Staatssecretaris Blokhuis en KHN presenteren e-learning verantwoord alcohol schenken 

13 januari 2020 | redactie

Samen met staatssecretaris Blokhuis (VWS) presenteerde Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vandaag – tijdens de nieuwjaarsreceptie van KHN op de Horecava – de e-learning ‘verantwoord alcohol schenken’. In deze gratis e-learning leren horecamedewerkers meer over de regels voor verantwoorde alcoholverstrekking. De nadruk ligt op de naleving van de leeftijdsgrens, het voorkomen van wederverstrekking en het niet schenken aan dronken personen.

In het kader van het Nationaal Preventieakkoord zijn afspraken gemaakt om Nederland gezonder te maken, onder andere door overmatig alcoholgebruik terug te dringen. Een van de afgesproken acties is dat de naleving van de leeftijdgrens omhoog moet. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van KHN blikten staatssecretaris Blokhuis en KHN-voorzitter Robèr Willemsen terug op het afgelopen horecajaar. Op het gebied van verantwoord alcohol schenken zijn er in 2019 een aantal mooie stappen gezet. Zo is er in verschillende steden, waaronder Utrecht, de NIX18-pilot uitgerold waarbij gemeenten en horeca gezamenlijk ‘mystery visits’ inzetten om de naleving van de alcoholleeftijd te verbeteren. Met de nieuwe e-learning wordt een volgende stap gezet om horecamedewerkers meer te leren over verantwoorde alcoholverstrekking.

Professionele horecabranche

De nieuwe e-learning ‘Voor Elkaar’ is speciaal ontwikkeld voor horecamedewerkers. Met de juiste kennis kunnen zij goed beslagen ten ijs komen in verschillende situaties. In drie modules leren gebruikers welke regels er gelden voor verantwoorde alcoholverstrekking, hoe zij moeten reageren in lastige situaties en vooral hoe zij kunnen voorkomen dat er alcohol wordt geschonken aan minderjarigen of dronken personen. Voor medewerkers zonder een sociale hygiëne diploma is het een snelle, toegankelijke manier om te leren wat verantwoorde alcoholverstrekking inhoudt, voor medewerkers met een diploma een waardevolle opfriscursus. Als horecabranche willen wij professionaliteit uitstralen, zowel richting onze medewerkers als onze gasten. Het goed naleven van de regels rondom verantwoord alcohol schenken moet een vanzelfsprekendheid zijn. Met deze e-learning hebben horecaondernemers het goed voor elkaar; als professional zorgen zij zowel voor hun medewerkers als gasten én dragen daarmee bij aan een toekomstbestendige horecabranche.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Ik vind het mooi om deze e-learning samen met staatssecretaris Blokhuis te mogen lanceren op de Horecava. De horeca was toe aan een e-learning om medewerkers te helpen bij verantwoorde alcoholverstrekking. Op een laagdrempelige, leerzame en leuke manier kan iedereen in de horeca nu zijn/haar kennis bijspijkeren. Ik hoop dat veel ondernemers de e-learning zelf gaan volgen en er vooral ook voor zorgen dat hun medewerkers de e-learning volgen en het certificaat halen.”

Staatssecretaris Blokhuis: “Het is voor onze gezondheid ontzettend belangrijk dat alcohol op een verantwoorde manier wordt geschonken en dat de norm van NIX18 overal goed wordt nageleefd. Daar hebben we samen ook goede afspraken over gemaakt in het Nationaal Preventieakkoord. Vandaag maken we een grote stap in de goede richting met e-learning modules waarmee je heel eenvoudig alles kunt leren wat je moet weten als medewerker in de horeca, medewerker van een slijterij of vrijwilliger van een sportkantine of studentenvereniging. Ik zie er naar uit dat heel veel mensen hun alcoholkennis gaan bijspijkeren de komende weken en maanden. Samen naar een gezonder Nederland!” 

Ook e-learning voor sportverenigingen, slijterijen en studentenverenigingen

Tegelijk met de lancering van de e-learning voor de horeca gaan ook de e-learnings voor drie andere branches live: voor sportverenigingen, slijterijen en studentenverenigingen. Samen met vertegenwoordigers van de andere drie sectoren (NOC*NSF, de Landelijke Kamer van Verenigingen, Raad Nederlandse Detailhandel en de Koninklijke Slijtersunie) heeft KHN meegewerkt aan de totstandkoming van de e-learning. De e-learning ‘Voor Elkaar’ staat nu online voor horecamedewerkers: www.khn.nl/elearningalcohol. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Contactgegevens van horecagasten moeten na 14 dagen verwijderd worden

De contactgegevens van gasten, waar horecabedrijven sinds maandag verplicht om moeten vragen, moeten na veertien dagen vernietigd worden. Dat stelt brancheverenging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit lazen we in een artikel op NU.nl. Het telefoonnummer en e-mailadres van alle gasten moet op...

Wet- en regelgeving
Lachgasverbod: mag je het straks nog wel kopen voor in je keuken?

Het gebruik van lachgaspatronen als drugs in plaats van gastronomisch of technisch hulpmiddel is de laatste jaren flink toegenomen. Zoveel zelfs dat (door staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus) een voorstel is gedaan om lachgas in het hele land te gaan verbieden. Met het landelijk verbod...

Columns
Knibbel, knabbel, knuisje, wie knabbelt er aan jouw huisje?

Vol is vol, kopte de krant laatst. Het gaat over hoe vol de campings, bungalowparken en hotels wel niet zijn in eigen land. In maart was de annuleringenstroom niet bij te houden en deze zomer staat de telefoon roodgloeiend om een felbegeerd plekje onder onze eigen zon te bemachtigen. Tenminste als j...

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Coronacrisis
Download de corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: