Nederlanders grootste terrasgangers onder Europeanen

28 juni 2018 | Thijs Jacobs

Het zomerseizoen staat voor de deur! De zon schijnt steeds langer, wat betekent dat we steeds vaker op het terras te vinden zijn. IENS meldt dat er in 2017 steeds meer reserveringen binnen kwamen voor restaurants met een buitenterras, met een totale stijging van 20%. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders het terras zien als uitermate geschikte locatie voor een romantisch diner of diner date. Hierin blijken Hollanders een grote uitzondering in Europa: we zijn dus opvallend romantisch op het terras.

In totaal was een derde van de reserveringen in Europa bij een restaurant mét terras. Het hoogste percentage lag in Nederland met een overweldigende 70%. Opmerkelijk is wel dat, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, er op het terras in de zomer niet per definitie meer wordt uitgegeven. Met een gemiddeld bedrag van €33 per persoon ligt dit in lijn met wat de Nederlander de rest van het jaar spendeert.

Het merendeel van de gasten koos voor de Franse en Mediterraanse keuken. Zo’n 70% van de reserveringen was voor het diner. Op het terras geven gasten de voorkeur aan flaneren met vrienden en familie in tegenstelling tot zakendiners. Uit het onderzoek blijkt dat enkel de Nederlanders het terras zien als geschikte date locatie, wie wist dat de Nederlander zo romantisch is?

Ongeveer 3.000 van de 50.000 restaurants op de Europese markt die beschikbaar zijn op de IENS app hebben een terras. IENS ging op zoek naar de mooiste terrassen in Nederland én op vakantie.

Nederland

Restaurant C, Amsterdam: Een trendy, maar tegelijkertijd sfeervolle, plek in Amsterdam waar je kan ontdekken hoe belangrijk temperatuur is voor een gerecht. Dit restaurant laat je ervaren dat de smaak en textuur veranderen wanneer een gerecht bij verschillende temperaturen wordt bereid. Met dit creatieve concept dompelt Michiel van der Eerde zichzelf onder in een nieuwe culinaire ervaring, en dat op het terras.

Lemongrass Wijnrestaurant, Den Haag:

In Scheveningen, direct aan de haven, kun je genieten van de beste gerechten uit de Franse keuken gecombineerd met een lekker wijntje. De ideale plek om te ontspannen na een stranddag. De wijnkaart staat vol met weelderige wijnen en het personeel geeft graag advies over de wine-pairing match.

Chung, Rotterdam:

Fenomenale Aziatische keuken in Rotterdam met een Europese twist. Voeg daarbij de warme gastvrijheid en het prachtige uitzicht. Resultaat: een geweldige eetervaring

Italië

La terrazza, Comomeer

Een heerlijk terras aan het Comomeer waar je de best seizoensgebonden ingrediënten en de lokale en zoetwatervis kunt proeven. Beleef de geweldige ervaring van een zonsondergang op het wonderschone Comomeer, met de fonkelende lichtjes van het pittoreske Bellagio op de achtergrond die een magische sfeer creëren.

Frankrijk

Monsieur Restaurant, Parijs

The Lancaster is een charmant 5-sterrenhotel in Parijs. Gebouwd in 1889 door een Spaanse edelman, Santiago Drake del Castillo. Het gastronomische restaurant Monsieur combineert authenticiteit en Franse glamour. De chef-kok, Sébastien Giroud, biedt een menu met alleen de allerbeste producten van Frankrijk aan.

Spanje

Contrapunto Les Arts, Valencia

In de unieke ruimte van "Palau de las Arts", een van de meest gefotografeerde plekken in Valencia, vind je de creatieve keuken van Pablo Ministro. Een jonge en getalenteerde chef-kok met een passie voor muziek en creatieve keuken. Onze favoriet voor eindeloze zomernachten.

Portugal   

Topo Belém, Lisbon:

Topo Belém is een van de meest booming restaurants van dit moment in Lissabon. Dit is het derde dakterras van TOPO, wat ‘top’ betekent. Met een prachtig uitzicht over de rivier de Taag en historische monumenten zal dit restaurant je niet teleurstellen. Zeker niet wanneer je de lekkere cocktails in combinatie met de traditionele Portugese smaken op je tong laat smelten.

België

La Ville Lorraine, Brussel:

Bijzondere plek in de Brusselse gastronomie. Dit restaurant switchte in 2010 van eigenaar. De nieuwe eigenaar heeft deze prachtige locatie kunnen vernieuwen zonder de klassieke stijl van de villa te verliezen. Vergeet niet de tuin met uitzicht op het Bois de la Cambre te bezoeken en waan je in een oase van rust in het hart van Brussel.

Zweden

Josefina, Stockholm

Op het eiland Djurgården vind je restaurant Josefina. Dé plek om de zomer te vieren, deze mooie plek is namelijk ‘s winter niet open vanwege de buitenlocatie. De locatie met zijn grote terras en prachtige uitzicht doet het mooie Stockholm alle eer aan.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Drinks
Column Richard Moerkerk: Daten met een bier

Bij ons, in Proeflokaal De Boom, wordt veel gedate. Normaal gesproken dan, uiteraard. Maar dat we nu gesloten zijn, wil natuurlijk niet zeggen dat er op het moment helemaal niet gedate wordt natuurlijk. Wandelen is helemaal hot en ik denk dat aankomende stelletjes sneller thuis afspreken, waar ze an ...

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Columns
Column: licht aan het einde van de tunnel…

Het lijkt het nieuwe mantra te zijn van Mark en Hugo, maar volgens mij hebben we nog heel veel bochten te nemen voordat we het licht aan het verre einde kunnen zien. Tot nu toe ga ik nog op de tast door het leven en duurt het heel lang voordat we ‘we zijn er bijna’ mogen zingen. De du ...

15 jaar De CaféKrant
13 jaar geleden in De CaféKrant: Café de Beyerd

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2008, het jaar waarin Spanje het EK Voetb ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: