Tinder voor speciaalbier

6 juni 2017 | Roy Spijker

Het aantal kleine, ambachtelijke brouwerijen in de wereld waar craft bier wordt gebrouwen is in 2017 gegroeid naar bijna 18.000. Dat aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen. Om consumenten te helpen een keuze te maken uit het groeiende aanbod heeft de grootste online leverancier HOPT.nl een soort Tinder voor craft bieren gelanceerd: Christian.

Craft beer is een Amerikaanse verzamelnaam voor ambachtelijk gebrouwen streekbier met afwijkende smaken, dat vaak een hoger alcoholpercentage heeft. Van de 19.000 brouwerijen op de wereld bestaat inmiddels 94 procent uit craft bier brouwerijen. Het gaat om kleine bedrijven met hooguit dertig man personeel en een jaarlijkse productie van minder dan 5000 hectoliter. De markt voor craft bieren groeide de afgelopen jaren fors en zal volgens kenners een omvang van 450 miljard euro hebben in 2025.

Nederland in top 10
De meeste craft bier brouwerijen staan in de Verenigde Staten (4750), maar per hoofd van de bevolking tellen Groot-Brittannië en Duitsland er meer.

Nederland staat in de wereldwijde top 10 op een achtste plaats en telt inmiddels 434 kleine brouwerijen. In Nederland groeide de totale bierafzet van brouwerijen in 2016 met 1,4 procent, maar die van speciaalbieren met 12,6 procent. In totaal werd in Nederland vorig jaar 1,1 miljoen hectoliter aan speciaalbieren gebrouwen.

Populariteit stijgt
Craft bieren worden steeds populairder. Uit het Nationaal Bieronderzoek bleek vorig jaar dat vier van de vijf bierdrinkers (78 procent) wel eens speciaalbier drinkt en drie op de tien (30 procent) zelfs maandelijks. Ongeveer de helft drinkt het vooral op het terras (52 procent) of thuis (48 procent). Een kwart koopt het in de winkel.

Het aanbod is de laatste jaren zo groot geworden dat het nauwelijks valt bij te houden. Om liefhebbers door het woud van craft bieren te loodsen heeft webshop HOPT.nl een soort ‘Tinder’ ontwikkeld. Met behulp van biersommelier Christian kunnen liefhebbers ‘swipen’ door het complete aanbod van ruim 1300 craft bieren uit de hele wereld. Van IPA tot Stout, van pale ale tot amber ale, van Tripel, Dubbel, Porter tot Geuze. Via een algoritme worden voorkeuren en smaakprofielen van mensen per werelddeel, land, regio en stad bijgehouden, zodat Christian daar rekening mee kan houden. ,,In Amsterdam vinden mensen de brouwsels van brouwerij ’t IJ, brouwerij Kees of het Uiltje lekker. Bier is online lastig te proeven, dus op die manier willen we liefhebbers helpen,” legt Berry Plokker van HOPT.nl uit.

HOPT is onderdeel van Saveur Biere, de grootste bier-speciaalzaak in Frankrijk. In dat land is Christian al een groot succes.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Drinks
Dit wist je (nog) niet over grappa

Grappa is een Italiaanse gedistilleerde drank, vervaardigd uit de restanten van de druiven na de wijnbereiding. De schillen en de pitten van de druiven (pulp) vormen de basis van grappa. Vroeger gold het als een economische manier om alles uit de wijnproductie te halen, tegenwoordig is het een delic...

Opening Rotterdam
[FOTO'S] Is dit de gaafste horecahotspot van Rotterdam?

Één plek waar je terecht kunt voor een tal van uiteenlopende culturen, thema's en smaken. Midden in het centrum van Rotterdam opende café DoDo haar imposante deuren voor publiek. Met maar liefst 220 zitplaatsen verdeeld over 7 uiteenlopende wereldse themaruimtes, belooft dez...

Café Achtergronden
Café De Singel (Zwolle) staat te koop

Eén van de bekendste cafés van Zwolle, Café De Singel, staat in de verkoop. De kroeg is eveneens een muziekpodium en verschillende beroemde muzikanten zetten er hun eerste stappen op het podium, zoals Miss Montreal, Bertolf en Typhoon. De liveoptredens maakten van dit café...

Wet- en regelgeving
Handhaving verbod rookruimtes horeca vanaf 1 april 2020

Vanaf 1 april 2020 zal het verbod op rookruimtes in de horeca worden gehandhaafd. Eind september werden in een uitspraak van de Hoge Raad al deze rookruimtes per direct verboden. De komende tijd kunnen horecaondernemers zich voorbereiden en heeft de NVWA de tijd om het toezicht in te richten. Blo...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: