Op reportage: Eetcafé De Poort

21 februari 2020 | Sterre van den Berg

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken.  

"Onze naam komt doordat vroeger hier een poortwachtershuisje voor de gracht en de ingang van de stad stond. Hier werd alles gecontroleerd, met name goederen die werden gecontroleerd voor ze de stad ingingen. Het was dus eigenlijk een soort van douanepost. Vroeger was het een heel klein café, ongeveer de helft van wat het nu is. Het was een echt biljartcafé. Vandaar de naam de Poort."

"Bij ons is er plek voor 80 tot 100 man, het is bij ons een echt huiskamergevoel dat wij uitstralen. Onze doelgroep is heel verschillend, ongeveer tussen de 25 en de 55 jaar. Doordeweeks komen er veel mensen die na het wegbrengen van hun kinderen naar school langskomen, koffie en theedrinken en een taartje eten. Ook hebben we doordeweeks veel zakelijke lunches. Een keer in de maand hebben we een studentenlunch. Bij ons kan je ook terecht wanneer er voetbal op de televisie is, soms zetten we de tv aan wanneer FC Utrecht speelt. Op zondag komen er veel stelletjes (met kinderen) die hier gezellig spelletjes komen spelen en lunchen. Wij hebben dan ook een speciaal kindermenu met daarop een vers gemaakt pannenkoek. Wij staan dus eigenlijk voor alle doelgroepen met onze deur open."

Heerlijke broodjes 

"Onze chef-kok Nick stelt veel van onze recepten samen. Dat doet hij natuurlijk niet alleen want wij dragen allemaal ons steentje bij. Wij veranderen onze kaart ongeveer vier keer per jaar, iedereen kan zijn/haar ideeën ook insturen en wie weet staat jouw idee de volgende keer wel op onze menukaart. Omdat onze menukaart elk kwartaal een beetje verandert, veranderen we het met het seizoen mee. Dat zie je dan ook in onze producten."

"Van onze lunchkaart verkoopt onze uitsmijter en de pistoletjes het beste. Onze pistoletjes zijn niet het standaard broodje, ze zijn bij ons net iets uitgebreider waar je lekker vol van zit en ook nog eens goed betaalbaar. Alles is onder de 10 euro. Bij ons heb je altijd de 'lunchtip', dit zijn leuk bedachte gerechtjes vanuit de keuken. Als de klant bij ons snel een hapje wil eten raden wij de pistoletjes aan, wilt de klant een uitgebreide lunch dan is de club sandwich of de uitsmijter een echte aanrader."

"Ons café is een echte klassieker, maar wij proberen vooral met de dranken uniek te zijn. Onze klanten drinken het speciale bier meer dan het gewone. Wij bieden alle soorten koffies en thee aan, bijvoorbeeld gemberthee, verse muntthee, koffies met sojamelk en havermelk. Onze sapjes zijn altijd lekker vers, we bekijken vaak hoe we de sapjes speciaal kunnen maken. Wij vinden het belangrijk om ook vega en biologische producten op onze menukaart aan te bieden, niet omdat het een trend is, maar omdat het volgens ons beter is voor dier en milieu. Ook met onze groentes houden wij er rekening mee. Bijvoorbeeld wanneer er biologische producten zijn maar dan wel uit het buitenland, wat voor impact heeft het dan nog? Daarom kiezen wij ervoor om onze groentes zoveel mogelijk uit ons eigen land te halen."

Scannen 

"Onze social media is in ontwikkeling, bij ons kan je wel bijvoorbeeld op de menukaart een QR-code scannen en dan kom je bij onze website terecht, daar staat de lunchtip, soep van de dag. Wij hebben altijd positieve feedback en wanneer er wel een minder goede review is proberen wij dat gelijk op te lossen."

Wij hebben een grote aantrekkingskracht op de mensen die hier in de buurt wonen, het is een echte ontmoetingsplek. Van studenten tot grote bazen, iedereen hier kent De Poort. Iedereen die hier komt voelt zich dan ook welkom. De muziek staat nooit te hard, tenzij Nederland speelt want dan gaat het dak eraf! De Koningsdag is altijd leuk hier, wij hebben dan de kindervrijmarkt bij ons in de straat waardoor de ouders dan lekker bij ons komen zitten. Ook het WK was hier een feestje. Dat iedereen toen hier de gracht insprong omdat het zo bloedwarm was. Smartlappen zijn altijd leuk bij ons. Dat is elk jaar rond eind november, het is een muziekfestival in verschillende cafés. Er komt dan op vrijdag en zaterdag een band bij ons spelen. De meubels gaan er dan uit en dan wordt er gezellig gedanst. Ook hebben wij sjoefavond, dat is een avond en bij de eerste sjoef die je bestelt krijg je een muts, bij de tweede een neus en bij de derde een baard en dan heb je aan het eind van de avond zit iedereen hier als een soort kabouter."

Deze crossmediale productie is gemaakt door Sterre van den Berg, studente van NIMETO Utrecht (Media & Communicatie). Uitgeverij PS: bv is een erkend leerbedrijf en middels deze samenwerking kunnen de studenten hun opgedane vaardigheden in de praktijk brengen. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Coronacrisis
"Flinke huurverlaging is voor horecaondernemers nu zeker mogelijk"

Hotelier Bart Reints Bok, directeur/eigenaar van Charme Hotels, houdt voor hotelvakblad Hospitality Management een 'coronadagboek' bij. Hij vertelde daarin over de niet zo heel nette handelswijze van Emesa, bekend van Vakantievelingen.nl en onderdeel van Talpa, en de annuleringspraktijken bi...

Achtergronden
Gratis download: De CaféKrant, maart 2020

Coronavirus of niet, De CaféKrant blijft je op de hoogte houden van het laatste nieuws - voornamelijk online - maar biedt je prachtige interviews en achtergrondverhalen in de krant zelf. Voor degenen die vanwege de gedwongen sluiting even niets om handen hebben, is dit een uitgave om naar uit...

Coronacrisis
Kabinet beslist 31 maart over maatregelen die gelden tot en met 6 april

Het kabinet besluit volgende week dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatrgelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden, musea en thuiswerken, worden dan verder besproken. Er is nog geen duidelijkheid over wannee...

Personeel Coronacrisis
FNV Horeca heeft grote zorgen over tijdelijke en flexibele contracten

Met het pakket aan maatregelen dat het kabinet vorige week aankondigde zijn er bij veel werkenden in de horeca zorgen over werk en inkomen weggenomen. Echter blijft de toekomst onzeker, zeker voor medewerkers met een flexibel of tijdelijk contract. Ondanks het pakket aan maatregelen die ervoor mo...

Coronacrisis
Verscherpte maatregelen. Wat betekent dit voor de horeca?

Het kabinet kondigde gisteravond verscherpte maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voorlopig blijven de eerder verkondigde maatregelen, waaronder sluiting van de horeca tot en met 6 april 2020, staan. Wanneer de horeca weer open mag is vooralsnog niet duidelijk. De...

Coronacrisis
Al ruim 3600 horecazaken nemen deel aan 'Help de Horeca' initiatief

Meer dan 3600 ondernemers hebben zich de afgelopen dagen aangemeld bij het initiatief ‘Help de Horeca’. Koninklijke Horeca Nederland startte het platform samen met vele (horeca)partners om horecaondernemers te ondersteunen in deze moeilijke periode. Vanaf vandaag kunnen gasten een waarde...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: