Vijftig jaar Café de Slock: uniek door zichzelf te blijven

21 augustus 2018 | David Bakker
Vijftig jaar Café de Slock: uniek door zichzelf te blijven<

Waar hippe koffietentjes, lunchrooms en ijssalons de pan uit rijzen, zie je de ouderwetse bruine kroeg steeds meer uit het hedendaagse straatbeeld verdwijnen. Het ene na het andere stamcafé sluit voorgoed de deuren. En daar komen geen nieuwe meer voor terug.

Een karakteristieke bruine kroeg die nog wel bloeit vinden we in het centrum van Den Burg op Texel. Café de Slock – 365 dagen per jaar geopend van 16:00 tot sluit – is zo’n cafe waar iedereen zich zonder pretenties thuisvoelt. Het ouderwetse “borreluur” floreert nog waarin alle lagen van de Texelse bevolking – van schilders tot advocaten en van kottervissers tot boekhouders – in volle harmonie genieten van een gezellige avond.

Bovendien heeft de Slock een ruim assortiment aan speciaalbieren (meer dan 120 van de fles) en hebben ze met maar liefst 12 tappunten de meeste bieren van het vat op Texel. Tevens hebben ze ingespeeld op de nieuwe trend door een ruime keuze in alcoholvrije en alcoholarme bieren aan te bieden.

Door het ruime aanbod van speciaalbier weten inmiddels veel toeristen hun weg naar het café te vinden. Vreemd zijn deze “overkanters” maar voor eventjes.

Na een bezoek aan de Slock keren ze veelal terug, smelten ze samen met de Texelaars en voelt de kroeg aan als hun eigen stamcafé elders in Nederland. S’avonds, en vooral in het weekend, maakt de oude garde plaats voor de jongeren die er tot in de late uurtjes terecht kunnen. De Slock is kortom, zoals stamgast en dichter Theun de Winter het verwoordt: De ontmoetingsplek voor jong, oud- en graanjenever”.

Geschiedenis

In oktober 2018 viert café de Slock zijn 50 jarig bestaan. Het pand in de Parkstraat kent een roemrijk verleden en kende bestemmingen zoals een Gereformeerde kerk, garage Boekel en Kaczor, het Leger des Heils en functioneerde zelfs als het hoofdkwartier van de NSB in de Tweede Wereldoorlog. In 1968 kocht Gerard Rump het pand en opende in oktober van dat jaar “Café in den Grooten Slock”. Vier uitbaters en 50 jaar later is het café onder de huidige eigenaren Heino Huizing, Sita Mijwaard en Niels Witte nog steeds een begrip in het uitgaansleven op Texel.

Daarnaast zijn ook de jaarlijks terugkerende evenementen die in het tegenovergelegen park de Wezentuin worden georganiseerd zeer populair, waaronder het speciaalbierfestival met Pinksteren en een groot feest op Koningsdag met de Koningsparkty.

Festiviteiten

De gehele maand oktober zal de geschiedenis van een halve eeuw de Slock herleven. Het café zal vol komen te hangen met oude foto’s en oud personeel zal weer voor even hun opwachting maken achter de bar. Café de Slock is al 50 jaar een bruin café zoals een bruin café hoort te zijn. En ondanks het feit dat we steeds vaker afscheid moeten nemen van bruine kroegen in Nederland is er één garantie: Café de Slock op Texel is en blijft ALTIJD open.     

Heeft uw café ook iets te vieren? Laat het ons weten via redactie@uitgeverijps.nl.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Grand Café Moeke Enschede flink verbouwd

Grand Café Moeke Enschede heeft de bovenste verdieping van het restaurant geopend, waardoor het aantal plaatsen is verdubbeld. Moeke is een gezellig en laagdrempelig, eigentijds grand café waar je komt voor een heerlijke kop koffie, lunch of diner. Een plek waar iedereen zich thuis voe...

Awards
De winnaars van Gaia Green Awards zijn...

Tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam zijn op dinsdag 18 september voor de derde keer de Gaia Green Awards uitgereikt. Op het inspiratiepaviljoen rondom duurzaam ondernemen in de horeca, het Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen heeft ambassadeur Leon Keekstra (Stadsbemoeial Rotterdam) in de catego...

Wijn
Eerste diploma’s SVH Vinoloog/Sommelier uitgereikt

Op woensdag 19 september 2018 hebben de eerste geslaagden tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam het officiële SVH Vinoloog/Sommelier diploma ontvangen. SVH Vinoloog/Sommelier is als examen ontwikkeld voor de horeca, zodat meer mensen met de wijnkennis van een vinoloog gasten kunnen adviseren o...

Events Marketing
Tip: Formule 1 kijken in jouw horecazaak

De Formule 1 is in Nederland ongekend populair, mede door de geweldige prestaties van Max Verstappen. Ook in jouw horecazaak kun je profiteren van dit succes door de races uit te zenden. Maak er een Formule 1-ochtend of -avond van en verzin een speciale actie, zoals het serveren van oranje bitterbal...

Achtergronden
Training: hoe maak je jouw horecazaak onderscheidend?

Wat maakt een horecaconcept succesvol? En hoe voorkom je dat je concept blijft steken in de middenmoot? In deze training (15 oktober, in Bunnik) gaan wij het hebben over de, voor velen ontastbare, aspecten die een concept tot een succes maken. Wij leggen uit hoe je het DNA en de werkelijke kernwaard...

Bier Achtergronden
Affligem introduceert Patersvat in Nederlandse horecazaken

Affligem introduceert Affligem Patersvat in Nederland. Voor het eerst zal er een gelimiteerde editie beschikbaar zijn tot het einde van het jaar, exclusief voor ongeveer 1000 horecazaken in Nederland. Het eerste glas zal 14 september worden getapt in de Foodhallen in Amsterdam. Smaak ‘Af...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: