P&F: Vast of flexibel personeel? (2/6)

21 januari 2013 |
P&F: Vast of flexibel personeel? (2/6)<

Na de redelijke zomer met veel sportevenementen en de gezellig drukke feestdagen in december is personeelsplanning in de komende wintermaanden uiterst belangrijk.

Personeelsbestand
Daarbij hangt het donkere zwaard van Damocles genaamd 'de crisis' ook nog eens boven uw hoofd… Menig horecaondernemer stelt zich zelf de vraag: 'hoe houd ik mijn team bij elkaar en op welke wijze moet ik dit realiseren? Met vast personeel of toch ook een deel van het team op flexibele basis via payrolling?'

Speelveld overzien
Zo als zo vaak geldt ook hier 'duizend mensen en duizend meningen'. Gelukkig niet zo veel als voetbaltrainers, het EK van afgelopen zomer nog vers in mijn geheugen, want hier heeft Nederland er 16 miljoen van. In mijn beleving is er geen goed of fout in deze. Johan Cruijff zou zeggen: “Ieder nadeel heb zijn voordeel”. Het enige wat telt in deze is dat u een weloverwogen beslissing maakt, het hele speelveld overziet, en samen met uw adviseur beoordeelt wat het beste past bij uw onderneming.

Hieronder nog even de voor- en nadelen van flexibel eigen personeel en/of personeel via uitzending of payrolling op een rij.

Uitzending en/of payrolling
__Voordelen__
• Vast tarief
• Geen eigen ziektewetverzekering
• Geen eigen salarisadministratie
• Niet zelf verantwoordelijk voor ziekteproces

__Nadelen__
• Hogere kosten?
• Inlenersaansprakelijkheid

Eigen flexibel personeel
__Voordelen__
• Lagere kosten?
• Geen risico op inlenersaansprakelijkheid

__Nadelen__
• Zelf salarisadministratie (laten) verzorgen
• Zelf ziektewetverzekering regelen
• Zelf aan- en afmelden pensioenfonds
• Zelf verantwoordelijk voor ziekteproces

Bij het maken van de uiteindelijke keuze is het naast het kostenoogpunt ook zaak om naar de fiscale- en juridische aspecten en de ‘verborgen’ kosten te kijken.

Wilt u ook eens van gedachten wisselen over het al dan niet flexibiliseren van uw werknemersbestand of andere economische vraagstukken, dan kan dat uiteraard. Tot slot wens ik u allemaal veel personeel toe. Of het nu eigen of ingehuurd personeel is, in de regel geldt: hoe meer personeel, hoe hoger de omzet en, als het goed is, des te hoger de winst!

"Robert van de Rest" Mazars Accountants en Belastingadviseurs (088) 277 21 00

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt en duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

Columns Blog
De kroon op je werk

Soms duizelt het mij van de ranglijsten in onze branche. Zo heb je de beste van de beste volgens de Lekker, GaultMillau of Michelingids. De verkiezing van de leukste, smakelijkste of meest duurzame. Dan draait het weer om het fraaiste design, beste concept of zit je in een competitie om de hoogste o...

Awards
SVH presenteert de Top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca  

Op vrijdag 8 november heeft SVH de top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca bekend gemaakt. Voor deze jaarlijkse wedstrijd werden dit jaar 150 leerbedrijven genomineerd. Tot maandag 4 november zijn deelnemende leerbedrijven met elkaar de strijd aangegaan om de eerste mijlpaal van de wedstrij...

Personalia
Van Duijnen Groep neemt Horecatechniek Nederland over

Van Duijnen Groep, onder andere eigenaar van Van Duijnen Horeca Service (VDHS) te Almere, (marktleider in Nederland op het gebied van drank-technische installaties en tapautomatisering voor de horeca), neemt per 1 november 2019 het Amsterdamse Horecatechniek Nederland over. De overname komt voort ui...

Bier
Nederlands Bockbier uniek in de wereld

Zodra de bladeren aan de bomen beginnen te kleuren, hunkert de Nederlandse bierliefhebber naar een zacht en verwarmend Bockbier. Met zo’n heerlijk roodbruin gekleurd biertje met karamelachtige aroma’s doorstaat de Nederlander al jaren elke herfststorm. En daarin is ons land uniek, zo con...

Economie KHN
Mark Rutte bespreekt pijnpunten met horecatop; OTA's, WAB en toerisme

De Nederlandse horecatop verzamelde zich gisteren in Den Haag. Niet op het Malieveld om te demonstreren, maar in het Mauritshuis om te discussiëren over de toekomst van de branche. Samen met premier Mark Rutte werden de uitdagingen besproken tijdens het allereerste Meesterwerkevent van de Konin...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: