Vijftig jaar Café de Slock: uniek door zichzelf te blijven

21 augustus 2018 | David Bakker
Vijftig jaar Café de Slock: uniek door zichzelf te blijven<

Waar hippe koffietentjes, lunchrooms en ijssalons de pan uit rijzen, zie je de ouderwetse bruine kroeg steeds meer uit het hedendaagse straatbeeld verdwijnen. Het ene na het andere stamcafé sluit voorgoed de deuren. En daar komen geen nieuwe meer voor terug.

Een karakteristieke bruine kroeg die nog wel bloeit vinden we in het centrum van Den Burg op Texel. Café de Slock – 365 dagen per jaar geopend van 16:00 tot sluit – is zo’n cafe waar iedereen zich zonder pretenties thuisvoelt. Het ouderwetse “borreluur” floreert nog waarin alle lagen van de Texelse bevolking – van schilders tot advocaten en van kottervissers tot boekhouders – in volle harmonie genieten van een gezellige avond.

Bovendien heeft de Slock een ruim assortiment aan speciaalbieren (meer dan 120 van de fles) en hebben ze met maar liefst 12 tappunten de meeste bieren van het vat op Texel. Tevens hebben ze ingespeeld op de nieuwe trend door een ruime keuze in alcoholvrije en alcoholarme bieren aan te bieden.

Door het ruime aanbod van speciaalbier weten inmiddels veel toeristen hun weg naar het café te vinden. Vreemd zijn deze “overkanters” maar voor eventjes.

Na een bezoek aan de Slock keren ze veelal terug, smelten ze samen met de Texelaars en voelt de kroeg aan als hun eigen stamcafé elders in Nederland. S’avonds, en vooral in het weekend, maakt de oude garde plaats voor de jongeren die er tot in de late uurtjes terecht kunnen. De Slock is kortom, zoals stamgast en dichter Theun de Winter het verwoordt: De ontmoetingsplek voor jong, oud- en graanjenever”.

Geschiedenis

In oktober 2018 viert café de Slock zijn 50 jarig bestaan. Het pand in de Parkstraat kent een roemrijk verleden en kende bestemmingen zoals een Gereformeerde kerk, garage Boekel en Kaczor, het Leger des Heils en functioneerde zelfs als het hoofdkwartier van de NSB in de Tweede Wereldoorlog. In 1968 kocht Gerard Rump het pand en opende in oktober van dat jaar “Café in den Grooten Slock”. Vier uitbaters en 50 jaar later is het café onder de huidige eigenaren Heino Huizing, Sita Mijwaard en Niels Witte nog steeds een begrip in het uitgaansleven op Texel.

Daarnaast zijn ook de jaarlijks terugkerende evenementen die in het tegenovergelegen park de Wezentuin worden georganiseerd zeer populair, waaronder het speciaalbierfestival met Pinksteren en een groot feest op Koningsdag met de Koningsparkty.

Festiviteiten

De gehele maand oktober zal de geschiedenis van een halve eeuw de Slock herleven. Het café zal vol komen te hangen met oude foto’s en oud personeel zal weer voor even hun opwachting maken achter de bar. Café de Slock is al 50 jaar een bruin café zoals een bruin café hoort te zijn. En ondanks het feit dat we steeds vaker afscheid moeten nemen van bruine kroegen in Nederland is er één garantie: Café de Slock op Texel is en blijft ALTIJD open.     

Heeft uw café ook iets te vieren? Laat het ons weten via redactie@uitgeverijps.nl.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Horecaondernemers verwachten voorzichtige groei in 2019

De horeca groeit dankzij een ‘gouden mix’ van economische expansie en een grotere toestroom van toeristen, plus het goede weer in een groot deel van 2018. De omzet in de branche neemt al ruim vijf jaar elk kwartaal toe. De verwachting is dat in 2019 het oplopende personeelstekort echt...

Zo zet je een succesvol horecaconcept neer

Het ene na het andere horecaconcept werd de laatste jaren geopend. Van vegan koffie bars en bierkelders tot een heus avocadorestaurant. En allen succesvol! De wens van de consument verandert drastisch en om bij te blijven is een helder concept nodig. De HM Academy helpt je daarbij en organiseert op ...

Wet- en regelgeving
Rechter: maaltijdbezorgers Deliveroo geen zzp'ers, Deliveroo in beroep

De maaltijdbezorgers van Deliveroo zijn zzp'ers en mogen aanspraak maken op dienstverband. Dat bepaalde de rechter in Amsterdam vanmiddag. Deliveroo gaat in beroep tegen de uitspraak. Vorig jaar besloot Deliveroo om de aflopende contracten van bezorgers niet te verlengen. Zo konden bezorgers...

Koffie & thee Achtergronden
Onderzoek prijsontwikkeling koffie en thee in lunchrooms

De prijsontwikkeling van koffie en thee binnen lunchrooms is nog vrijwel nooit onderzocht. Daarom deed de redactie van vakblad Lunchroom zelf een onderzoekje naar de prijsontwikkeling gedurende de afgelopen twee jaar en daarbij keken zij ook nog verder terug, naar het jaar 2001 om precies te zijn. I...

Onderwijs Ondernemen
Training concepting voor gepassioneerde horecaondernemers

Op 21 januari 2019 vindt de eerstvolgende trainingsdag over 'concepting' plaats in Bunnik. Onderscheidend zijn met je zaak is immers lastig, zeker met de hoeveelheid trends die je om de oren vliegen en al die zaken om je heen die ook vernieuwend (denken te) zijn. Hoe val jij dan juist op? De...

Achtergronden Longread
Cash verdwijnt voorlopig nog niet uit de horeca

Na een jarenlange promotie van pinnen en contactloos betalen, hoor je de laatste tijd steeds vaker de roep om contant betalen. De Nederlandsche Bank laat van zich horen als voorstander van cash. Wat moet je daarmee in de horeca, waar contant geld voor onveilige situaties zorgt? Maatregelen nemen! ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: