Topgastronomie op Folie Culinaire

3 oktober 2014
Topgastronomie op Folie Culinaire

Folie Culinaire 2014 presenteert voor het tweede jaar op rij een vernieuwd concept met een line-up die garant staat voor inspiratie op het hoogste
niveau. Tijdens wervelende "kook- en productpresentaties":http://www.folieculinaire.com/ delen chefs en sterrenkoks uit de internationale topgastronomie hun kennis, visie en passie.

*Achtsterrenchef*
In de line-up van "Folie Culinaire":http://www.folieculinaire.com/ dit jaar achtsterrenchef Michel del Burgo die zich laat inspireren door Nederlandse gezegdes en creaties als ‘Kut met peren’ en ‘Klotezooi’ bereidt met ‘echte genitaliën’- producten van slager Ernest Lebouille. Ook aanwezig is het eigenzinnige culinaire Waalse collectief Génération W - een initiatief van Sang Hoon Degeimbre - met hun visie op de culinaire identiteit van Wallonië. De Waalse chefs nemen hun eigen unieke en verrassende, maar nog vaak onbekende, terroirproducten mee. Daniel Baratier, van restaurant Les Déserteurs in Parijs gaat live aan het werk in de hi-tech demonstratiekeuken, waar ook Atsushi Tanaka, chef van Restaurant AT uit Parijs te zien is. Op dinsdag verzorgt Massimo Martina, chef ristorante Il Fiorile uit Borghetto (Gardameer) een demo kalfsvlees.

*Ramsvik*
De Noorse topchef Even Ramsvik van restaurant Ylajali uit Oslo deelt de geheimen uit de Nordic Cuisine. Liefde voor vis uit de Noordzee is er bij de NorthSeaChefs; met sterrenchef Filip Claeys als boegbeeld. Speciaal voor Folie Culinaire 2014 selecteerde ‘wonderboy’ David Toutain van het gelijknamige restaurant in Parijs, een team van aanstormende culinaire talenten die de toekomst van de Franse topgastronomie van morgen zullen gaan vormgeven.
Programma Folie Culinaire 2014: Overzicht en timetable

Ontdekken: de parels onder de wijnen, champagnes en exquise ingrediënten
Finesse in fine food: exquise ingrediënten, culinaire pareltjes en exclusieve producten staan centraal op Folie Culinaire 2014. In en rond de hi-tech demonstratiekeuken presenteren aanbieders in het hogere en exclusieve segment zich aan de bezoekers middels productpresentaties, proeverijen en kookdemonstraties.

*100% natuurlijk*
Een kleine greep uit de vele aanbieders: Saltverk´s Icelandic Flake dat zouten produceert op basis van 100% geothermische energie, een procedé dat gebruikmaakt van de warmte in de aarde zelf en volgens kenners de enige manier is om de CO2 uitstoot echt tegen te gaan. Ambacht en traditie is te proeven in de notenolies van Van Agtmaal. Uit de keukens van kruiden- en specerijenspecialist Koppert Cress komt een 100% algen mix. Zeer exclusief is het vlees van de Japanse Wagyu runderen van Kasteel Altembrouck. En Natuur Beheer Limburg laat zien hoe het met de inzet van Hereford runderen natuurgebieden en extensieve graslanden beheert.

*Vignerons Independant*
Onontdekte parels van wijnen en champagnes zijn te proeven bij de wijnboeren van Vignerons Independants, een samenwerkingsverband van een tiental Franse wijnboeren ( DOMAINE SOPHIE CINIER, DOMAINE BARAT, CHAMPAGNE FRESNE DUCRET, CHAMPAGNE FURDYNA , CHÂTEAU SOUCHERIE, DOMAINE PIERRE CHAUVIN, DOMAINE DE LA GUICHARDE, CAVE MONGE GRANON, VIGNOBLES BARDET).

Meer informatie: "www.vigneron-independant.com":http://www.vigneron-independant.com

Master Classes wijnproeven “Tour de France en Folies”
“Tour de France en Folies” is een dynamische wijnproeverij waarin de stands van vijf wijnbouwers van de Vignerons Indépendants worden bezocht en telkens 1 representatieve wijn geproefd wordt voorzien van deskundig commentaar van Eric Merny, wijnjournalist en wijnproever met 35 jaar ervaring in deze materie en Nationaal Voorzitter van de Vlaamse Wijngilde.

*Zoete inval: chocolade met diepgang*
De zoete inval van Folie Culinaire 2014 staat in het teken van chocolade en het ultieme dessert. Met op de eerste dag een gastoptreden van de internationaal vermaarde meesterchocolatier Pierre Marcolini en op woensdag de finale van de Pastry Battle.

*Pierre Marcolini*
Als meesterchocolatier Pierre Marcolini spreekt over zijn liefde voor de échte chocolade, of over zijn vak filosofeert, dan gaat dit in poëtische bewoordingen. Vanuit de gedachte ‘Less is more’ werkt hij alleen met telers die fier en met hartstocht in het leven staan. Om die – vaak zeldzame cacaobonen – vervolgens in zijn atelier in Brussel in harmonie en met diepgang te verwerken. Zijn creaties, waaronder de meeste bijzondere pralines, wegen slechts 6 gram en zijn het resultaat van een onophoudelijke zoektocht naar lichtere smaakervaringen met meer complexiteit, textuur en diepgang. Maandag 7 oktober siert de chocolademeester de agenda van Folie Culinaire.
Meer informatie: "www.marcolini.be":http://www.marcolini.be

*Pastry Battle*
Al meerdere malen daagde blogger en culinair redacteur Pieter Declercq van Hot Cuisine de Pierre patissiers uit toprestaurants in België uit om met hem de strijd aan te gaan. Zeven battles passeerden sindsdien de revue. Wie zich uiteindelijk dé winnaar mag noemen van deze Pastry Battle zal bekend worden na de finale waarin de twee overgebleven patissiers het beste uit zichzelf halen met de ingrediënten die ze krijgen aangereikt in de zogeheten ‘black box’. De voorrondes starten om 12.00 uur, de uitreiking van de Pastry Belt is rond 18.00 uur. Deelnemers zijn onder meer: Pieter Declercq van Hot Cuisine de Pierre (B), Sander van de Walle van Sel Gris (B), Tom Van Lysebettens van Coeur D’Artichaut (Be), Jurgen Willems (Be), Tiana Moretti van Volta België, Laure Platiau van La Laiterie Lille (Fr) en Bart de Gans van Pâtisserie Jarreau, NPT (Ne).

Extra activiteiten: Bezoekers kunnen ook de 60ste editie van Horecavakbeurs BBB bezoeken die gelijktijdig en in hetzelfde gebouw plaatsvindt. Na de beurs kan men terecht in het centrum van Maastricht waar – in samenwerking met Chateau Maestricht, la saison culinaire – een bruisend avondprogramma wordt aangeboden.

Overig nieuws