P&F: Vast of flexibel personeel? (2/6)

21 januari 2013 |
P&F: Vast of flexibel personeel? (2/6)<

Na de redelijke zomer met veel sportevenementen en de gezellig drukke feestdagen in december is personeelsplanning in de komende wintermaanden uiterst belangrijk.

Personeelsbestand
Daarbij hangt het donkere zwaard van Damocles genaamd 'de crisis' ook nog eens boven uw hoofd… Menig horecaondernemer stelt zich zelf de vraag: 'hoe houd ik mijn team bij elkaar en op welke wijze moet ik dit realiseren? Met vast personeel of toch ook een deel van het team op flexibele basis via payrolling?'

Speelveld overzien
Zo als zo vaak geldt ook hier 'duizend mensen en duizend meningen'. Gelukkig niet zo veel als voetbaltrainers, het EK van afgelopen zomer nog vers in mijn geheugen, want hier heeft Nederland er 16 miljoen van. In mijn beleving is er geen goed of fout in deze. Johan Cruijff zou zeggen: “Ieder nadeel heb zijn voordeel”. Het enige wat telt in deze is dat u een weloverwogen beslissing maakt, het hele speelveld overziet, en samen met uw adviseur beoordeelt wat het beste past bij uw onderneming.

Hieronder nog even de voor- en nadelen van flexibel eigen personeel en/of personeel via uitzending of payrolling op een rij.

Uitzending en/of payrolling
__Voordelen__
• Vast tarief
• Geen eigen ziektewetverzekering
• Geen eigen salarisadministratie
• Niet zelf verantwoordelijk voor ziekteproces

__Nadelen__
• Hogere kosten?
• Inlenersaansprakelijkheid

Eigen flexibel personeel
__Voordelen__
• Lagere kosten?
• Geen risico op inlenersaansprakelijkheid

__Nadelen__
• Zelf salarisadministratie (laten) verzorgen
• Zelf ziektewetverzekering regelen
• Zelf aan- en afmelden pensioenfonds
• Zelf verantwoordelijk voor ziekteproces

Bij het maken van de uiteindelijke keuze is het naast het kostenoogpunt ook zaak om naar de fiscale- en juridische aspecten en de ‘verborgen’ kosten te kijken.

Wilt u ook eens van gedachten wisselen over het al dan niet flexibiliseren van uw werknemersbestand of andere economische vraagstukken, dan kan dat uiteraard. Tot slot wens ik u allemaal veel personeel toe. Of het nu eigen of ingehuurd personeel is, in de regel geldt: hoe meer personeel, hoe hoger de omzet en, als het goed is, des te hoger de winst!

"Robert van de Rest" Mazars Accountants en Belastingadviseurs (088) 277 21 00

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Bier Brouwerijen
Vier brouwerijen sluiten zich aan bij Nederlandse Brouwers

Brouwerij Two Chefs Brewing, Kompaan Dutch Craft Beer Company, Brouwerij Noordt en Brouwerij Duvel Moortgat Nederland zijn per februari 2020 lid bij Nederlandse Brouwers. Hiermee telt de vereniging Nederlandse Brouwers voortaan veertien leden, die samen ruim 95 procent van de bierproductie in Nederl...

PUZO bar opent haar deuren in Amsterdam

PUZO maakt uitsluitend gebruik van duurzame producten van hoogstaande kwaliteit. Geen junkfood, maar fusion recepten bereid met natuurlijke ingrediënten. Zo puur mogelijk, zonder onnodige extra’s. Goed voor jou en de wereld om je heen. PUZO’s zijn driehoekige rijstpakketjes met daa...

Columns Bier
Column Richard Moerkerk: Vader Jacob ...

Het mooie aan bier is dat het verweven zit in veel van ons dagelijks leven. Bijvoorbeeld in (straat)namen, kinderliedjes of uitdrukkingen in de Nederlandse taal. Metten zijn ochtendgebeden van monniken. Het woord stamt af van het Latijnse matutinus, dat ‘ochtend’ betekend. De metten z...

Opening Rotterdam
Maritiem museum gooit het roer om met eigen horeca

Het Maritiem Museum Rotterdam opent een gloednieuw café op zaterdag 22 februari. Vanaf dat moment baat het museum zijn horeca zelf uit om de bezoekerservaring nog beter te maken, nadat eind vorig jaar ook de museumwinkel in eigen beheer is genomen. Het café draagt de naam ‘Het La...

Events Brouwerijen
Heineken terug als hoofdsponsor van SAIL

Heineken verbindt zich als hoofdsponsor aan de jubileumeditie van SAIL, van 12 tot en met 16 augustus voor de 10e keer in Amsterdam. De brouwer was in 1975 al betrokken bij de start van SAIL, toen vanwege het 700-jarig bestaan van Amsterdam. Als Nederlands icoon met de wortels in Amsterdam wil Heine...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: