Verhoeven: vrije tap in cafés

16 september 2013
Verhoeven: vrije tap in cafés

In ieder café moet minimaal één vrije tap mogen staan. Hierop mag de uitbater een biermerk naar keuze tappen, los van het contract dat de café-eigenaar heeft met de bierbrouwer. D66-kamerlid Kees
Verhoeven zal dit op 18 september voorleggen tijdens het Kamerdebat over marktwerking en mededinging. Verhoeven: “Het recht om een vrije tap te installeren geeft de cafébaas een betere onderhandelingspositie.”

*Alleenrecht op de tap*
Doordat banken terughoudend zijn met leningen aan horecaondernemers zijn met leningen aan horecaondernemers zijn bierbrouwers vaak de kredietverstrekkers voor kroegpanden en leveren zij de tapinstallaties. In ruil daarvoor krijgen de brouwers vaak het alleenrecht op de tap. Met deze contractuele bindingen houden brouwers kroegbazen in hun greep, waardoor veel ondernemers een hoge prijs betalen voor een fust bier.

*Standaardcontract*
Om de biermarkt weer op gang te krijgen zijn meer maatregelen nodig, denkt het D66-kamerlid. “Zo’n vrije tap zou plaats kunnen krijgen in een standaardcontract, waarin ook staat hoe de verkoop van andere producten en merken in de kroeg geregeld wordt. Betere voorlichting van ondernemers is ook een belangrijk onderdeel van de oplossing. Zij hebben immers ook een eigen verantwoordelijkheid bij het tekenen van de contracten”, aldus Verhoeven.

~Mariska van Gorp~

Overig nieuws