Terrasonderzoek: Oslo het duurst, Amsterdam goedkoop

15 oktober 2018 | Thijs Jacobs

Oslo is de duurste stad van Europa om een terras te pakken. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het terras in de Noorse hoofdstad is € 53,71. Dit is ruim drie keer zo duur als Budapest, waar je € 15,94 kwijt bent voor een rondje (2 espresso, 2 fris, 2 halve liters bier en 2 rosé). Voor dit onderzoek onderzocht van Spronsen & Partners horeca-advies diverse restaurants en cafés op de bekendste terrasplekken in de Europese hoofdsteden. Van Place du Tetre in Parijs en de Promenade van Nyhavn in Kopenhagen tot aan het Stare Miasto in Warschau en Old Town Square in Praag.  

Nederlands terrasonderzoek

Het Europese rondje terras komt als antwoord op Nederlandse terrasonderzoek, dat jaarlijks wordt uitgevoerd door het horeca-adviesbureau uit Leiden. Na een prachtige zomer en met het laatste mooie terrasweekend voor de boeg, is dit een mooi moment om eens te kijken hoe Nederland scoort in vergelijking met andere Europese hoofdsteden. Amsterdam spant in Nederland al jarenlang de kroon wat betreft de prijzen, in vergelijking met andere Europese steden scoort het ‘slechts’ een plek in de middenmoot (11).

Scandinavië aan de prijs 

De hoofdsteden van drie Scandinavische landen scoren een plek in de top vijf. Kopenhagen eindigt op plek twee terwijl Stockholm plek vier in beslag neemt. Parijs (3) en Londen (5) complementeren de top vijf. Wat betreft non-alcoholische dranken, cola en espresso, is Kopenhagen de duurste stad. Een glas cola kost daar gemiddeld € 5,13 terwijl je voor een espresso € 4,02 kwijt bent. Alcohol is het duurst in Oslo, hier betaal je € 9,72 voor een glas rosé en € 9,51 voor een halve liter bier.

Naar Oost-Europa voor goedkoop rondje

Goedkopere bestemmingen om op het terras te gaan zitten vind je in het oosten van Europa. Budapest is met € 15,94 de goedkoopste stad, gevolgd door Warschau, Bratislava, Ljubljana en Praag. Budapest is de goedkoopste plek om een glaasje fris (€ 1,56) en glas wijn (€ 2,34) te bestellen. Voor bier (€ 2,08) en een goedkope kopje espresso (€ 1,39) is Warschau een betere bestemming.

Terraskoopkracht

Net als bij het Nederlands Terrasonderzoek is ook gekeken naar het aantal rondjes dat inwoners in de desbetreffende stad wekelijks kunnen geven, de zogeheten ‘terraskoopkracht’. Dit wordt berekent door het gemiddeld besteedbaar inkomen in het land af te zetten tegen de terrasprijzen. Zagreb is de stad met de laagste ‘terraskoopkracht’ met gemiddeld 6 rondjes per week. Bern heeft de hoogste ‘terraskoopkracht’, daar kan men gemiddeld 29 rondjes per week bestellen. In eigen land kunnen er 17 rondjes per week besteld worden. Daarmee staat Amsterdam op de vierde plek en is hiermee dus een relatief goedkope terrasstad. Gemiddeld gemeten is de ‘terraskoopkracht’ over alle steden 13 rondjes per week.  

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Horecaondernemers verwachten voorzichtige groei in 2019

De horeca groeit dankzij een ‘gouden mix’ van economische expansie en een grotere toestroom van toeristen, plus het goede weer in een groot deel van 2018. De omzet in de branche neemt al ruim vijf jaar elk kwartaal toe. De verwachting is dat in 2019 het oplopende personeelstekort echt...

Zo zet je een succesvol horecaconcept neer

Het ene na het andere horecaconcept werd de laatste jaren geopend. Van vegan koffie bars en bierkelders tot een heus avocadorestaurant. En allen succesvol! De wens van de consument verandert drastisch en om bij te blijven is een helder concept nodig. De HM Academy helpt je daarbij en organiseert op ...

Wet- en regelgeving
Rechter: maaltijdbezorgers Deliveroo geen zzp'ers, Deliveroo in beroep

De maaltijdbezorgers van Deliveroo zijn zzp'ers en mogen aanspraak maken op dienstverband. Dat bepaalde de rechter in Amsterdam vanmiddag. Deliveroo gaat in beroep tegen de uitspraak. Vorig jaar besloot Deliveroo om de aflopende contracten van bezorgers niet te verlengen. Zo konden bezorgers...

Koffie & thee Achtergronden
Onderzoek prijsontwikkeling koffie en thee in lunchrooms

De prijsontwikkeling van koffie en thee binnen lunchrooms is nog vrijwel nooit onderzocht. Daarom deed de redactie van vakblad Lunchroom zelf een onderzoekje naar de prijsontwikkeling gedurende de afgelopen twee jaar en daarbij keken zij ook nog verder terug, naar het jaar 2001 om precies te zijn. I...

Onderwijs Ondernemen
Training concepting voor gepassioneerde horecaondernemers

Op 21 januari 2019 vindt de eerstvolgende trainingsdag over 'concepting' plaats in Bunnik. Onderscheidend zijn met je zaak is immers lastig, zeker met de hoeveelheid trends die je om de oren vliegen en al die zaken om je heen die ook vernieuwend (denken te) zijn. Hoe val jij dan juist op? De...

Achtergronden Longread
Cash verdwijnt voorlopig nog niet uit de horeca

Na een jarenlange promotie van pinnen en contactloos betalen, hoor je de laatste tijd steeds vaker de roep om contant betalen. De Nederlandsche Bank laat van zich horen als voorstander van cash. Wat moet je daarmee in de horeca, waar contant geld voor onveilige situaties zorgt? Maatregelen nemen! ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: