Staatssecretaris Blokhuis en KHN presenteren e-learning verantwoord alcohol schenken 

13 januari 2020 | redactie

Samen met staatssecretaris Blokhuis (VWS) presenteerde Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vandaag – tijdens de nieuwjaarsreceptie van KHN op de Horecava – de e-learning ‘verantwoord alcohol schenken’. In deze gratis e-learning leren horecamedewerkers meer over de regels voor verantwoorde alcoholverstrekking. De nadruk ligt op de naleving van de leeftijdsgrens, het voorkomen van wederverstrekking en het niet schenken aan dronken personen.

In het kader van het Nationaal Preventieakkoord zijn afspraken gemaakt om Nederland gezonder te maken, onder andere door overmatig alcoholgebruik terug te dringen. Een van de afgesproken acties is dat de naleving van de leeftijdgrens omhoog moet. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van KHN blikten staatssecretaris Blokhuis en KHN-voorzitter Robèr Willemsen terug op het afgelopen horecajaar. Op het gebied van verantwoord alcohol schenken zijn er in 2019 een aantal mooie stappen gezet. Zo is er in verschillende steden, waaronder Utrecht, de NIX18-pilot uitgerold waarbij gemeenten en horeca gezamenlijk ‘mystery visits’ inzetten om de naleving van de alcoholleeftijd te verbeteren. Met de nieuwe e-learning wordt een volgende stap gezet om horecamedewerkers meer te leren over verantwoorde alcoholverstrekking.

Professionele horecabranche

De nieuwe e-learning ‘Voor Elkaar’ is speciaal ontwikkeld voor horecamedewerkers. Met de juiste kennis kunnen zij goed beslagen ten ijs komen in verschillende situaties. In drie modules leren gebruikers welke regels er gelden voor verantwoorde alcoholverstrekking, hoe zij moeten reageren in lastige situaties en vooral hoe zij kunnen voorkomen dat er alcohol wordt geschonken aan minderjarigen of dronken personen. Voor medewerkers zonder een sociale hygiëne diploma is het een snelle, toegankelijke manier om te leren wat verantwoorde alcoholverstrekking inhoudt, voor medewerkers met een diploma een waardevolle opfriscursus. Als horecabranche willen wij professionaliteit uitstralen, zowel richting onze medewerkers als onze gasten. Het goed naleven van de regels rondom verantwoord alcohol schenken moet een vanzelfsprekendheid zijn. Met deze e-learning hebben horecaondernemers het goed voor elkaar; als professional zorgen zij zowel voor hun medewerkers als gasten én dragen daarmee bij aan een toekomstbestendige horecabranche.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Ik vind het mooi om deze e-learning samen met staatssecretaris Blokhuis te mogen lanceren op de Horecava. De horeca was toe aan een e-learning om medewerkers te helpen bij verantwoorde alcoholverstrekking. Op een laagdrempelige, leerzame en leuke manier kan iedereen in de horeca nu zijn/haar kennis bijspijkeren. Ik hoop dat veel ondernemers de e-learning zelf gaan volgen en er vooral ook voor zorgen dat hun medewerkers de e-learning volgen en het certificaat halen.”

Staatssecretaris Blokhuis: “Het is voor onze gezondheid ontzettend belangrijk dat alcohol op een verantwoorde manier wordt geschonken en dat de norm van NIX18 overal goed wordt nageleefd. Daar hebben we samen ook goede afspraken over gemaakt in het Nationaal Preventieakkoord. Vandaag maken we een grote stap in de goede richting met e-learning modules waarmee je heel eenvoudig alles kunt leren wat je moet weten als medewerker in de horeca, medewerker van een slijterij of vrijwilliger van een sportkantine of studentenvereniging. Ik zie er naar uit dat heel veel mensen hun alcoholkennis gaan bijspijkeren de komende weken en maanden. Samen naar een gezonder Nederland!” 

Ook e-learning voor sportverenigingen, slijterijen en studentenverenigingen

Tegelijk met de lancering van de e-learning voor de horeca gaan ook de e-learnings voor drie andere branches live: voor sportverenigingen, slijterijen en studentenverenigingen. Samen met vertegenwoordigers van de andere drie sectoren (NOC*NSF, de Landelijke Kamer van Verenigingen, Raad Nederlandse Detailhandel en de Koninklijke Slijtersunie) heeft KHN meegewerkt aan de totstandkoming van de e-learning. De e-learning ‘Voor Elkaar’ staat nu online voor horecamedewerkers: www.khn.nl/elearningalcohol. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Bier Rotterdam
Stadshaven Brouwerij Rotterdam opent eind 2020

Stedelijke herontwikkeling in Merwe-Vierhavens (M4H Rotterdam) maakt de komst van Stadshaven Brouwerij Rotterdam met restaurant mogelijk. De brouwerij wordt gerealiseerd in een voormalige havenloods aan de Merwehaven. De horeca op locatie wordt geëxploiteerd door de Bierfabriek. Gemeente Rot...

Koffie & thee Achtergronden
Het Grote Koffiebar Onderzoek: zo drinkt Nederland koffie in een koffiebar

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Uit onderzoek van Koffietje.nl blijkt dat ongeveer de helft van de koffiedrinkers één of meerdere keren per week een koffiebar bezoekt. Per bezoek bestellen we gemiddeld 2 drankjes, met een sterke voor...

Bier
Horecaconcern IQ Creative stapt over op Bud

IQ Creative, een van de belangrijkste spelers in de Amsterdamse horeca, maakt vandaag bekend te kiezen voor Bierbrouwerij AB InBev. Het bedrijf van Bert van der Leden en ’s werelds grootste brouwer zijn al sinds de introductie van Bud in Nederland in gesprek. De samenwerking wordt vandaag door...

Ondernemen
Mis geen extra omzet: download de HorecaMarketingKalender

Hij is er weer! Je kunt de HorecaMarketingKalender 2020 nu gratis downloaden via deze link! De HorecaMarketingKalender is hét overzicht van feestdagen, vakanties en evenementen in Nederland en omgeving. Heb je je ooit weleens afgevraagd wat al die Duitsers ineens in je zaak deden? Dat kwam...

Interview
Maggie Blue: All-day (and night) concept in Alphen aan den Rijn [video]

Van lunch tot dj’s en livemuziek op de vrijdag- en zaterdagavonden: Maggie Blue in Alphen aan den Rijn heeft het allemaal. Sinds 24 juli 2017 zijn de deuren van Maggie Blue geopend. Sindsdien hebben ze erg veel gedaan om uniek te zijn, maar ook aanspreekbaar en inspirerend voor gasten. Mike, (...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: