Vijftig jaar Café de Slock: uniek door zichzelf te blijven

21 augustus 2018 | David Bakker
Vijftig jaar Café de Slock: uniek door zichzelf te blijven<

Waar hippe koffietentjes, lunchrooms en ijssalons de pan uit rijzen, zie je de ouderwetse bruine kroeg steeds meer uit het hedendaagse straatbeeld verdwijnen. Het ene na het andere stamcafé sluit voorgoed de deuren. En daar komen geen nieuwe meer voor terug.

Een karakteristieke bruine kroeg die nog wel bloeit vinden we in het centrum van Den Burg op Texel. Café de Slock – 365 dagen per jaar geopend van 16:00 tot sluit – is zo’n cafe waar iedereen zich zonder pretenties thuisvoelt. Het ouderwetse “borreluur” floreert nog waarin alle lagen van de Texelse bevolking – van schilders tot advocaten en van kottervissers tot boekhouders – in volle harmonie genieten van een gezellige avond.

Bovendien heeft de Slock een ruim assortiment aan speciaalbieren (meer dan 120 van de fles) en hebben ze met maar liefst 12 tappunten de meeste bieren van het vat op Texel. Tevens hebben ze ingespeeld op de nieuwe trend door een ruime keuze in alcoholvrije en alcoholarme bieren aan te bieden.

Door het ruime aanbod van speciaalbier weten inmiddels veel toeristen hun weg naar het café te vinden. Vreemd zijn deze “overkanters” maar voor eventjes.

Na een bezoek aan de Slock keren ze veelal terug, smelten ze samen met de Texelaars en voelt de kroeg aan als hun eigen stamcafé elders in Nederland. S’avonds, en vooral in het weekend, maakt de oude garde plaats voor de jongeren die er tot in de late uurtjes terecht kunnen. De Slock is kortom, zoals stamgast en dichter Theun de Winter het verwoordt: De ontmoetingsplek voor jong, oud- en graanjenever”.

Geschiedenis

In oktober 2018 viert café de Slock zijn 50 jarig bestaan. Het pand in de Parkstraat kent een roemrijk verleden en kende bestemmingen zoals een Gereformeerde kerk, garage Boekel en Kaczor, het Leger des Heils en functioneerde zelfs als het hoofdkwartier van de NSB in de Tweede Wereldoorlog. In 1968 kocht Gerard Rump het pand en opende in oktober van dat jaar “Café in den Grooten Slock”. Vier uitbaters en 50 jaar later is het café onder de huidige eigenaren Heino Huizing, Sita Mijwaard en Niels Witte nog steeds een begrip in het uitgaansleven op Texel.

Daarnaast zijn ook de jaarlijks terugkerende evenementen die in het tegenovergelegen park de Wezentuin worden georganiseerd zeer populair, waaronder het speciaalbierfestival met Pinksteren en een groot feest op Koningsdag met de Koningsparkty.

Festiviteiten

De gehele maand oktober zal de geschiedenis van een halve eeuw de Slock herleven. Het café zal vol komen te hangen met oude foto’s en oud personeel zal weer voor even hun opwachting maken achter de bar. Café de Slock is al 50 jaar een bruin café zoals een bruin café hoort te zijn. En ondanks het feit dat we steeds vaker afscheid moeten nemen van bruine kroegen in Nederland is er één garantie: Café de Slock op Texel is en blijft ALTIJD open.     

Heeft uw café ook iets te vieren? Laat het ons weten via redactie@uitgeverijps.nl.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Drinks Events
Jeneverfestival keert terug in jeneverhoofdstad Schiedam

De kogel is door de kerk: het Nederlands Jeneverfestival is terug van weggeweest. Op zaterdag 14 en zondag 15 september organiseert het Nationaal Jenevermuseum Schiedam het Nederlands Jeneverfestival. Na de spontane terugkeer van jenever op de menukaart van geprezen bartenders in Nederland, verwacht...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Mensen
Bavaria viert 300-jarig bestaan

Brouwerij Bavaria bestaat dit jaar 300 jaar en viert dat het hele jaar met verschillende festiviteiten. Afgelopen weekend werd het jubileum gevierd samen met ruim 200 prijswinnaars en relaties – tijdens het ultieme Bavaria feestweekend in Nederland. Hiervoor startten eerder dit jaar winacties ...

Awards Bier
Het beste bier ter wereld komt uit Nederland!

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt Rutte is tijdens de prestigieuze World Beer Awards – het WK voor bier – verkozen tot het beste bier ter wereld in de categorie ‘World's Best Flavoured Wood Aged’. Daarnaast heeft een ander bier uit de Vatgerijpt serie, Vatgerijpt Hoogh...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: