NK Blindproeven van wijn op 26 mei 2024 vernieuwd

Auteur: Redactie
Awards 15 mei 2024
NK Blindproeven van wijn op 26 mei 2024 vernieuwd Het Nederlandse team dat vorig jaar het NK Blindproeven won

Het NK Blindproeven gaat van start op zondagmiddag 26 mei. Voor de zesde keer vindt de jaarlijkse titanenstrijd plaats tussen de beste wijnproevers uit Nederland, zowel gerenommeerde professionals als gelouterde particuliere wijnkenners.

Onder hen een master of wine, magisters vini, voormalige finalisten en winnaars van het NK Blindproeven of andere competities zoals de Grand Prix Saint Hubert of vinoloog van het Jaar, weinakademikers, registervinologen, gastronomen, WSETdippers, sommeliers, importeurs, detaillisten, wijndocenten, wijnmakers en wijnschrijvers. The best of the best dus, bijna honderd wijnspecialisten die allen Nederlands kampioen blindproeven willen worden. In totaal twintig teams, die via voorrondes of een topklassering vorig jaar, hun recht op deelname aan deze competitie verdienen. De winnaars van dit NK vertegenwoordigen Nederland op het wereldkampioenschap Blindproeven in Frankrijk, dit jaar op 12 oktober bij Chateau Dauzac te Margaux.

Volop in beweging

Na de lustrumeditie van vorig jaar is de organisatie volop in beweging geweest om ook de versie van dit jaar weer een aantal primeurs te geven.
- Vier bekende leden van de Nederlandse schrijvende wijnpers nemen plaats aan een perstafel en proeven mee met de deelnemers.
- Een andere primeur is de locatie. Voor het eerst in de geschiedenis van het NK vindt dit plaats op landgoed Dijnselburg te Zeist.
- Ook nieuw is dat de wijnen uit karaffen geschonken worden en niet uit de (geblindeerde) flessen. Ook dit geheel conform de gang van zaken op het WK.

De wedstrijd

Na een warm welkom is om 13.00 uur de officiële aftrap van de wedstrijd. De teams moeten hun oordeel vellen over twaalf wijnen. Op basis van de geur, kleur en bovenal hun expertise bepaalt elk team uit welk land en streek de wijn komt, van welke druif en oogst deze gemaakt is en ook nog eens wie de producent is. Voor het proeven hebben ze in totaal twee uur de tijd, slechts tien minuten per wijn. Dat lijkt een onmogelijke opgave, maar de kennis en ervaring van de deelnemers mag niet worden onderschat. De details van verschillende wijnen worden vaak feilloos herkend. Ook dit jaar worden de wedstrijdformulieren beoordeeld door een doorgewinterde vakjury met Charlotte van Zummeren, Magda van der Rijst en Fred Nijhuis.

Aanvullend programma

Terwijl de jury haar werk doet, genieten de deelnemers van een doorlopend programma waar diverse partners van het NK de smaakpapillen en de wijninteresse van de deelnemers verwennen. Om 17:30 uur begint de prijsuitreiking en een half uur is bekend wie nummer één, twee en drie zijn en wie ons land vertegenwoordigt op het WK.

Organisatie

Het NK Blindproeven is een initiatief van Nijhuis Consultancy & Services en heeft de exclusieve rechten voor de afvaardiging van het team dat Nederland vertegenwoordigt op het WK, een initiatief van La Revue du vin de France.

Overig nieuws