De randstad is passé

1 december 2013
De randstad is passé

Het is weer zover. Thijs maakt je deelgenoot van zijn muzikale avonturen in kroegen door heel Nederland. Dit keer de belevenissen in Roosendaal, Hooghalen, Dwingeloo en Dedemsvaart.



Klik "hier":http://www.decafekrant.nl/column/de-randstad-is-passe/ voor de column.

De media hebben vaak de neiging om de randstad als graadmeter voor de rest van Nederland te zien. Uit eigen ervaring kan ik melden dat de randstad veel minder bruisend is dan men vaak wil doen geloven. Livemuziek in de binnenstad van Amsterdam, Utrecht of Rotterdam? Dan moet je met een luizenkam en een hele grote loep op pad. Je vindt het niet. Hoe dat komt? Lokale overheden gooien roet in het eten van welwillende ondernemers; ze krijgen simpelweg geen vergunning en als ze die al wel krijgen, wegen de kosten en de tijdsinvestering niet op tegen de baten. Belachelijk gewoon.

*Het glas eruit*
Afgelopen maand was ik weer veel op pad. Zo speelde ik met "Jonny at the Exit":http://exit-music.nl/?page_id=31 in een prachtige kerk in Roosendaal, die als evenementenlocatie wordt gebruikt: de St. Jan. Prachtige, sfeervolle locatie met veel mogelijkheden. Heel wat anders dan de bakkerij/lunchroom waar ik een dag later op mocht treden met de "Matt Jacobs Band.":http://www.matt-jacobs.com Moet je je voorstellen: een stevige blues & rock band in de serre van een bakkerij in Hooghalen. Het glas sprong haast van de ruiten, maar de zaak zat stamp- en stampvol en iedereen vond het geweldig. Natuurlijk was de eigenaar ook blij. Enneuh: geen last van de gemeente hier. Dat mag gewoon. En waarom ook niet?

*Lekker samenwerken*
De week erop togen we naar Dwingeloo en Dedemsvaart. In Dwingeloo werd het Full Moon Siepel Blues Festival gehouden. Een hele mond vol, maar het had blijkbaar iets te maken met de volle maan. Wat siepel betekent? Had iets met de kerk te maken; men kan niet alles weten... Wat ik nu wel weet? Dat Dwingeloo de groenste gemeente van Europa is. Dat terzijde. Dwingeloo stroomde die avond vol met bezoekers uit de gehele regio. De horeca heeft hier de handen ineen geslagen en in werkelijk iedere zaak stond een leuke band te spelen. Samenwerking. Vaak een heikel punt bij caféondernemers. Vaak probeert de ene kroegeigenaar juist de andere haar gasten te ontnemen; helemaal niet nodig. Hier ging het perfect en je trekt ook nieuw publiek aan dat misschien nog wel vaak terugkomt ook. Beregezellig!

*Na de kerk naar de kroeg*
Dan Dedemsvaart. Zondagmiddag, geen hond op straat. We zagen het al somber in; hoe kon dit nou wat worden? We zouden om half vijf beginnen, maar om kwart over vier hingen er slechts vier vaste bezoekers aan de bar. Ogenschijnlijk gewoon blijven slapen na een nacht doorhalen. Maar goed. We beginnen gewoon en wat denk je? De kerk gaat uit (want zo gaat dat daar) en iedereen wandelt blijkbaar gewoon linea recta door naar de kroeg. Binnen een mum van tijd was het zowel binnen als buiten stampvol. En niet alleen drinken hoor: er werd ook flink gegeten en na het optreden bleven de meesten nog hangen ook. Een perfecte zondag voor de kroegeigenaar. Waarschijnlijk doet hij zoiets vaker, want het café was voorzien van een biljart, dat na een simpele druk op de knop zo de vloer in verdween. Tof hoor. Zo zie je nog eens wat.

*Toch een stad*
Is er in de stad dan niets te beleven? In een gecontroleerde en (over)gesubsidieerde omgeving mag, tot een bepaalde grens, nog wat lawaai gemaakt worden. Maar zelfs daar bemoeit de overheid zich nog met vanalles en nog wat. In Haarlem mag het blijkbaar nog wel. Want daar mogen we dit weekend heen. Naar de Flapcan, om op te treden met Jonny at the Exit. Als ik het zo hoor, moet dat een van de leukste plekjes van de stad zijn. Alhoewel Muziekcafé Stiels ook een goede naam heeft in Haarlem. In Litouwen mag het zeker: daar ga ik over twee weken heen met diezelfde mannen. Gewoon leuk een paar optredens doen voor veel publiek. Daar mag alles en de mensen zijn laaiend enthousiast. Daar kunnen we hier een voorbeeld aan nemen. Ik zou zeggen: ga eens praten met de gemeente en zorg ervoor dat er weer eens wat leuks te doen is in jouw dorp of stad! Leuk voor de gasten én voor de omzet! Neem een voorbeeld aan Hooghalen, Haarlem, Dwingeloo, Dedemsvaart of -wanneer je over de grenzen heen denkt - aan Litouwen.

"~Thijs Jacobs~":mailto:thijs.jacobs@uitgeverijps.nl

Overig nieuws