Pilot gezamenlijke facturering Buma en Sena van start

26 januari 2010 |

Videma start een pilot bij 150 horecaondernemers die de auteursrechtelijke vergoeding voor zakelijk gebruik van televisie en de muziekvergoeding voor Buma en Sena op één factuur belast krijgen. De horecaondernemers ontvangen begin april een rekening waarop de verschuldigde jaarafdracht aan de drie organisaties is opgenomen. Het door Buma en Sena opgerichte administratiekantoor Scan voert de pilot uit.

Naar meer efficiëntie
Met dit initiatief speelt Videma in op de aanbevelingen van de Werkgroep Verbetering incasso auteursrecht van VOI©E, VNO-NCW en MKB Nederland onder leiding van onafhankelijk voorzitter Marco Pastors. In het vorig jaar verschenen actieplan pleitte de werkgroep met het deelproject Basisregistratie er onder meer voor om te komen tot een versimpeling van het administratieve traject. Met de pilot zet Videma nu de eerste stap, die ertoe moet leiden dat de afhandeling van de auteursrechtelijke vergoeding efficiënter verloopt. Daarmee worden kosten bespaard en ontstaat er eenduidigheid in de basisgegevens die aan de facturering ten grondslag liggen.

Bundeling facturen
In het deelproject Basisregistratie van het actieplan zette de Werkgroep uiteen welke (verdere) bundeling van facturen en afhandeling van inning en incasso wenselijk en mogelijk is. Dat zou dan in eerste instantie moeten worden opgepakt door de uitvoeringsorganisaties die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de facturen. Buma, Sena en Videma behoren tot deze categorie. Videma is belast met de inning voor auteursrechtelijk beschermde filmwerken die door middel van het publieke gebruik van televisie openbaar worden gemaakt. Rechthebbenden van Videma zijn onder meer Amerikaanse filmproducenten, de publieke en commerciële omroepen en onafhankelijke, Nederlandse tv-producenten zoals Endemol en Eyeworks.

Hospitality Management, Lunchroom, De CaféKrant, De RestaurantKrant, Bed & Breakfast, Frank Lindner




Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Nice 'n Easy
Convenience: van café tot 'dark kitchen' en sterrenrestaurant

Of je convenience- of gemaksproducten gebruikt in de keuken is vaak afhankelijk van het type restaurant waarin je werkt en welke volumes je draait. We benaderden verschillende chefs die in uiteenlopende restaurants werken en zij vertellen je meer over hoe zij werken. Peter Postma is chef-kok en m...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Columns
Column: Het kanten randje van gastvrijheid

“Ah! Ge zijt nen nieuwe zeker, van hier verderop?” zei de man met een vrolijk gezicht tegen me. Ik stond me te vergapen aan de enorme hoeveelheid soorten bier, dat had ik nog nooit gezien. Allemaal verschillende flesjes, met kleurrijke etiketten. De ene nog mooier dan de andere. Het had ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: