Nieuw en uniek bier van Hertog Jan gelanceerd

26 februari 2016
Nieuw en uniek bier van Hertog Jan gelanceerd

Brouwer Han Wolbers presenteerde vanmiddag vol trots zijn creatie: HJA16/3. Dit Hertog Jan Ongekend bier is in een zeer gelimiteerde oplage verkrijgbaar, want
er is immers slechts één ketel van gebrouwen. Sterker nog: de brouwers, Han en Gerard, besloten tijdens het proces om een deel van het brouwsel weg te laten lopen. Het bitter had immers de overhand gekregen in de smaak, zodat er een manier gevonden moest worden om de gewenste smaak te bereiken. Dat is uiteindelijk gelukt; door PVPP (een stabilisatiemiddel) te gebruiken, werd aan het bier de bittere smaak onttrokken en een lichtzoete smaak toegevoegd. Het nieuwe, gelimiteerde HJA16/3 heeft een fruitig aroma, dat doet denken aan banaan en meloen. De CaféKrant had de eer om bij de onthulling van het zeer geslaagde bier aanwezig te zijn en er alvast van te proeven. brouwers Han Wolbers en Gerard van den Broek vertelden vol passie over dit uiterst geslaagde experiment.

*Vijf hoppen*
Brouwer Han Wolbers: "We gebruikten voor de HJA16/3 maar liefst vijf hoppen, wat het bier direct ook relatief duur maakt. Hop is op dit moment duur, aangezien door de droge zomers in veel gebieden slechts eenderde van de oogst is gelukt."


~Brouwer Han Wolbers~

*Ook voor de horeca*
Vanaf morgen is het speciale bier verkrijgbaar voor zowel consumenten als horeca. Een groot deel van de voorraad is al verkocht, waarbij cafés die Hertog Jan Ongekend versie 1 en 2 eerder ook al hadden besteld voorrang kregen. Zaterdag kunnen liefhebbers proberen een voorraad te 'scoren' in Leusden (Café de Dikke) of bij Hertog Jan in Arcen. 25 tot 30 procent van het totaal is bestemd voor de horeca.



*Brouwer Han Wolbers over de smaak van de HJA16/3:*
"In plaats van dry hoppen met één hopsoort, hebben we gebruik gemaakt van een bijzondere blend van drie hopsoorten. Hiervoor selecteerde ik drie Amerikaanse hopsoortend: de Cascade, Citra en Mount Hood. De cascade hop is bloemig met een lichte grapefruitsmaak, de Citra voegt de citrustonen toe en heeft een fruitig karakter. Mount Hood staat voor mild en heeft een licht kruidige munt- en houtsmaak. Samen zorgt deze blend voor de fruitige citrusachtige smaak mat een scherp randje die HJA16/3 kenmerkt."


~Auteur: Thijs Jacobs~

Overig nieuws