Prestigieuze wijncollectie Henk Savelberg binnenkort geveild

15 september 2016 | Jorien Slager

Op zondag 25 september aanstaande komt de wijncollectie van Henk Savelberg bij Winefield’s Auctioneers onder de hamer. De collectie wordt geveild in Restaurant Dauphine aan het Prins Bernardplein te Amsterdam.

Savelberg’s interesse in wijn en spijs begon al op 20-jarige leeftijd toen de Nederlandse Meesterkok Henk Savelberg (63) nog aan het begin van zijn carrière stond. Zo begon hij begin jaren ‘70 aan de wijncollectie die nu als één van de meest prestigieuze wijncollecties van Nederland wordt gezien.

In 1982 ontving hij zijn eerste Michelin-ster bij restaurant ‘De Graaf van het Hoogeveen’ in Noordwijk. Nadien ontving hij een Michelin-ster voor elk restaurant waar hij werkte. In 1989 begon hij zijn eigen restaurant op landgoed Vreugd en Rust te Voorburg.

De wijnkaart van het beroemde restaurant en hotel Savelberg is veelvuldig in de prijzen gevallen. Eerst de ‘Wedgwood Fine Dining Award’ en daarna werd het restaurant meerdere keren bekroond met een Grand Award uitgegeven door het internationale wijnmagazine Wine Spectator. Deze onderscheiding is de hoogste onderscheiding die een wijnkaart kan ontvangen en is toegekend aan restaurants die een compromisloze en gepassioneerde toewijding aan de kwaliteit van hun wijnkaart hebben. Restaurants die de Grand Award krijgen hebben meestal meer dan 1000 verschillende wijnen op de kaart staan. Een Grand Award wijnkaart vertegenwoordigt een breed scala van verschillende topproducenten en verschillende oogstjaren en gaat daarmee werkelijk de diepte in.

Onlangs verkocht Savelberg zijn restaurant aan een ex-medewerker en vriend; de culinaire ondernemer Carsten Klint. Hij transformeerde met de bekende Nederlandse chef-kok Ron Blaauw het restaurant en hotel in Central Park. Henk Savelberg opende een nieuw restaurant in Bangkok, Thailand.

De totale Henk Savelberg collectie wordt geschat op een waarde van 500.000 euro en Winefield’s Auctioneers biedt een substantieel deel van deze collectie aan. De collectie is zeer gevarieerd en het aanbod biedt zowel topproducenten uit Bordeaux, Bourgogne en Italië.

Enkele topstukken zijn Puligny-Montrachet ‘Clavoillon’ 1er Cru 2007 van Domaine Leflaive en diverse wijnen van Angelo Gaja.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Bier Brouwerijen
Vier brouwerijen sluiten zich aan bij Nederlandse Brouwers

Brouwerij Two Chefs Brewing, Kompaan Dutch Craft Beer Company, Brouwerij Noordt en Brouwerij Duvel Moortgat Nederland zijn per februari 2020 lid bij Nederlandse Brouwers. Hiermee telt de vereniging Nederlandse Brouwers voortaan veertien leden, die samen ruim 95 procent van de bierproductie in Nederl...

PUZO bar opent haar deuren in Amsterdam

PUZO maakt uitsluitend gebruik van duurzame producten van hoogstaande kwaliteit. Geen junkfood, maar fusion recepten bereid met natuurlijke ingrediënten. Zo puur mogelijk, zonder onnodige extra’s. Goed voor jou en de wereld om je heen. PUZO’s zijn driehoekige rijstpakketjes met daa...

Columns Bier
Column Richard Moerkerk: Vader Jacob ...

Het mooie aan bier is dat het verweven zit in veel van ons dagelijks leven. Bijvoorbeeld in (straat)namen, kinderliedjes of uitdrukkingen in de Nederlandse taal. Metten zijn ochtendgebeden van monniken. Het woord stamt af van het Latijnse matutinus, dat ‘ochtend’ betekend. De metten z...

Opening Rotterdam
Maritiem museum gooit het roer om met eigen horeca

Het Maritiem Museum Rotterdam opent een gloednieuw café op zaterdag 22 februari. Vanaf dat moment baat het museum zijn horeca zelf uit om de bezoekerservaring nog beter te maken, nadat eind vorig jaar ook de museumwinkel in eigen beheer is genomen. Het café draagt de naam ‘Het La...

Events Brouwerijen
Heineken terug als hoofdsponsor van SAIL

Heineken verbindt zich als hoofdsponsor aan de jubileumeditie van SAIL, van 12 tot en met 16 augustus voor de 10e keer in Amsterdam. De brouwer was in 1975 al betrokken bij de start van SAIL, toen vanwege het 700-jarig bestaan van Amsterdam. Als Nederlands icoon met de wortels in Amsterdam wil Heine...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: