Vijftig jaar Café de Slock: uniek door zichzelf te blijven

21 augustus 2018 | David Bakker
Vijftig jaar Café de Slock: uniek door zichzelf te blijven<

Waar hippe koffietentjes, lunchrooms en ijssalons de pan uit rijzen, zie je de ouderwetse bruine kroeg steeds meer uit het hedendaagse straatbeeld verdwijnen. Het ene na het andere stamcafé sluit voorgoed de deuren. En daar komen geen nieuwe meer voor terug.

Een karakteristieke bruine kroeg die nog wel bloeit vinden we in het centrum van Den Burg op Texel. Café de Slock – 365 dagen per jaar geopend van 16:00 tot sluit – is zo’n cafe waar iedereen zich zonder pretenties thuisvoelt. Het ouderwetse “borreluur” floreert nog waarin alle lagen van de Texelse bevolking – van schilders tot advocaten en van kottervissers tot boekhouders – in volle harmonie genieten van een gezellige avond.

Bovendien heeft de Slock een ruim assortiment aan speciaalbieren (meer dan 120 van de fles) en hebben ze met maar liefst 12 tappunten de meeste bieren van het vat op Texel. Tevens hebben ze ingespeeld op de nieuwe trend door een ruime keuze in alcoholvrije en alcoholarme bieren aan te bieden.

Door het ruime aanbod van speciaalbier weten inmiddels veel toeristen hun weg naar het café te vinden. Vreemd zijn deze “overkanters” maar voor eventjes.

Na een bezoek aan de Slock keren ze veelal terug, smelten ze samen met de Texelaars en voelt de kroeg aan als hun eigen stamcafé elders in Nederland. S’avonds, en vooral in het weekend, maakt de oude garde plaats voor de jongeren die er tot in de late uurtjes terecht kunnen. De Slock is kortom, zoals stamgast en dichter Theun de Winter het verwoordt: De ontmoetingsplek voor jong, oud- en graanjenever”.

Geschiedenis

In oktober 2018 viert café de Slock zijn 50 jarig bestaan. Het pand in de Parkstraat kent een roemrijk verleden en kende bestemmingen zoals een Gereformeerde kerk, garage Boekel en Kaczor, het Leger des Heils en functioneerde zelfs als het hoofdkwartier van de NSB in de Tweede Wereldoorlog. In 1968 kocht Gerard Rump het pand en opende in oktober van dat jaar “Café in den Grooten Slock”. Vier uitbaters en 50 jaar later is het café onder de huidige eigenaren Heino Huizing, Sita Mijwaard en Niels Witte nog steeds een begrip in het uitgaansleven op Texel.

Daarnaast zijn ook de jaarlijks terugkerende evenementen die in het tegenovergelegen park de Wezentuin worden georganiseerd zeer populair, waaronder het speciaalbierfestival met Pinksteren en een groot feest op Koningsdag met de Koningsparkty.

Festiviteiten

De gehele maand oktober zal de geschiedenis van een halve eeuw de Slock herleven. Het café zal vol komen te hangen met oude foto’s en oud personeel zal weer voor even hun opwachting maken achter de bar. Café de Slock is al 50 jaar een bruin café zoals een bruin café hoort te zijn. En ondanks het feit dat we steeds vaker afscheid moeten nemen van bruine kroegen in Nederland is er één garantie: Café de Slock op Texel is en blijft ALTIJD open.     

Heeft uw café ook iets te vieren? Laat het ons weten via redactie@uitgeverijps.nl.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Brouwerijen
Bedrijfsresultaat Swinkels stijgt met bijna een kwart

Royal Swinkels Family Brewers heeft voor het vierde jaar op rij een recordomzet geboekt, waarbij wederom werd geïnvesteerd in overnames en strategische samenwerkingen. De netto-omzet kwam uit op 713,1 miljoen euro, een stijging van 8,2 procent ten opzichte van 2017. De 26 merken van het bedrijf...

Events KHN
SVH officieel partner eerste editie Nationale Horecadag

Dinsdag 21 mei vindt voor het eerst de Nationale Horecadag plaats. Stichting Vakbekwaamheid Horeca is officieel partner geworden van dit evenement. Samen met initiatiefnemer Lennart Maas, manager van hotel Park Plaza Victoria Amsterdam, organiseren Koninklijke Horeca Nederland en SVH deze grootste o...

Bezorgen Interview Longread
Interview Jitse Groen, oprichter Takeaway.com: "Wij zijn een goudmijn voor restaurants"

Lunchbezorging groeit. Eigenlijk groeit de hele bezorgsector van food. Takeaway.com liet onlangs dan ook imposante groeicijfers zien: een toename van 51 procent van het aantal bezorgingen. Jitse Groen (41 jaar oud), oprichter en CEO van het bedrijf, nam de tijd om ons bij te praten over het reilen e...

Bier
Alcoholvrij bier steeds populairder

Sinds 2010 is de consumptie van alcoholvrij bier vervijfvoudigd. In 2018 steeg de verkoop met meer dan 30 procent, dat blijkt uit cijfers van de Vereniging Nederlandse Brouwers. Ook de consumptie van speciaalbier is met maar liefst tien procent gestegen, zo lezen we op dutchcowboys.nl. Als gevol...

Financieel
De belastingdienst geeft vier belastingtips voor horecaondernemers

Veel startende ondernemers en ZZP’ers doen hun belastingaangifte zelf. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken, heeft de Belastingdienst al privégegevens voor hen ingevuld. Het zakelijke deel van de aangifte moet je als ondernemer zelf invullen. Om ondernemers uit de horeca voor de inkoms...

KHN
KHN maakt zich zorgen over horeca groei Groningen

Volgens de Groningse afdeling van KHN wordt leegstand in Groningen te veel opgevuld met horecazaken, zo lezen we op rtvnoord.nl. "Er moet wat gebeuren, als we zo doorgaan dan hebben we over drie jaar echt een probleem." aldus Irene van der Velde, afdelingsvoorzitter van de stad Groningen, ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: