P&F: Betaalt u teveel btw? (5/6)

11 februari 2013 |
P&F: Betaalt u teveel btw? (5/6)

Hoe zit het ook al weer? Over de gemaakte omzet moet u btw afdragen aan de Belastingdienst. Maar moet u ook btw afdragen voor de consumpties die het personeel nuttigt? Of wanneer u iets aan uw gasten weggeeft?
Hanteert u het juiste tarief voor doorbelast personeel? Veelal zijn besparingen te behalen en dragen ondernemers onbewust teveel btw af aan de overheid. Dit is mooi om ons begrotingstekort te verkleinen, maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat u dit niet als een bewuste keuze zou doen.

Eigen gebruik personeel
Een ondernemer mag de btw op inkopen in mindering brengen op de te betalen btw. Bepaalde kosten komen niet voor aftrek in aanmerking. Deze regeling, bekend als het ‘BUA’ (besluit uitsluiting aftrek) is onder andere van toepassing op de btw die rust op goederen die ingekocht worden ten behoeve van personeelsverstrekkingen en kantine verstrekkingen. Oftewel, als uw personeel eten of drinken nuttigt tijdens het werk, dan is de btw op de inkoop hiervan niet aftrekbaar tenzij het totaal van alle personeelsverstrekkingen op jaarbasis niet meer is dan € 227 (inclusief btw) per personeelslid. Als u veel gebruik maakt van inhuur personeel en u kunt aantonen dat de kosten op jaarbasis onder dit bedrag blijven dan kunt u toch de btw terugvragen. U moet wel apart registreren wat het personeel als eigen gebruik heeft genoten. Dit moet u sowieso doen, want als u geen correctie maakt voor het privé gebruik is dit de eerste correctie die de Belastingdienst gaat maken bij een boekenonderzoek (met boete).

Representatiekosten
Hoe zit het dan met de drankjes of hapjes die u weggeeft aan uw gasten? Deze kosten vallen ook onder de BUA. U moet op jaarbasis bepalen hoeveel u heeft weggeven (inclusief andere relatiegeschenken) en dit moet u afzetten tegen al uw gasten. Blijft u dan onder hetzelfde bedrag van € 227 (inclusief btw) dan mag u de btw van deze kosten in aftrek brengen.

Registratie
Het is dus van groot belang dat u in uw kassasysteem registreert wat u weggeeft aan uw gasten en wat het personeel zelf verbruikt. Als u stuurt op uw marges dan doet u dit wellicht al. Een veelgebruikte methode is om de kosten op de kassa aan te slaan en vervolgens de “betaalwijze” repre(sentatie) te kiezen. Het kan dan gebeuren dat de verkoopwaarde dan inclusief btw in uw resultatenrekening wordt geboekt. Hierdoor kan het voorkomen dat u teveel btw heeft afgedragen de laatste jaren. Gelukkig kunt u vijf jaar terug met het terugvragen van deze teveel afgedragen btw.

In het volgende, en tevens laatste artikel in deze serie, laten we zien hoe u een voordeel kunt behalen met de regeling waarbij de ondergeschikte prestatie de hoofdprestatie volgt voor het btw-tarief. Hierdoor kunt u een concurrentievoordeel behalen.

"Roland van Gessel" (088) 277 19 10
06-28 12 54 80

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
11 jaar geleden in De CaféKrant: Wijnbar Viqh, Haarlem

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2010. We bezochten wijnbar Viqh in Haarle ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
''Het terras openen heeft eigenlijk geen zin voor ons''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: