Nóg betere naleving rookverbod horeca

20 december 2012 |
Nóg betere naleving rookverbod horeca

Het rookverbod in de horeca wordt nog beter nageleefd dan al het geval was. Er werden bij de najaarscontrole van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) minder rokers en asbakken aangetroffen.

Iets beter dan vorig jaar
Volgens metingen van de NVWA werden er in de zogeheten najaarsmeting bij 93 procent van de gelegenheden geen rokers aangetroffen en stonden er bij 92 procent van de gecontroleerde zaken geen asbakken op de bar/tafels. In het najaar van 2011 was dat nog respectievelijk 91 en 90 procent.

Meer cafés rookvrij
Onder cafés, samen met discotheken de enige twee boosdoeners in vergelijking met de overige deelsectoren van de horeca, was 57 procent rookvrij. In het voorjaar was dat nog 51 procent. In 61 procent van de discotheken en in 88 procent van de eetcafés wordt niet gerookt. Eetcafés zagen hun positie verbeteren, discotheken deden het in de voorjaarsmeting beter.

Haast 100% naleving
Het rookverbod bij restaurants, hotels, cafetaria’s, sportkantines en gelegenheden voor kunst en cultuur is de naleving met zeker 98 procent onverminderd hoog.

Aanduiden
Horecaondernemers zijn wettelijk verplicht bij de ingang duidelijk te maken dat er niet mag worden gerookt. De onderzoekcijfers laten zien dat slechts 41 procent van de bedrijven zich aan deze verplichtstelling houdt.

900 metingen
In de maanden september en oktober zijn 100 discotheken; 100 eetcafés; 100 cafés die niet onder de uitzondering vallen; 100 cafés die wel onder de uitzondering vallen; 100 restaurants; 100 cafetaria’s en snackbars; 100 sportkantines; 100 instellingen voor kunst en cultuur; en 100 hotels en recreatie geobserveerd. In totaal gaat het in de najaarsmeting in 2012 om 900 observaties.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is gisteren van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Interview Longread
Deze café-eigenaar verkoopt nu tapasboxen, bierpakketten en chocolade

Roy Spekhorst is eigenaar van Pelle’s in Deurningen, een dorp dat ligt onder de rook van Hengelo. Spekhorst houdt de moed erin tijdens deze coronacrisis en heeft allerlei initiatieven ontplooid om de boel draaiende te houden: “E-commerce wordt voor ons nu steeds belangrijker; wie had dat ...

Columns
Met Pasen de terrassen open werd het duidelijk niet. Joh!

En dan zeggen: “Ze horen alleen wat ze willen horen." Of: ”Als er iets uitlekt, betekent het niet dat het al zo besloten is." Ja, dat weten wij uiteraard inmiddels ook wel! Maar neem dan eens een goed besluit. "Ja, maar we zeggen toch steeds 'als, als, als' erbij? ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: