Pilletje of een biertje?

3 december 2013
Pilletje of een biertje?

Uit het Grote Uitgaansonderzoek 2013, uitgevoerd door Trimbos Instituut, blijkt dat ecstasy de meest populaire uitgaansdrug is onder uitgaande jongeren. Zes op de tien uitgaanders
heeft deze drug in het afgelopen jaar gebruikt. Het grootste deel van de gebruikers neemt één tot twee pillen per keer tijdens het uitgaan.

*Festivals*
Zaterdagavond is de favoriete stapavond van uitgaande jongeren en jongvolwassenen. De belangrijkste reden om uit te gaan is vanwege de muziek, ontspanning en het dansen. Alcohol drinken en drugs gebruiken, wordt minder vaak aangegeven als reden. Respondenten die party's en festivals bezoeken zien deze feestjes wel als mogelijkheid om drugs te gebruiken. Drugsgebruik neemt sterk toe als vaker party's en festivals worden bezocht. Vooral het gebruik van ecstasy is hoog. Zestig procent heeft het laatste jaar ecstasy gebruikt. Dat is 20 keer meer dan het gemiddelde voor 15-35 jarigen in de algemene bevolking. Twintig procent van de ecstasy-gebruikers slikt gemiddeld 2,5 pil of meer per avond.

*Alcohol drinken*
Bijna het hele uitgaanspubliek gebruikt alcohol tijdens het stappen. Vrouwen drinken gemiddeld zes glazen en mannen zijn met gemiddeld negen glazen tevreden. Als de respondenten gaan 'indrinken', gaan de mannen met zes glazen en vrouwen met vier glazen op, op pad. Ook roken wordt gedaan tijdens het stappen. Ruim acht op de tien geeft aan gerookt te hebben in een horecazaak, en dit was dan niet de rookruimte.

*Gebruik van GHB*
Eén op de vijf heeft ooit GHB gebruikt, blijkt uit het onderzoek. De helft van de respondenten deed dit het afgelopen jaar. Party's en festivals worden minder vaak genoemd als plek waar men dit gebruikt. Thuis, na het uitgaan, zouden relatief vaak genoemd worden als locatie.

*Het onderzoek*
Aan Het Grote Uitgaansonderzoek 2013 hebben 3335 respondenten meegedaan. Zij hebben in het afgelopen jaar minimaal één keer een club, festival, discotheek of party bezocht. De uitgaande jongeren hebben een websurvey ingevuld over hun uitgaanspatronen, hun middelengebruik en het risicogedrag dat ze vertonen in het uitgaansleven. De doelgroep is afkomstig uit het hele land.

"Het hele onderzoek is te vinden op de website van Trimbos":http://www.trimbos.nl/nieuws/persberichten/2013/hoog-gebruik-alcohol-en-ecstasy-door-partygangers

~Door~ "~Myrtille Vromans~":mailto:myrtille.vromans@uitgeverijps.nl

Overig nieuws