erbij?
Een lentegerecht bij uitstek is asperges, waar zowel kruidige als bittere smaken in zitten. Gerechten met asperges zijn daarom uitstekend te combineren met een Grüner Veltliner, die ook beide eigenschappen heeft. Maar asperges gaan ook prima samen met de eerder genoemde kruidige en sappige rosé, bijvoorbeeld in combinatie met lamsham. Andere gerechten die zich goed lenen voor rosé zijn tonijn met salsa verde en gebakken garnalen met knoflook. Vis en zeevruchten gaan uitstekend samen met bijvoorbeeld Verdejo.

Een mooie lentecombinatie met rode wijn is een salade van gerookte eendenborst met (dressing van) framboos en een lichtere rode wijn als Pinot Noir uit bijvoorbeeld Duitsland, Noord-Italië of Nieuw-Zeeland. Serveer hem licht gekoeld.

Lentetips in wit en rood

Wit
Vinho Verde - Portugal
Riesling - Duitsland
Sauvignon Blanc - Frankrijk , Italië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika}
Verdejo - Spanje
Chenin Blanc - Zuid-Afrika
Grüner Veltliner - Oostenrijk
Albariño - Spanje (Galicië)
Weißburgunder - Duitsland

Rood
Cabernet Franc - Frankrijk (Loire)
Pinot Noir - Frankrijk
Rioja (jonge) - Spanje

Tip: Verfris met cider

Drankjes met fruit staan in de belangstelling. Met name de appel is aan een opmars bezig. Denk aan Jillz en Apple Bandit. Wie net even iets extra’s wil bieden, haalt echte artisanaal gemaakte cider in huis. Het is een eersteklas dorstlesser met maximaal ongeveer 5 procent alcohol. Een heerlijke cider komt onder meer uit Normandië, de streek van Calvados, maar ook in Nederland wordt goede cider geproduceerd. Lekker lokaal én met een verhaal.

Met dank aan Geert Jan Cazemier, IC-wines
 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Rechter: maaltijdbezorgers Deliveroo geen zzp'ers, Deliveroo in beroep

De maaltijdbezorgers van Deliveroo zijn zzp'ers en mogen aanspraak maken op dienstverband. Dat bepaalde de rechter in Amsterdam vanmiddag. Deliveroo gaat in beroep tegen de uitspraak. Vorig jaar besloot Deliveroo om de aflopende contracten van bezorgers niet te verlengen. Zo konden bezorgers...

Zo zet je een succesvol horecaconcept neer

Het ene na het andere horecaconcept werd de laatste jaren geopend. Van vegan koffie bars en bierkelders tot een heus avocadorestaurant. En allen succesvol! De wens van de consument verandert drastisch en om bij te blijven is een helder concept nodig. De HM Academy helpt je daarbij en organiseert op ...

Koffie & thee Achtergronden
Onderzoek prijsontwikkeling koffie en thee in lunchrooms

De prijsontwikkeling van koffie en thee binnen lunchrooms is nog vrijwel nooit onderzocht. Daarom deed de redactie van vakblad Lunchroom zelf een onderzoekje naar de prijsontwikkeling gedurende de afgelopen twee jaar en daarbij keken zij ook nog verder terug, naar het jaar 2001 om precies te zijn. I...

Onderwijs Ondernemen
Training concepting voor gepassioneerde horecaondernemers

Op 21 januari 2019 vindt de eerstvolgende trainingsdag over 'concepting' plaats in Bunnik. Onderscheidend zijn met je zaak is immers lastig, zeker met de hoeveelheid trends die je om de oren vliegen en al die zaken om je heen die ook vernieuwend (denken te) zijn. Hoe val jij dan juist op? De...

Achtergronden Longread
Cash verdwijnt voorlopig nog niet uit de horeca

Na een jarenlange promotie van pinnen en contactloos betalen, hoor je de laatste tijd steeds vaker de roep om contant betalen. De Nederlandsche Bank laat van zich horen als voorstander van cash. Wat moet je daarmee in de horeca, waar contant geld voor onveilige situaties zorgt? Maatregelen nemen! ...

Koffie & thee Longread
Achtergrond: Koffie is complex, maar de moeite waard

Koffie is een complex product. Er zijn zoveel verschillende smaakvariëteiten en koffielanden. En dan de prijs. Is koffie nu duurder geworden de laatste jaren? Volgens verschillende onderzoeken blijkt van wel. Volgens koffiekenner Frans Kooijman, eigenaar van koffiehotspot 30ml in Utrecht, moete...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: