TV-chef Mathijs Vrieze opent aspergeseizoen

10 april 2015
TV-chef Mathijs Vrieze opent aspergeseizoen

In Museum De Locht in Melderslo is gisteren het nationale aspergeseizoen 2015 voor geopend verklaard. Onder toeziend oog van culinair
en aspergeminnend Nederland is TV-kok en bestsellerauteur van diverse kookboeken, Mathijs Vrieze door Dubbel A benoemd tot aspergeambassadeur 2015. Na een verrassende introductie werd de eerste steek verricht op het aspergeveld van Museum De Locht, waar tevens het nationale aspergepaviljoen is gehuisvest. De opening werd afgesloten met een walking dinner, waarbij enkele chef-koks diverse overheerlijke en verrassende aspergegerechten serveerden.

*Nationaal aspergepaviljoen*
Alweer voor de veertiende keer werd, geheel volgens traditie op de tweede donderdag van april, het nationale aspergeseizoen officieel geopend met de benoeming van een aspergeambassadeur, aan wie ook de oorkonde en het eerste kistje asperges is overhandigd. De opening vond plaats in het jubilerende Museum De Locht, dat dit jaar haar 25-jarig bestaan viert. Het museum herbergt al sinds jaar en dag het nationale aspergepaviljoen. Het museum is gelegen in het hart van de Nederlandse aspergeteelt.


~Foto: Mathijs Vrieze verricht de eerste 'aspergesteek'~

*Asperges uit het zuiden*
Met het thema 'Proef de lente! Back to the roots', onderdeel van de nationale aspergecampagne Proef de lente! van het Nederlands aspergecentrum, wordt verwezen naar de bakermat van de Nederlandse asperges. Maar liefst 95% van alle Nederlandse asperges komt uit Zuidoost-Nederland, al worden er ook in de rest van het land steeds meer asperges geteeld. Daarnaast is de regio de thuisbasis voor de belangrijkste aspergeveredelingsbedrijven en –plantenkwekers, asperges groeien immers vanuit een zaadje en wortelgewas uit tot de Koningin van de Groente. Hiermee is de regio verantwoordelijk voor vrijwel alle asperges in Europa en tot ver daarbuiten.

*Mathijs Vrieze over asperges*
Vrieze is enthousiast over de groente. "Met asperges kun je heerlijk uitpakken!", aldus Vrieze "Gezond, lekker, duurzaam, vers en toegankelijk. Het seizoen is begonnen!"


Overig nieuws