Scandinavische sandwich met lente-ui

1 januari 2016 | Jorien Slager

Onmisbaar op de menukaart en zó klaargemaakt: een lekker broodje. Wat van ver komt, is vaak erg lekker. En dit geldt zeker voor deze uit het noorden afkomstige sandwich. Verrassend fris van smaak en een absolute aanrader voor visliefhebbers. Door de luchtige samenstelling is de Scandinavische sandwich uitstekend te maken met diverse soorten broodjes.

Ingrediënten (2 personen)

4 lente-uitjes 
6 sneetjes casinobrood 
8 takjes dille 
2 eetlepels zure room 
peper 
4 plakjes gerookte zalm 
40 gram gewassen veldsla
eventueel 1 theelepel geraspte mierikswortel

Bereidingswijze:

Haal van iedere lente-ui voorzichtig het buitenste blad er heel af en bewaar deze voor de garnering. Snijd de rest in dunne ringetjes. Snijd de korstjes van het brood. Houd wat mooie topjes dille achter voor de garnering en hak de rest fijn. Meng in een kommetje de zure room met de dille (en eventueel de mierikswortel) en breng het geheel op smaak met peper.

Bestrijk 2 sneetjes brood met de helft van de room. Beleg ze ieder met een plakje zalm, bestrooi de zalm vervolgens met de helft van de lente-ui en dek af met een sneetje brood. Herhaal dit met de rest van de zure room, zalm, lente-ui en brood. Snijd iedere clubsandwich een keer diagonaal door. Snijd uit de achtergehouden lente-ui-blaadjes vier mooie lintjes en knoop deze om de sandwiches. Steek de topjes dille ertussen en serveer de sandwiches op twee bordjes op een bedje van veldsla.

Variaties:

Niet iedereen houdt van simpel casinobrood. Gebruik daarom eens Turks brood, een pistolet of wat plakken Foccacia. Ook ciabattabrood leent zich hier goed voor.

De veldsla kan ook goed vervangen worden door ijsbergsla voor een steviger bite.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Contactgegevens van horecagasten moeten na 14 dagen verwijderd worden

De contactgegevens van gasten, waar horecabedrijven sinds maandag verplicht om moeten vragen, moeten na veertien dagen vernietigd worden. Dat stelt brancheverenging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit lazen we in een artikel op NU.nl. Het telefoonnummer en e-mailadres van alle gasten moet op...

Wet- en regelgeving
Lachgasverbod: mag je het straks nog wel kopen voor in je keuken?

Het gebruik van lachgaspatronen als drugs in plaats van gastronomisch of technisch hulpmiddel is de laatste jaren flink toegenomen. Zoveel zelfs dat (door staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus) een voorstel is gedaan om lachgas in het hele land te gaan verbieden. Met het landelijk verbod...

Columns
Knibbel, knabbel, knuisje, wie knabbelt er aan jouw huisje?

Vol is vol, kopte de krant laatst. Het gaat over hoe vol de campings, bungalowparken en hotels wel niet zijn in eigen land. In maart was de annuleringenstroom niet bij te houden en deze zomer staat de telefoon roodgloeiend om een felbegeerd plekje onder onze eigen zon te bemachtigen. Tenminste als j...

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Coronacrisis
Download de corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: